Měsíc Internetu
Partneři
Hlavní akce
Ostatní akce
Sdružení BMI
Výzkumy o Internetu
Sondy do českého Internetu
Internet a zdravotně postižení
Demokracie on-line
Tiskové zprávy
Kontakty
ENGLISH SUMMARY
Archiv

od: 
do: 


Internet má už ve veřejné správě nezvratné místo
(BMI)

Za rekordní účasti 1475 registrovaných účastníků se uskutečnil 26. a 27. března v Hradci Králové čtvrtý ročník mezinárodní konference Internet ve státní správě a samosprávě. Bohatý program, který probíhal souběžně až na pěti místech najednou, dokumentoval, že Internet a další informační technologie získávají důležité místo v reformě veřejné správy.

Jestliže závěrečný kulatý stůl Na cestě k informační společnosti v prvním ročníku konference vyústil v obecné postesknutí, že Česká republika postrádá svého Al Gora, o tři roky později je situace jiná. Na scéně se objevili minimálně čtyři politici, kteří si zvolili prosazování informační společnosti jako důležité politické téma. Jsou to Karel Březina, Stanislav Gross, Ivana Langer a Vladimír Mlynář. Společně jezdí po republice s cyklem Internet mění svět, společnou vůli přispět k většímu uplatnění informačních technologií demonstrovali také v Hradci Králové. Vzhledem k charakteru naší politické scény je důležité, že pocházejí z různých politických stran.

Pochopení pro význam informačních technologií prokázal také místopředseda vlády Vladimír Špidla. Řekl, že Internet představuje hlavní civilizační proud a Česká republika má šanci udržet se v tomto proudu. Ministerstvo práce a sociálních věcí, které řídí, je podle něho v podstatě odsouzeno k informačním technologiím – bez nich není efektivní činnost na tomto ministerstvu možná. Resort má největší databáze o sociálních oblastech a důchodovém systému a je pravděpodobně majitelem největší databáze tohoto zaměření v Evropě. Nyní se připravuje na vyřizování všech agend s využitím elektronického podpisu, již v letošním roce bude schopen přijímat formuláře v elektronické podobě.

O uplatnění elektronického podpisu hovořili také představitelé dalších resortů. Ukázalo se, že sice existuje zpoždění ve zpracování prováděcích předpisů k zákonu o elektronickém podpisu, ale na řadě ministerstev nečekají až na jejich přijetí, ale již nyní se připravují na to, aby leckteré agendy bylo možné vyřizovat rovněž elektronicky.

K průběhu zdařilé konference, která se stala výbornou platformou pro výměnu zkušeností s využíváním Internetu ve veřejné správě i pro představení novinek, se vrátíme časem ještě v dalších článcích. Připomeňme jen, v co vyústil letos tradiční závěrečný kulatý stůl Na cestě k informační společnosti, který pořádalo sdružení BMI. Jeho účastníci se shodli na tom, že internetizace veřejné správy je již nezvratně nastartována, větším problémem je nyní, aby nároky, které informační společnost přináší, zvládla široká veřejnost, aby Internet nezpůsobil větší rozdíly mezi lidmi, ale naopak aby přístup k němu a jeho možnostem byl umožněn všem.




Komentáře ke článku


 
Hlavní partneři

Mediální partneři

Odborní partneři