Měsíc Internetu
Partneři
Hlavní akce
Ostatní akce
Sdružení BMI
Výzkumy o Internetu
Sondy do českého Internetu
Internet a zdravotně postižení
Demokracie on-line
Tiskové zprávy
Kontakty
ENGLISH SUMMARY
Archiv

od: 
do: 


Hlavní akce BMI 2001
V průběhu března se uskuteční po celé republice stovky akcí určených pro širokou veřejnost i specializované publikum. Jejich cílem je umožnit seznámení s Internetem těm, kteří k tomu dosud neměli příležitost, a ostatním poskytnout návody, jak efektivněji tento nástroj využívat v nejrůznějších oblastech. V této rubrice uvádíme přehled hlavních akcí, které sdružení BMI přímo organizuje nebo jejichž je spolupořadatelem či iniciátorem. Další aktivity, s kterými se hlásí firmy, jsou uvedeny v rubrice Ostatní akce.

Zahajovací tisková konference – 28. 2. 2001, Praha
Tisková konference k zahájení BMI 2001 se uskuteční 28. 2. v 10,30 hodin v restauraci Fromin na Václavském náměstí v Praze.

Internetový Silvestr – 28. 2. 2001, Praha
O slavnostní zahájení Března – měsíce Internetu se postará Internetový Silvestr, společenský večer pro zvané. Proběhne večer ve stejných prostorách jako tisková konference.

Dny Internetu v okrese – 2. – 9. 3., Děčín
Cyklus akcí na podporu Internetu v okrese Děčín. Zahájí jej 2. 3. konference starostů a zástupců úřadů Veřejná správa na Internetu – zkušenosti okresu Děčín. Závěrečnou akcí bude 8. 3. konference ředitelů škol, studentů a žáků Internet a školy Děčínska. Mimo jiné na ní bude vyhodnocena soutěž pro školy (o počítač) a školáky (o mobilní telefon) v tvorbě webových prezentací, která byla vyhlášena na www.e-okres.cz.

Internet & Business Live – 6. 3., Praha
Třetí ročník konference pro internetové podnikatele a firmy zajímající se o uplatnění Internetu ve svém podnikatelském konceptu, se uskuteční 6.3. v Praze. Účastníci se seznámí srozumitelnou formou se základními trendy a obchodními modely, které se vyskytují na českém Internetu, a s principy vstupu rizikového kapitálu do IT firmy. Podrobnosti o programu a registraci na konferenci jsou zde. Na konferenci večer naváže tradiční setkání internetových podnikatelů, investorů, konzultantů a novinářů First Tuesday.

Junior Internet – 10. 3., Praha
Konference o Internetu pro děti do 15 let, kterou pořádají s pomocí sdružení BMI samy děti, proběhne v soboru 10. března v klubu Lávka v Praze. Zhruba stovka účastníků musí absolvovat některou z pěti nominačních soutěží a prokázat v ní znalosti tvorby webových stránek, bannerů, schopnost vytvářet počítačovou hudbu či napsat text na téma spojené s Internetem. Přihlásit do soutěže se lze zde, uzávěrka přihlášek byla prodloužena do 15. února. Kromě přednášek, které připravily děti anebo dospělí tvůrci internetových projektů pro děti, je čeká také množství cen, například webové kamery od Creative Labs, program Baltík od SGP Systems či knihy a videa od Albatrosu. Bližší informace na www.juniorinternet.cz

Dny Internetu ve městě – 12. – 16. 3., Jihlava
Cyklus akcí propagujících používání Internetu. Například Městská knihovna na tento týden připravuje prezentace Internetu pro nevidomé, pro středoškoláky, vyhledávání v databázi Anopressu s instruktáží zdarma, edukační keramiku po Internetu, seminář pro knihovníky a zřizovatele, kteří začínají s Internetem.

Internet a konkurenceschopnost podniků – 13. 3., Zlín
Fakulta managementu a ekonomiky VUT ve Zlíně uvítá ve svých prostorách 13. března účastníky 3. ročníku konference, jejímž cílem je naznačit firmám cesty, jak zvýšit svoji konkurenční schopnost využitím Internetu.

Dny Internetu ve městě – 19. – 23. 3., Valašské Meziříčí
Cyklus akcí na podporu využívání Internetu. V tomto městě nedávno při výstavbě horkovodu položili na 40 km ochranných trubek pro položení optických kabelů metropolitní sítě, která propojí téměř 300 objektů a umožní vysokorychlostní internetové připojení. Očekávají zde, že to vytvoří lepší podmínky pro podnikání a zatraktivní město pro zahraniční investory. Metropolitní síť bude jedním z hlavních témat připravovaných dnů.

Internet do škol – a co s ním? – 22. 3., Praha
Cílem konference, která se uskuteční 22. 3. v Praze na výstavě Schola Nova, je informovat veřejnost o postupu při realizaci Státní informační politiky ve vzdělání. Její součástí bude panelová diskuse za účasti představitelů státní správy a parlamentu. Hlavním sponzorem konference je Microsoft.

Internet ve státní správě a samosprávě – 26. – 27. 3., Hradec Králové
K hlavním tématům 4. ročníku konference budou patřit aplikace zákona o elektronickém podpisu v praxi veřejné správy, situace na trhu telekomunikací po uvolnění monopolu, geografické informační systémy a jejich uplatnění ve službách samosprávy. Chybět nebude ani tématika spojená se zákonem o svobodném přístupu k informacím na straně jedné a zákonem o ochraně osobních dat na straně druhé. Proběhne diskuse o plnění Akčního plánu realizace Státní informační politiky a projektech souvisejících s reformou veřejné správy, která klade důraz na lepší informovanost občanů pomocí informačních technologií a s využitím elektronického podpisu, který dovoluje jednak adresné šíření informací, jednak dvoustrannou komunikaci mezi veřejnou správou a občanem. Na konferenci budou prezentovány opět nejlepší webové stránky měst a obcí, tentokrát však již ve srovnání se stránkami měst z ostatních evropských zemí, což umožní srovnání a diskusi o trendech a nápadech při tvorbě prezentací na síti internet. Část programu se bude věnovat využívání Internetu v našich školách, opět ve srovnání se zahraničím.
Tradiční kulatý stůl Na cestě k informační společnosti, připravovaný sdružením BMI, se soustředí tentokrát na roli Internetu v komunikaci mezi veřejnou správou a občanem. Představí i některé aktuální projekty. Podrobnosti o programu konference a registraci jsou na www.isss.cz.

Dny Internetu ve městě – 26. – 30. 3., Český Krumlov
Cyklus akcí na podporu Internetu ve městě, jehož unikátní informační systém na webu má prokazatelně zásluhu na rostoucím počtu návštěvníků regionu ze zahraničí. V průběhu dnů mj. vyvrcholí veřejná internetová diskuse o budoucnosti českokrumlovského otáčivého hlediště, která probíhá zde.

Do knihovny na Internet – po Internetu do knihovny
Více než stovka knihoven z celé republiky připravuje na celý měsíc březen pro veřejnost různé besedy o Internetu, soutěže, předvádění pro ženy, seniory, děti, zdravotně postižené a další skupiny. Jejich přehled je zde, anebo v jiné podobě s možností vyhledávání tady.

Aktuální čísla českého Internetu
Již třetí rok za sebou provede v průběhu března společnost Acron Communications měření (metodou cookies) návštěvnosti vybraných předních českých serverů. Výsledky budou k dispozici v dubnu.

Zlatý erb
Třetí ročník soutěže o nejlepší internetové stránky měst, obcí a regionů vyhlásil Svaz měst a obcí ČR a Úřad pro veřejné informační systémy. Došlo do něj 132 přihlášek, které vyhodnotí odborná porota. Veřejnost může nyní do 18. února rozhodnout svými hlasy o tom, které z prezentací získají titul Nejoblíbenější stránky. Podrobnosti o hlasování jsou zde. Zlaté erby budou předány vítězům na konferenci ISSS v Hradci Králové.


 
Hlavní partneři

Mediální partneři

Odborní partneři