BMI 2000

Partneři BMI

Hlavní akce

Výzkumy

BMI 1999

BMI 1998

Sdružení BMI

English summary

Stockholm Award

Homepage


První dětská konference o Internetu
Jak vznikají dílčí projekty Března - měsíce Internetu

Na počátku byl mail, který mi poslal Jirka Peterka mladší. Tohoto 12letého tvůrce dětského internetového časopisu Zavináč (zavinac.peterka.cz) jsem poznal v porotě soutěže o nejlepší webové stránky určené dětem, kterou jsme pořádali v rámci 2. ročníku Března - měsíce Internetu a kam jsme ho pozvali spolu s jeho o rok starším kamarádem Jirkou Benediktem.

V dopise psal:

"Vím, že v této době je ještě hodně času, ale přesto bych se Vás chtěl na něco zeptat: Spolu s Jirkou Benediktem (doufám, že si na nás ještě pamatujete:-) jsme se rozhodli založit dětský server. Tento server chceme zpřístupnit přibližně v březnu příštího roku. Napadlo nás však také, že by náš server mohl ve spolupráci s BMI připravit nějaký projekt. Samozřejmě, o projekt bychom se starali my a byl by jen pod patronací BMI. Zatím jsem se neradil s tatínkem, chci totiž jednou dokázat něco bez jeho podpory. Mluvil jsem o tom však s maminkou a tátovi to řeknu později také. No, ale teď již k tomu nápadu. Napadlo nás, že bychom mohli uspořádat První dětskou konferenci o Internetu. Sestavil jsem již předběžný plán. Maminka má s pořádáním konferencí zkušenosti, takže by nám v této organizační věci pomohla. Na konferenci by se především povídalo o dětských serverech. Přednášejícími by byly především děti, ale i dospělí. Vždy nějaké dítě (o sehnání účinkujících se postarám) by předneslo malou přednášku o dětském serveru, hned po něm by přednesl něco o tomto serveru jeho zakladatel či webmaster. Pokusili bychom se i o malou kulturní vložku pro zpestření programu. Konferenci plánuji tak na 3 hodiny někdy o víkendu. Sál může zajistit máma u ní v práci na Novotného lávce nebo i někde jinde. Chtěl bych se Vás zeptat, co si o tom myslíte a jestli by to šlo zařadit mezi akce Března - měsíce Internetu. Vím, že by s tím bylo dost práce, aby to bylo trochu na úrovni, proto už o tom přemýšlíme teď.

S pozdravem
Jirka Peterka ml.

P.S. V příloze Vám posílám předběžný program, abyste věděl, co mám na mysli.

P.P.S. Chci se také zeptat, jestli byste mohl být v přípravném výboru konference."

Uznáte jistě, že takový nápad by byl hřích nevyužít. S kým jsem o něm mluvil, každému se líbil. V redakci časopisu ABC se nabídli, že by se stali spolupořadateli konference. A mohli by předtím zveřejnit v časopise dlouhodobou soutěž o Internetu a její vítěze by pozvali na konferenci. Antonína Drahovzala z Pl@nety napadlo, že by nebylo špatné uskutečnit z konference přímý televizní přenos a vysílat jej na některých předních českých serverech. Takže si pište, že První dětská konference o Internetu se v březnu 2000 bude konat. Kde a s jakým programem, to ještě přesně nevíme, ale určitě bude. Už proto, aby se naši politici a kapitáni průmyslu aspoň trochu chytili za nos, jak jim tahle generace dává s Internetem na frak.

Jaroslav Winter