Měsíc Internetu
Partneři
Hlavní akce
Ostatní akce
Sdružení BMI
Výzkumy o Internetu
Sondy do českého Internetu
Internet a zdravotně postižení
Demokracie on-line
Tiskové zprávy
Kontakty
ENGLISH SUMMARY
Archiv

od: 
do: 


Kauza otáčivého hlediště otestovala úspěšně demokracii online
(BMI)

Příkladem, jak lze řešit velmi komplikované záležitosti veřejného zájmu, k nimž existují rozdílná stanoviska, se stalo Fórum k otáčivému hledišti, které připravili v Českém Krumlově na 28. března jako jednu z akcí Týdne Internetu v regionu Český Krumlov. Možnost seznámit se díky zveřejnění na Internetu předem se všemi existujícími dokumenty týkajícími se kauzy i se stanovisky jejích rozhodujících účastníků vedla k tomu, že diskuse byla velmi kultivovaná, oproštěná od vypjatých emotivních reakcí a směřovala jednoznačně k dosažení obecně přijatelného kompromisu.

O budoucnosti otáčivého hlediště, které bývá zaplněno každou divadelní sezónu návštěvníky z celého světa, se vedou vášnivé diskuse. Platnost povolení k jeho provozu vyprší koncem roku 2002. Názory na to, co bude dále, se velmi liší. Objevují se i různé „zaručené“ informace, například že na odstranění otáčivého hlediště trvá UNESCO.

Tvůrci Oficiálního informačního systému (OIS) regionu Český Krumlov proto shromáždili na internetové stránky téměř stovku dokumentů, které se vztahují k problému otáčivého hlediště z let 1960 až 2001. O oficiální stanovisko požádali řadu osobností a zainteresovaných subjektů, z nichž 12 odpovědí již došlo a je na webu rovněž zveřejněno, včetně stanoviska ministra kultury Pavla Dostála. Dále jsou na adrese http://otacivehlediste.ckrumlov.cz k nahlédnutí stanoviska z minulosti, kde lze shlédnout mj. i stanovisko ke stavbě stávajícího hlediště od autora myšlenky otáčivého hlediště a tvůrce prvních tří „točen“ Joana Brehmse. V sekci „Obrazová dokumentace“ je shromážděno 54 fotografií a plánů, které dokumentují historii zahrady zámku Český Krumlov a otáčivého hlediště. Ke každému stanovisku je možno vložit komentář a dále o něm diskutovat v internetovém diskusním fóru. Od 1. února, kdy bylo zahájeno, do něj bylo zasláno 47 příspěvků od uživatelů Internetu z celé republiky.

Nad výstupy internetového fóra k otáčivému hledišti se pak uskutečnila ve středu 28. března 2001 jako jedna ze stěžejních akcí Týdne Internetu v regionu Český Krumlov veřejná diskuse, které se spolu s občany zúčastnili představitelé naprosté většiny zainteresovaných organizací. Přítomni byli mimo jiné primátor města České Budějovice, starosta Českého Krumlova, představitelé památkářů, divadelníků, Státního zámku Český Krumlov a další osobnosti.

Více než dvouhodinová diskuse probíhala kultivovaně a na vysoké úrovni. Svá stanoviska vyjádřili jak odborníci, tak zástupci českokrumlovské veřejnosti. Díky možnosti seznámit se předem s komplikovanou problematikou na Internetu byla vystoupení věcná, nezatížená zbytečnými emotivními reakcemi a dospěla k náznakům možných způsobů řešení situace.

„Nyní bychom rádi na stejné adrese http://otacivehlediste.ckrumlov.cz začali představovat a předkládat k veřejné diskusi návrhy řešení celého problému,“ uvedl Lubor Mrázek, jeden z koordinátorů projektu.




Komentáře ke článku


 
Hlavní partneři

Mediální partneři

Odborní partneři