Měsíc Internetu
Partneři
Hlavní akce
Akce v knihovnách
Ostatní akce

Sdružení BMI
Internet a zdravotně postižení
Výzkumy o Internetu
Mezinárodní projekty
ENERGIA
PRELUDE
MS-NET
TECNO ZEINU
Tiskové zprávy
Kontakty



od: 
do: 


Kdo a co se skrývá za sdružením BMI
13.1.2003

BMI sdružení je nevládní nezisková organizace, jejímž posláním je podpora rozvoje Internetu jako globálního komunikačního prostředku, charakteristického pro informační společnost, a využití moderních technologií v zájmu rozvoje občanské společnosti. Svoje cíle uskutečňuje pomocí řady vzdělávacích, propagačních a popularizačních aktivit jak v České republice, tak i v rámci mezinárodních projektů spolupráce.

(pro podrobnou informaci o sdružení viz stanovy BMI)

Občanské sdružení BMI založili v červnu 1999 Jaroslav Winter, Irina Zálišová a Miroslav Forman, kteří se seznámili při tvorbě a organizování prvního ročníku projektu Březen – měsíc Internetu. Sdružení je otevřené jak pro personální, tak pro kolektivní členství. Aktuální seznam členů je uveden na konci dokumentu.

Během prvních tří let svých aktivit sdružení organizovalo několik projektů, zaměřených na různé skupiny obyvatelstva. Nejznámějším z nich je každoroční kampaň Měsíc Internetu, která probíhá v březnu a obsahuje kolem 10 speciálních akcí, které pořádá nebo spoluorganizuje sdružení BMI, a stovek akcí různých partnerů, podporovatelů a příznivců Internetu po celé ČR. Podle údajů agentury Markent pátý ročník projektu v roce 2002 oslovil 36 % obyvatel ČR. Přehled tradičních hlavních akcí lze najít zde.

Dále BMI sdružení zorganizovalo nebo iniciovalo v minulých letech řadu výzkumů, zabývajících se rozvojem Internetu v ČR z různých aspektů. Podrobnosti o nich jsou zde .

Novým dlouhodobým projektem, zaměřeným na malé a střední firmy, se stala eBusiness Roadshow,  série seminářů a průzkumů o e-businessu. První ročník se uskutečnil od května 2001 do ledna 2002 postupně v 7 krajích ČR a byl zakončen  mezinárodní konferencí Go Digital - firmy na přechodu k elektronickému podnikání, která se konala 23.  května 2002 v Senátu ČR v Praze. Projekt umožnilo partnerství se společností TELE2.

BMI sdružení se snaží podporovat vybrané internetově orientované projekty organizací zdravotně postižených občanů. V roce 2001 se stalo spoluzakladatelem Asociace informačních systémů pro občany se specifickými potřebami (AISO) a významně se podílelo na zorganizování konference INSPO - Internet a informační systémy pro osoby se specifickými potřebami v září 2001 a v březnu 2002. Z pověření AISO a díky grantu od společnosti CZ.NIC se pustilo do budování portálu Helpnet.cz, zaměřeného na péči o osoby se specifickými potřebami, který bude představen na konferenci INSPO 2003.

Rozsáhlé a efektivní projekty může sdružení realizovat díky spolupráci s řadou partnerů. Kromě komerčních partnerů, kteří se obměňují, sdružení získalo pro spolupráci Českou televizi, Český rozhlas a ČTK, řadu deníků a odborných časopisů, internetová periodika. Stále více podpory pro své aktivity získává v jednotlivých městech a regionech, kde spolupracuje jak s představiteli veřejné správy, tak s nezávislými organizacemi.

Mezinárodní aktivity sdružení jsou zaměřeny na podporu iniciativy e-Europe a e-Europe+, na spolupráci v rámci 5FP, IST a Leonardo da Vinci.

Projekt sdružení BMI Měsíc Internetu byl oceněn v roce 2000 ve finále soutěže Stockholm Challenge Award, které se zúčastnilo 612 projektů z 80 zemí, a v rámci ESIS (Evropský průzkum rozvoje informační společnosti).

Sdružení BMI je nezisková organizace. Ministerstvem vnitra ČR byla zaregistrována 8. června 1999, IĆO 69346968, č účtu 158549001/2400, kancelář Za papírnou 5, 170 00 Praha 7, tel. 266 710 622, e-mail: bmi@brezen.cz.

Členy sdružení BMI v současné době jsou:

1. Jaroslav Winter
2. Miroslav Forman
3. Irina Zálišová
4.
Markent, s r.o.
5. Triada s. r.o.
6. Vít Petrjanoš
7. DEMA, a.s.
8. IBM ČR
9. Jitka Macháčková
10. Atlas.cz, a.s.
11. Vladimír Vrabec
12.
Česká vydavatelská pro internet, s.r.o.
13. Zdeněk Záliš
14. Pavel Hajný

 


Březen - měsíc Internetu

Mediální partneři

Odborný partner

 
Konference Junior Internet


 
Konference INSPO 2003

 
MEZINÁRODNÍ PROJEKTY