logo

BMI s krajem Vysočina uspěly v mezinárodní soutěži projektů

By bmi
Vytvořeno 01/07/2006 - 05:27

Vítězem mezinárodní soutěže evropských projektů The Best of Good Practices, kterou pořádala s podporou Evropské komise polská akademická vědecká televize ATVN, se v kategorii eGovernment stal projekt PRELUDE, který do soutěže přihlásila a obhajovala na příkladu kraje Vysočina Irina Zálišová, ředitelka BMI sdružení/EPMA.

 „Projekt Prelude nám umožnil přímou výměnu zkušenosti s devíti evropskými regiony a dvěma významnými eurosítěmi ELANET a ERISA. Vítězství v soutěži ATVN přispělo k zvýšení prestiže kraje Vysočina„ řekl Petr Pavlinec, vedoucí odboru IT krajského úřadu Vysočina.

Soutěž měla dvě kola a odborná porota vyhodnocovala obsahovou stránku projektů, funkčnost webů, úroveň prezentací a informačních materiálů, které zástupci zúčastněných projektů představili na doprovodné výstavě. Soutěžilo se ve čtyřech kategoriích – eBusiness, eGovernment, eHealth a eLearning.

Čtyři vítězné projekty dostaly kromě certifikátu a skleněné plastiky příležitost být prezentovány speciálním videofilmem, který bude natáčet profesionální tým ATVN a který se pak bude propagovat prostřednictvím internetu ze stránek ATVN (www.atvn.pl [1]). ATVN začala fungovat v rocde 2002 na základě projektu polského interdisciplinárního počítačového Centra matematického modelování ve Varšavě, získala od té doby uznání a popularitu. Nynější soutěž byla podpořena z prostředků Evropské komise.

PRELUDE, Promoting European Regional and Local Sustainability in the Digital Economy, je projekt realizovaný v rámci vědecko-výzkumného programu Evropské komise IST. Koordinátorem projektu byl ELANET (The European Local Authorities' Telematic Network) při Radě obcí a regionů Evropy (CEMR) za aktivního přispění další evropské sítě Eris@ (The European Regional Information Society Association) a 9 regionů z různých evropských států. Za Českou republiku se na projektu podílelo BMI sdružení a kraj Vysočina.

Nyní spolupráce regionů pokračuje jako Prelude Challenge,
www.prelude-portal.org [2]. Roli BMI sdružení převzala EPMA, agentura pro evropské projekty a management, (www.epma.cz [3]), která byla založena krajem Vysočina a sdružením BMI v roce 2004 k posílení účasti kraje v projektech evropské spolupráce. Ředitelka EPMA/BMI Irina Zálišová zastává v Prelude Challenge funkci vědeckého tajemníka SIR Committee (výbor pro vědu, výzkum a inovace).

Kontakty: Irina Zálišová, EPMA/BMI, tel. +420 234 602 268,
zalisova@epma.cz [4]
Petr Pavlinec, KrÚ Vysočina, tel. +420 564602114,
pavlinec.p@kr-vysocina.cz [5]

 


Source URL:
http://www.brezen.cz/cs/bmi-s-krajem-vysocina-uspely-v-mezinarodni-soutezi-projektu