Měsíc Internetu
Partneři
Hlavní akce
Ostatní akce
Sdružení BMI
Výzkumy o Internetu
Sondy do českého Internetu
Internet a zdravotně postižení
Demokracie on-line
Tiskové zprávy
Kontakty
ENGLISH SUMMARY
Archiv

od: 
do: 


Tisková zpráva č. 22
1.4.2001

Noc nejen s Andersenem ukončila Měsíc Internetu

Příslovečnou šlehačkou na dortu se stala v rámci projektu Březen – měsíc Internetu Noc s Andersenem, kterou uspořádal Klub dětských knihoven. Nejen proto, že díky načasování na noc z pátku 30. 3. na sobotu 31. března uzavírala dlouhý cyklus nejrůzněji zaměřených akcí na podporu Internetu. Punc výjimečnosti jí dodala především spousta obětavosti a nezměrná fantazie organizátorů, tedy především organizátorek ze zúčastněných knihoven. Díky nim strávily děti v téměř třech desítkách knihoven zábavnou a dobrodružnou noc, na kterou jen tak nezapomenou. Jejich dojmy ještě umocnilo propojení v internetové konferenci, takže mohly navzájem sdílet svoje zážitky.

Během večera a noci se staly děti aktivními účastníky programu, který měl společnou inspiraci ve světě pohádek. Někde si děti četly nebo dramaticky ztvárnily pohádky samy, jinde zavítaly do knihovny pohádkové bytosti, v Uherském Hradišti přišli dětem vyprávět pohádky po skončení večerního představení herci Slováckého divadla. Děti v knihovnách také malovaly, zpívaly, zúčastnily se různých soutěží a ještě předtím, než se uložily do spacích pytlů, povídaly si mezi sebou i na dálku v internetovém chatu.

V průběhu večera se 22 knihoven zapojilo rovněž do soutěže s nakladatelstvím Albatros. Na internetových stránkách www.albatros.cz našli účastníci text se zadáním otázky. Odpovědí na ni bylo určité písmeno, které měli napsat do diskusní místnosti Potterovna na adrese www.albatros.cz/chat. Ze všech písmen pak měli sestavit tajenku. Jako první se to podařilo knihovně z Litoměřic, která získá prémii od Albatrosu – dvakrát třetí díl Harryho Pottera, který vyjde v květnu. Odměnu v podobě pěti knih z Albatrosu dostanou také tři knihovny, které jako první poslaly správné písmenko ze svého zadání.

Noc s Andersenem mohly prožít i děti z Jarošova nad Nežárkou, obce s necelými 700 obyvateli. Tamější knihovna donedávna neměla přístup k Internetu, ale obecní úřad kvůli této události pořídil knihovně počítač i s internetovým připojením.

„Shodou okolností právě v pátek jsem absolvoval v Brně odborný seminář o budoucnosti knihoven. Vedly se tam fousaté řeči o tom, jak to s knihovnami v době Internetu dopadne. Po přečtení 230 mailů, které mi přišly v konferenci během Noci s Andersenem, si myslím, že to určitě dopadne dobře,“ uvedl Vít Richter, předseda Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR.




Komentáře ke článku


 
Hlavní partneři

Mediální partneři

Odborní partneři