Měsíc Internetu
Partneři
Hlavní akce
Akce v knihovnách
Ostatní akce

Sdružení BMI
Internet a zdravotně postižení
Výzkumy o Internetu
Mezinárodní projekty
PRELUDE
MS-NET
Tiskové zprávy
Kontakty



od: 
do: 
  Aktuální články BMI98 BMI99 BMI2000 BMI2001 BMI2002 BMI2003 BMI sdružení

Noc s Andersenem 2044 ve statistice z pohledu organizátorek
6.4.2004

V pátek 2.dubna 2004 se udála již čtvrtá společná mezinárodní Noc s Andersenem ve 264 registrovaných místech Čech, Moravy, Slezska, Slovenska i Polska. Akci na podporu dětského čtenářství připravily Klub dětských knihoven SKIP a sdružení BMI. Nocovalo se nejen  v knihovnách, ale i ve  školách, družinách, domech dětí a také v jednom případě v dětském oddělení nemocnice (z celkového počtu bylo 50 škol, 2 domy dětí, 1 oddělení nemocnice, 16 slovenských knižníc a 11 polských biblioték).

Registrace k Noci s Andersenem probíhala už od července 2003, jako první se přihlásila prešovská Knižnica P.O.Hviezdoslava. Poslední váhající místa se chtěla registrovat až v průběhu kouzelného večera, kdy jsme ještě ve 22.00 v pátek zapisovali slovenskou knihovnu v Trenčíně, snad poslední nocležníky jsme zaregistrovali v pondělí 5.4.2004 dopoledne. Opozdilci se bohužel nemohli zúčastnit nočnícho chatu, nebylo to v našich silách. Snad příště.  Seznam všech účastníků najdete na http://www.knihovnabbb.cz/fotogalerie.html.

Informace o společné akci knihoven a škol letěla éterem Českého rozhlasu, v pátek ráno informovala o pohádkovém večeru ČT1. V mnoha místech natáčely regionální TV štáby, v sobotním zpravodajství ČT ve 12.00 byla pelhřimovská knihovna, v 18.00 ČT1 uveřejnila reportáž z Ostravy, Prima se zmínila ve večerních zprávách o Noci ve školách, v 19.30 TV Nova ukázala, jak trávily páteční večer děti v MěK v Praze. Gratulujeme!

Zájemci se mohli podívat na přímý přenos dění – webkamera společnosti ICZ  byla umístěna v MěK v Sedlčanech a také ZŠ Trutnov umožnila svou kamerou nahlédnout do zákulisí Noci s Andersenem. Společný noční dětský chat připravilo Centrum internetu, v průběhu kouzelného večera si děti vyměnily 7306 zpráviček o dění v knihovnách a školách. O velkém zájmu svědčí i to, že mezi 21.00 – 21.30 najednou toužilo chatovat přes 4.000 dětí. Takový zájem organizátoři ani jejich server nečekali a museli snížit množství připojených počítačů.

Bylo zajímavé sledovat, co všechno projde dětským „pokecem“ – od receptu na osúchy až po informaci, že přišel v 16.00 první nocležník a tvrdí, že už je šest.  Děkujeme organizátorům z Centra internetu za celonoční organizovaný chat. Dospělým byla určena již tradičně elektronická konference Andersen, taktéž zaplavena množstvím podstatných i planých informací. Přes Andersena odešly i dvě společné soutěže, tu první připravil Čtisibrýl Ušatý z NK a druhou redakce časopisu Moje1.Noviny.

Letos poprvé se děti zapojily také do charitativní sbírky na první dětský hospic v Malejovicích, v průběhu večera bylo vybráno 16.735,-Kč. Všem, kteří přispěli, patří náš dík.

Noc s Andersenem 2004 zažilo minimálně 5.129 dětí a 1.108 dospělých, do statistiky nepočítáme několik živých psů, psovody, hasiče, policisty, 9 koloběžek a 1 bílého potkana. Celkové počty nejsou konečné, z některých míst zatím nedorazilo hlášení. Do celkového počtu započítáváme také děti z dětských domovů a 13 pacientů nemocnice v UH.

Mezi nejmladšími účastníky registrujeme bábätko v Prešově a devítiměsíční miminko milující knihovnice v Kutné Hoře; také dvouletého Honzíka v Hazlově, kde započítáváme také 75letou Babu Jagu, mezi seniory vyniká také knihovnice Liduška (71) z pobočky Dittriška, 55letý Vynálezce dětských snů v Poličce a 80letý Andersen v ZŠ Praha 4.

A kdo pomáhal se čtením pohádek? Letos byli v kurzu starostové i místostarostové a členové obecních zastupitelstev (na jedenadvaceti místech) a dokázali, že i oni si umí hrát. Například ve Vranově nad Topľou si přinesl pan primátor do knihovny peřinu, další starosta seděl na střeše ZŠ Roztoky jako Andersen a připíjel Noci dětským šampaňským. Tady také měli ohňostroj a to vše za účasti policie a 5 hasičů. 

Do knihoven a škol dorazilo minimálně 13 živých Andersenů. Mezi živými spisovateli a ilustrátory jsme zaznamenali: V. Klimtovou, L.Seifertovou, J. Kahouna, D. Heviera, G. Futovou, J. Eichlerovou, V. Klimešovou,... Dostavili se také duchové B. Němcové, J. Lady, sultán Solimán, několikero Bílých paní, čaroděj Čábes Mádes (Brno), Šípková Růženka, Dlouhý, Široký a Bystrozraký, Budulínek, nastalo krmení Otesánků, vysvobozeny byly princezny, skřítkové, děti hledaly a také nacházely poklady... Došlo i k záměně pohádek, např. v Prešově: „Z Červenej Čiapočky sa vykľula Špinavá Kukláčka, ktorá išla k babke na jablká.“

Bylo vypraveno mnoho lampiónových průvodů, ten největší asi v Hrochově Týnci čítal na 400 dětí a pohádkových postav. S lampiónky se děti podívaly také na noční prohlídku zámku v Bruntále, celá ZŠ Výčapy ve slušivých pyžamkách rozsvítila svou obec. Konaly se pohádkové bály, stezky odvahy, módní přehlídky v pyžamkách, plesy upírů (např. v Havířově, kde všichni upíři měli krev zkontrolovánu na AIDS a BSE), proběhly noční diskotéky, taneční  a  pěvecké soutěže o Superstar, Doremi, A jsi hvězda; uskutečnil se Kufr, tančila Novamba,... V Mohelnici byla připravena Slepiččina pouť, Nová Paka zase nocovala s kočkami, v Ostravě chytali ptáka Ohniváka, v Suchdole Medvědi mlsali med, ve Rtyni šli na noční vycházku do přírody, v Rychnově nad Kněžnou putovali po stopách J.Šlitra a dokonce našli jeho památníček... Zazpíváno bylo několik set písniček, vyprávěly se vtipy i horory a duchařské příběhy.

Na mnoha místech nocovali Indiáni, vzpomeňme indiánské kmeny v Dobré, Krnově a nesmíme zapomenout na lid Jelena Knihomola ze Semil. Jinde zase oživili několik vodníků, a tak například v Uherském Hradišti mohl jeden z nich vylézt z kašny a rozezpívat celé náměstí. Večer se starověkými řeckými bájemi zažili ve Františkových Lázních, v Třeboni, ve Dvoře Králové hledali útržky pergamenu Václava Hanky. Hasičská zbrojnice se otevřela malým zvědavcům v Březové nad Svitavou, v Rokycanech zase soutěžili o hasičskou přilbu.

Noc s Andersenem prožili také pejsci asistenční, policejní i ti, kteří provádějí canis terapii. Domácí mazlíčkové – pes Ben i nenažraná fena Lady a také papírový pes Baskervillský doplňují výčet přítomných zvířat. O Dánsku vyprávěl starosta v Petrovicích u Karviné, kde se děti také dozvěděly, jak si čistit zuby. Vyráběla se velikonoční vajíčka, pomlázky, loutky z brambor, náramky, korálky. Malovala se trička s logem Noci (Český Těšín), oslavily se několikery narozeniny, gratulovalo se Richardům  a pod spacákem se četla Encyklopedie pohlavního života.  

Strašidla a duchové se proháněli po knihovnách a školách, v hodině duchů bylo mnohým ouzko. Například paní ředitelka ZŠ J.Frimla v Trutnově jdouce zkontrolovat nocující děti potkala na chodbě paní učitelku převlečenou za školní strašidlo a vystrašily se navzájem. V Prešově se dokonce strašidlo tak vyděsilo, že uteklo samo...

Děti zabraly celé školy od sklepa až na půdu (ZŠ Praha 9), byly přítomny tisíce polštářků, spacáků, dek i karimatek, nezapomeneme na peřinu pana primátora. Knihovny dostaly také nějaké dary – například ve Starej Ľubovni to byl houpací kůň, na kterém celý večer paní ředitelka četla pohádky (a děti jí to tedy velmi záviděly!). Příval sněhu ve Vacově dětem nedovolil vyjít ven z knihovny.

A co se jedlo a pilo? Několik hektolitrů nejrůznějších pohádkových nápojů od protistrašidlových čajů, mizících lektvarů a knihovnických káv až po horkou čokoládu... Bylo snězeno několik tisíc sponzorských koláčů, pohádkových bábovek, dortů, vařila se krupicová kaše, bramboráky s oblohou, opékaly se špekáčky a Rettigová pekla buchty. Ve výčtu nesmíme zapomenout na hermelína Pepu (30 ks) a Lučinu (60 ks), ti se však, podle očitých svědků, nedožili v Sedlčanech rána. Čerstvé makové rožky, osúchy a křupavé teplé rohlíky vítaly děti na mnoha místech.
Nejen jídlem živ jest člověk – NIKDE NEZAPOMNĚLI NA ČTENÍ POHÁDEK!

Noc s Andersenem 2004 se vydařila; citujeme děti z Králík, které napsaly, že: „Místo Ježíška tu byl pan Andersen“ a holčičku z Desné: „Líbilo se mi to tak, až jsem si smíchy natrhla koutky.“ 

DĚKUJEME VÁM VŠEM, ŽE JSME S VÁMI MOHLI STRÁVIT KOUZELNOU NOC!

Cínový vojáček, Princezna na hrášku, Malá mořská víla i Sněhová královna, ti všichni spolu s dětmi, knihovníky i učiteli už se připravují na příští rok, kdy proběhnou velké oslavy 200. výročí narození H.Ch.Andersena. Za všechny organizátory a děti doufáme, že  NOC S ANDERSENEM 2005 bude při tom.


Z oddělení pro děti Mirka Čápová, Hana Hanáčková, tel.572 551 250,  detske@knihovnabbb.cz
Knihovna B. Beneše Buchlovana, Velehradská 714, 686 01 Uherské Hradiště, Česká  republika


 


MEZINÁRODNÍ PROJEKTY

 
Březen - měsíc Internetu

Mediální partneři



Odborný partner

 
Konference INSPO 2004

 
Konference Junior Internet


Mediální partneři

 
Konference Elektronické vzdělávání
od budoucnosti ke školní současnosti