Měsíc Internetu
Partneři
Hlavní akce
Ostatní akce
Sdružení BMI
Výzkumy o Internetu
Sondy do českého Internetu
Internet a zdravotně postižení
Demokracie on-line
Tiskové zprávy
Kontakty
ENGLISH SUMMARY
Archiv

od: 
do: 


Tisková zpráva č. 12
1.3.2001

Vyzkoušejte si elektronický podpis

Praha, 1. března 2001 - Digitální fotoaparát za digitální podpis, tak se jmenuje soutěž, která byla zahájena 1. března současně s Březnem – měsícem Internetu. Vyhlásila ji společnost SkyNet s cílem vyplnit mezeru, která vznikla mezi přijetím zákona o elektronickém podpisu a příslušných prováděcích předpisů. Teprve ty umožní používání elektronického podpisu v komunikaci mezi veřejnou správou a občany. Nic však již nyní nebrání tomu, aby elektronické podpisy uplatňovali občané či firmy navzájem mezi sebou.

Na webové stránce www.cz se zájemci nejen seznámí s problematikou elektronického podpisu, ale jsou nasměrováni na stránky certifikační autority zřízené pro účely soutěže, kde získají testovací elektronický certifikát nezbytný pro účast v soutěži a naučí se s ním pracovat. Až si v budoucnu pořídí ostrý certifikát, budou jej moci velmi jednoduše stisknutím jediného tlačítka používat k podepisování své elektronické pošty či k navazování bezpečných transakcí s webovými servery. Příjemce jejich dopisu pak bude mít zaručeno, že dopis pochází skutečně od podepsané osoby, a rozpozná, zda byl podepsaný dokument od okamžiku svého podpisu jakkoli pozměněn, či nikoli.

Použití elektronického podpisu je podmínkou účasti ve zmíněné soutěži, jejíž otázky jsou uvedeny rovněž na www.cz. Soutěž je dvoukolová. Otázky druhého kola, do kterého postoupí všichni, kdo správně zodpověděli všechny otázky prvního kola, bude zveřejněny na stejném místě 20. března v 18:00 hodin. Ti soutěžící, jejichž správné odpovědi dojdou na server nejdříve, pak získají po řadě digitální fotoaparát, mikro hi-fi věž, mobilní telefon. Deset dalších v pořadí obdrží knihu z vydavatelství Management Press Internet: podnikatelská příležitost, nebo hrozba?

SkyNet je dynamicky se rozvíjející společnost poskytující všestranné služby v oblasti přenosu dat. Kromě internetové konektivity formou bezdrátových spojů a dial-up připojení nabízí též digitální přenos hlasu po IP. Velmi podstatným oborem činnosti společnosti je bezpečnost informačních systémů, kde nabízí konzultační služby, dodávky firewallů, řešení pro virtuální privátní sítě, bezpečnost pracovních stanic a mnoho dalších produktů.

Březen – měsíc Internetu je projekt na podporu rozvoje Internetu v ČR. Organizátorem jeho IV. ročníku je občanské sdružení BMI, hlavními partnery jsou Bonton, Intel, Komerční banka a World Online, mediálními partnery Česká televize, Český rozhlas, ČTK, Hospodářské noviny a MSN.ATLAS.CZ a odbornými partnery vydavatelství IDG a Internet servis. Podrobné informace o projektu jsou na www.brezen.cz.

BMI sdružení je neziskové sdružení fyzických i právnických osob, jehož posláním je podpora rozvoje Internetu jako globálního komunikačního prostředku, charakteristického pro informační společnost. Jeho projekt Měsíc Internetu 2000 se umístil ve finále soutěže Stockholm Challenge Award, které se zúčastnilo 612 projektů z 80 zemí. V listopadu 2000 byl oceněn mezi 5 nejlepšími českými projekty v rámci ESIS (Evropský průzkum rozvoje informační společnosti).




Komentáře ke článku


 
Hlavní partneři

Mediální partneři

Odborní partneři