Měsíc Internetu
Partneři
Hlavní akce
Ostatní akce
Sdružení BMI
Výzkumy o Internetu
Sondy do českého Internetu
Internet a zdravotně postižení
Demokracie on-line
Tiskové zprávy
Kontakty
ENGLISH SUMMARY
Archiv

od: 
do: 


Kolik je vlastně uživatelů českého Internetu
(BMI)
Během tradičního březnového měření návštěvnosti vybraných tuzemských serverů zaznamenala společnost Acron Communications 1 955 121 unikátních návštěvníků. Znamená to, že existuje už kolem dvou milionů uživatelů Internetu v ČR? Co vlastně tyto údaje říkají, jak by se měly interpretovat?

Ohlédnutí za 4. ročníkem BMI
(BMI)
Zhruba o 68 procent se zvýšil oproti loňskému roku počet uživatelů českého Internetu. Ukázalo to tradiční měření návštěvnosti vybraných tuzemských serverů, které již třetí rok po sobě v rámci Března – měsíce Internetu provedla společnost Acron Communications. Na dnešní tiskové konferenci v Praze byly oznámeny také další výsledky čtvrtého ročníku tohoto projektu na podporu Internetu v ČR.

Digitální fotoaparát zná svého majitele
(BMI)
Fotoaparát Canon IXUS, který představuje první cenu v soutěži Digitální fotoaparát za digitální podpis, převezme ve čtvrtek 12. dubna v prostorách SkyNetu v budově Longin Business Center v Praze 2 Josef Šimůnek. Na druhém místě se ze 109 soutěžících, kteří postoupili úspěšně do druhého kola, umístil Dan Lukeš, který obdrží mikro hi-fi věž JVC. Mobilní telefon za třetí místo získá Petr Borsodi.

Internet pomáhá ulehčit situaci zdravotně postiženým
(BMI)
Zprostředkování práce pro zdravotně hendikepované je poslední novinkou na pracovním portálu www.prace.cz. Firma LMC Jobs připravila tuto možnost ve spolupráci se sdružením BMI, organizacemi pomáhajícími zdravotně postiženým a za podpory Ministerstva práce a sociálních věcí. Specializovaná část portálu www.prace.cz se pokouší spojit zaměstnavatele, kteří mají o zaměstnání osob se změněnou pracovní schopností (ZPS) zájem, a zdravotně postižené, kteří hledají vhodnou práci.

Noc nejen s Andersenem
(BMI)
Příslovečnou šlehačkou na dortu se stala v rámci projektu Březen – měsíc Internetu Noc s Andersenem. Nejen proto, že díky načasování na noc z pátku 30. 3. na sobotu 31. března uzavírala dlouhý cyklus nejrůzněji zaměřených akcí na podporu Internetu. Punc výjimečnosti jí dodala především spousta obětavosti a nezměrná fantazie organizátorů, tedy především organizátorek ze zúčastněných knihoven. Díky nim strávily děti ve více než dvou desítkách dětských knihoven zábavnou a dobrodružnou noc, na kterou jen tak nezapomenou. Jejich dojmy ještě umocnilo propojení v internetové konferenci, takže mohly navzájem sdílet svoje zážitky.

Kauza otáčivého hlediště otestovala úspěšně demokracii online
(BMI)
Příkladem, jak lze řešit velmi komplikované záležitosti veřejného zájmu, k nimž existují rozdílná stanoviska, se stalo Fórum k otáčivému hledišti, které připravili v Českém Krumlově na 28. března jako jednu z akcí Týdne Internetu v regionu Český Krumlov. Možnost seznámit se díky zveřejnění na Internetu předem se všemi existujícími dokumenty týkajícími se kauzy i se stanovisky jejích rozhodujících účastníků vedla k tomu, že diskuse byla velmi kultivovaná, oproštěná od vypjatých emotivních reakcí a směřovala jednoznačně k dosažení obecně přijatelného kompromisu.

Internet má už ve veřejné správě nezvratné místo
(BMI)
Za rekordní účasti 1475 registrovaných účastníků se uskutečnil 26. a 27. března v Hradci Králové čtvrtý ročník mezinárodní konference Internet ve státní správě a samosprávě. Bohatý program, který probíhal souběžně až na pěti místech najednou, dokumentoval, že Internet a další informační technologie získávají důležité místo v reformě veřejné správy.

Zlaté erby získaly Most, Veverská Bitýška a Český Krumlov
(BMI)
Hlavní ceny třetího ročníku soutěže Zlatý erb o nejlepší internetové stránky měst, obcí a regionů převzali na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě v Hradci Králové v pondělí 26. března představitelé města Mostu, obce Veverské Bitýšky a Sdružení OIS Český Krumlov. Zvláštní cena odborné poroty byla udělena obci Pohoří za ojedinělý počin - Digitální kroniku.

Konference o zavádění Internetu do škol splnila očekávání
(BMI)
S mimořádným zájmem odborné školské veřejnosti se setkala konference „Internet do škol – a co s ním?“, kterou uspořádalo sdružení BMI spolu s BVV 22. března na výstavě Schola Nova. Sál praskal ve švech, ani dodatečných 40 židlí nestačilo na všechny zájemce, řada ze dvou stovek účastníků musela stát.

ALDIS bude praskat ve švech
(BMI)
Kapacita kongresového centra ALDIS v Hradci Králové rozhodla o tom, že registrace na 4. ročník mezinárodní konference Internet ve státní správě a samosprávě musela být zastavena. Ve dnech 26. – 27. března se tak na tradiční setkání odborníků z oblasti informatiky s představiteli státní správy a samosprávy dostaví téměř 1400 účastníků – informatiků z měst a obcí, okresních úřadů i krajů, zástupců ústředních orgánů státní správy, starostů, přednostů i hejtmanů. Přítomni budou i představitelé vlády (místopředseda V.Špidla, ministři S.Gross a K.Březina) a Parlamentu (poslanci Langer, Mlynář). V mezinárodní části konference vystoupí představitel Výboru regionů EU lord Hanningfield.

Internet napomáhá v Českém Krumlově rozvoji občanské společnosti
(BMI)
Elektronické obchodování a úloha Internetu v občanské společnosti jsou dvě hlavní témata Dnů Internetu v regionu Český Krumlov, které se uskuteční poslední březnový týden. Na semináři o elektronickém obchodování bude 26. března mimo jiné představena a oficiálně spuštěna aplikace reality.ckrumlov.cz, která v rámci projektu „Obec pro investory – investoři pro obce“ doplní Oficiální informační systém regionu Český Krumlov o modul on-line prodeje realit. Prodej probíhá ve spolupráci s firmou Reality Krumlov. Kromě komplexního prohledávače nabídky je každá stránka obce doplněna o nabídku realit k prodeji či pronájmu na jejím katastru. Oficiálně bude také uveden do života objednávkový systém ubytování v regionu Český Krumlov.

Anketa BMI a elektronické peněženky I LIKE Q
(BMI)
Virtuální měnu Q či elektronickou peněženku I LIKE Q české společnosti Villusion, která představuje první systém mikroplateb na evropském Internetu, pokládá BMI sdružení za projekt, který si zaslouží podporu. Proto připravilo ankety, které se týkají Března – měsíce Internetu a jejichž zodpovězení přinese účastníkům vždy 50 Q. Tyto ankety se mění každých 7 dní, první najdete zde.

MujPodnik přenese kamennou firmu do prostředí Internetu
(BMI)
Společnost ATLAS.CZ, jejíž portál MSN.ATLAS.CZ je mediálním partnerem BMI 2001, uvedla 20. března do provozu portál www.mujpodnik.cz. Součástí služeb portálu je unikátní řešení, které umožní firmám využívat Internet k podnikání prostřednictvím komplexního balíčku služeb. Přenesení kamenného podniku do virtuálního světa Internetu zvládne běžný uživatel bez asistence odborníka na informační technologie, a to za jednu hodinu.

Valašské Meziříčí spojuje svoji perspektivu s Internetem
(BMI)
Slavnostními fanfárami před městskou knihovnou a besedou a autogramiádou s autory knihy Internet: podnikatelská příležitost, nebo hrozba? začaly v pondělí 19. března Dny Internetu ve městě Valašské Meziříčí. K jejich pořádání se spojily Městský úřad, městská knihovna, základní a střední školy ve městě a místní firmy. O Valašském Meziříčí platí, že Internet se zde již stává součástí dlouhodobějších plánů rozvoje města.

Internet do škol – a co s ním?
(BMI)
Letos se má investovat ze státního rozpočtu do vybavení škol počítači a připojení k Internetu 1,7 miliardy korun. Jak se při tom bude postupovat? Neskončí tyto prostředky v černé díře, budou umět učitelé využít počítače a přístup k Internetu ve výuce? O těchto otázkách se bude hovořit na konferenci „Internet do škol – a co s ním?“, která se uskuteční 22. března od 10 do 14 hodin ve Veletržním paláci v Praze jako doprovodný program veletrhu Schola Nova. Přímý internetový přenos z ní zajišťuje portál MSN.ATLAS.CZ na http://live.atlas.cz. Zde pak bude uložen i záznam konference.

Komunikace a obchodování na Internetu
(BMI)
Seminář společnosti Logos na téma Komunikace a obchodování na Internetu se uskuteční v rámci BMI 29. března od 9 hodin v Kongresovém centru Praha v salonku Panorama. Tento v pořadí již pátý seminář, který společnost Logos pořádá společně s partnery, je nyní doplněn o vystoupení zástupců společnosti AutoCont, Microsoft, IDG a Teleglobe včetně prezentace společnosti Olympus.

Současnost a budoucnost podnikání na Internetu
(BMI)
Seminář o podnikání na Internetu pořádá za podpory společnosti Contactel v rámci BMI společnost Fincentrum. Vystoupí na něm známé osobnosti českého Internetu, které se s účastníky podělí o svůj názor na možnosti podnikání v rámci celosvětové počítačové sítě. Podrobný program je zde.Seminář se uskuteční 26. března v 18,00 na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Noční internetová pařba v Chomutově
(BMI)
Od pondělí 19. 3. až do pátku 30.3. plánuje 3. základní škola v Chomutově dny plné Internetu. Odstartuje je šachová partie po Internetu a každý den přinese jiný program. Například v sobotu 24.3. se uskuteční od 18,00 do 2,00 noční internetová pařba, den nato od 15 hodin velký chomutovský chat.

Dny Internetu také v Moravské Třebové
(BMI)
Přístup na Internet zdarma na několika místech ve městě, internetová škola pro dospělé, výstava knih a časopisů s tématem Svět Internetu, soutěž Labyrint Site a prezentace otevřeného informačního systému pro zastupitelstvo města, to jsou hlavní akce, které probíhají během letošního března v Moravské Třebové. Podílejí se na nich město Moravská Třebová, Městská knihovna Ladislava z Boskovic, Městské informační centrum, gymnázium, Dům dětí a mládeže a místní firmy.

Internet na zámku Jemniště
(BMI)
Informační a koordinační centrum mikroregionu CHOPOS ve spolupráci s majitelem zámku Jemniště panem Jiřím Sternbergem a firmami 6Plus z Benešova a Seal z Prahy pořádají ve dnech 23. a 24. března na zámku Jemniště společnou akci, jejíž cílem je propagace Internetu jako média budoucnosti. Akce je letos zaměřena především na děti ze základních škol, jejich rodiče a učitele, ale na své si přijdou všichni, kteří se přijdou podívat.

Q-Shop: Virtuální obchod s kamennou výlohou
(BMI)
Ne náhodou zvolili organizátoři informačního projektu internetového obchodu s kamennou výlohou Q-Shop k jeho startu právě březen. Ve smyslu letošního motta BMI „Internet je pro každého“ chtějí přiblížit na názorných a konkrétních příkladech všem zájemcům o internet nové možnosti vztahu zákazníka a prodejce na počátku 21.století.

Jihlava internetovým centrem v oblasti veřejné správy
(BMI)
Seminářem Internet 2001 vyvrcholí v pátek 16. března Dny Internetu ve městě Jihlava, které pod záštitou hejtmana Františka Dohnala pořádá Magistrát města Jihlavy. Toto město se stává významným centrem internetových aktivit v oblasti veřejné správy České republiky. Zde vznikl portál územní samosprávy ČR s názvem Města a obce online (www.obce.cz). Internetové stránky www.jihlava.cz zvítězily v soutěži Zlatý erb 2000 a staly se vzorem pro řadu dalších měst a obcí. V Jihlavě je provozován rovněž poštovní úřad pro města a obce www.mesta.cz, jehož služby využívá na 260 měst a obcí mimo jihlavského okresu.

Z návštěvníka přednášejícím
(BMI)
Pro firmy zlínského regionu je určena konference Internet a konkurenceschopnost podniku, jejíž třetí ročník proběhl v úterý 13. března na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně jako jedna z akcí Března – měsíce Internetu. Důkazem, že na konferenci nejde jen o plané teoretizování, bylo vystoupení Jana Plačka z firmy com.pot, který představil specializovaný server www.propodlahy.cz. Posledním motivem k jeho vzniku byla autorova účast na loňské konferenci, takže z návštěvníka se nyní dostal do role přednášejícího.


Junior Internet odhalil další dětské talenty
(BMI)
Za účasti 60 dětí ve věku 9 až 15 let proběhl v sobotu 10. března v pražském klubu Lávka druhý ročník konference Junior Internet. Děti na ní seznámily v přednáškách své vrstevníky se zásadami vytváření webových stránek, grafickou tvorbou, cizojazyčnými weby pro děti, internetovou komunikací či počítačovou hudbou, dále se představili vítězové nominačních soutěží a prezentovány byly i některé projekty dospělých, určené pro děti. Přednášející i vítězní tvůrci webových stránek či bannerů prokázali velmi dobré znalosti.


Ochrana osobních údajů v praxi
(BMI)
Diskuse k otevřeným otázkám týkajícím se zákona o ochraně osobních údajů se uskuteční 27. března od 16,00 v konferenčním sále společnosti PricewaterhouseCoopers v Kateřinské 40 v Praze. Pořádá ji za účasti předních odborníků v rámci Měsíce Internetu asociace ISACA CRC.

 
Hlavní partneři

Mediální partneři

Odborní partneři