Měsíc Internetu
Partneři
Hlavní akce
Ostatní akce
Sdružení BMI
Výzkumy o Internetu
Sondy do českého Internetu
Internet a zdravotně postižení
Demokracie on-line
Tiskové zprávy
Kontakty
ENGLISH SUMMARY

od: 
do: 


Tisková zpráva č. 2/IV
11. 8. 2000

Demokracie on-line

Celkem 630 dotazů dostali poslanci prostřednictvím internetové aplikace Pošlete e-mail svému poslanci od občanů z celé republiky od 30. března do poloviny července. Tuto pilotní fázi projektu Demokracie on-line připravilo sdružení BMI ve spolupráci s odborem informatiky Kanceláře Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR jako součást akce Březen – měsíc Internetu s cílem přispět ke zlepšení komunikace mezi voliči a poslanci a podpořit využívání moderních informačních technologií.

Vyhodnocení provedla auditorská a poradenská společnost Deloitte& Touche. Z 82 % dotazů, jež byly zařazeny do některého z nabídnutých tematických okruhů, se nejvíce dotazů týkalo problematiky regionů (26%), informačních technologií, telekomunikací a Státního informačního systému (18 %) a zákonů (16 %). Následovaly dotazy k problematice lidských práv (10 %) a Evropské unie (3%). Zbytek (27%) tvořily dotazy k jiným tématům specifikovaným jednotlivými občany.

Nejčastěji se občané obraceli na Vladimíra Mlynáře (84 dotazy), Pavla Severu (82) a Stanislava Grosse (36). O čtvrté místo se podělili Václav Klaus a Miloš Zeman, každý s počtem 25 dotazů. Celkem poslanci zodpověděli 61 % dotazů, přičemž tento údaj také zahrnuje doplňující odpovědi na dotazy. Tazatelé se nejčastěji připojovali k Internetu ze zaměstnání (38 % ze všech tazatelů, kteří tento údaj poskytli), překvapivě hodně také z domova (33 %), dále 13 % ze školy, 5 % z internetové kavárny, 3 % z knihovny a zbytek odjinud. Možná, že za 41 procentem tazatelů, kteří tento údaj neuvedli, se skrývá hodně těch, kteří nechtěli uvést připojení ze zaměstnání.

Aplikace, kterou vytvořila a provozuje na adrese www.mail-poslanci.cz společnost Capitol Internet Publisher, zůstává nadále občanům k dispozici pro zasílání názorů či dotazů poslancům. Mohou ji využít i k reakci na aktuální dění, nyní je to například návrh zákona, který by umožnil odečíst si během tří let od základu daně jednorázové pořizovací náklady na počítač s připojením k Internetu.




Komentáře ke článku


 
Hlavní partneři

Mediální partneři

Odborní partneři