Měsíc Internetu
Partneři
Hlavní akce
Ostatní akce
Sdružení BMI
Výzkumy o Internetu
Sondy do českého Internetu
Internet a zdravotně postižení
Demokracie on-line
Tiskové zprávy
Kontakty
ENGLISH SUMMARY
Archiv

od: 
do: 


Jihlava internetovým centrem v oblasti veřejné správy
(BMI)

Seminářem Internet 2001 vyvrcholí v pátek 16. března Dny Internetu ve městě Jihlava, které pod záštitou hejtmana Františka Dohnala pořádá Magistrát města Jihlavy. Toto město se stává významným centrem internetových aktivit v oblasti veřejné správy České republiky. Zde vznikl portál územní samosprávy ČR s názvem Města a obce online (www.obce.cz). Internetové stránky www.jihlava.cz zvítězily v soutěži Zlatý erb 2000 a staly se vzorem pro řadu dalších měst a obcí. V Jihlavě je provozován rovněž poštovní úřad pro města a obce www.mesta.cz, jehož služby využívá na 260 měst a obcí mimo jihlavského okresu.

Seminář se stane příležitostí pro vyhodnocení prvních zkušeností jihlavského projektu Internet pro všední den, který si vytkl za cíl připojit k Internetu stovky uživatelů v okrese Jihlava a vyzkoušet přínos každodenní práce s ním. Za sdružené prostředky byly pořízeny počítače a tiskárny, které byly instalovány do základních a středních škol, neziskových organizací a knihoven a obecních a městských úřadů. Tím bylo dosaženo stavu, kdy všechny vytypované skupinu uživatelů, včetně všech obcí s uvolněným starostou, mají přístup k Internetu. Výjimkou jsou jen Domov důchodců Jihlava a DTPM Jihlava, které připojení odmítly. Dále bylo do projektu zapojeno 125 žáků a studentů a 32 učitelů základních a středních škol v okrese Jihlava, kterým byla propůjčena repasovaná technika. Všichni byli vyškoleni v základní obsluze, tj. naučili se pracovat s prohlížečem, vyhledávat na Internetu a obsluhovat elektronickou poštu. Každý získal také vlastní schránku elektronické pošty.

Projekt Internet pro všední den má také svůj webový server (www.ternet.cz), na kterém mají účastníci kromě řady užitečných odkazů, aktualit a diskusního fóra po přihlášení k dispozici seznamy jednotlivých uživatelských skupin, vývěsku, chat, generátor vlastních webových stránek, stránky technické podpory a servis online. Často je využívána i horká linka. V rámci akce Březen – měsíc Internetu probíhá pro žáky, studenty a učitele soutěž o nejlepší internetovou stránku.




Komentáře ke článku


 
Hlavní partneři

Mediální partneři

Odborní partneři