Published on www.brezen.cz (http://www.brezen.cz)

Noc s Andersenem podle prvních zpráv prožilo více než 18 tisíc dětí

By bmi
Vytvořeno 2007-03-31 11:27

Průběžné e-mailové zprávy z míst, kde proběhl letos již sedmý ročník Noci s Andersenem se společným čtením pohádek, dávají dohromady úchvatný obraz. Tradiční knihovnická tečka za Březnem - měsícem internetu přinesla tradičně nové rekordy a hlavně spoustu radosti a množství zážitků. Podle předběžných, zdaleka ne úplných počtů evidují organizátorky Noci s Andersenem 591 spacích míst, na kterých přivítali více než 18 tisíc dětí.

Vážení a milí pohádkoví přátelé,
přicházíme s prvními potěšujícími zprávami o letošní Noci s Andersenem.
Sedmý ročník společného čtení pohádek byl opravdu šťastným - v našem adresáři evidujeme 591 čtecích a spacích míst, kromě knihoven, základních a středních škol, domů dětí, informačních a kulturních středisek se pohádky četly například u neslyšících dětí v Praze, v dětském domově v Plumlově, v dětském oddělení uherskohradišťské nemocnice, ve Sboru dobrovolných hasičů Český Dub, pohádky četli i u salesiánů... Výčet by byl opravdu dlouhý.

Podle prvních předběžných hlášení z Čech, Moravy, Polska, Slovenska i Slovinska už nyní víme, že pohádky v jeden jediný kouzelný večer poslouchalo, četlo, dramatizovalo, malovalo, ... více než 18.028 dětí. Dospělé účastníky zatím spočteny nemáme, zato víme, že k podpoře dětského čtenářství se kromě pedagogů a knihovníků přidali na většině míst starostové, zastupitelé, primátoři, ředitelé škol i knihoven, primáři, spisovatelé, ilustrátoři, herci, členové policejních sborů...

Slovy nedokážeme popsat, co se kde dělo, radost působí nejem rozzářená očka dětí, ale i vědomí, že v Praze, Brně, Hukvaldech, Turnově, Zákolanech, Velké Hleďsebi, Městečku Trnávce, České Kamenici, Českém Těšíně, Josefově Dole i polské Wroclawi, Paskowě, slovenské Kokave nad Rimavicou, Žabokrekach, Prešove a slovinské Radovljici (a další snad pro tentokrát odpustí), jsme všichni spolu... A naše radost je o to větší, že  rok od roku se košatí náš  počet - není to jen o matematických číslech - je to o lásce ke knižkám a čtení, což se nám snad podaří předat těm nejmenším, kteří s námi v knihovnách i školách letos byli také.

A snad i Vás potěší slova dětského psychologa a českého spisovatele, která putovala letošní "noční" elektronickou poštou:
Moc vás všechny zdravím. Ať se vám pěkně čte, hraje, usíná, spí a ráno probouzí. Václav Mertin

Psaní je jediný způsob, jak můžeme zvítězit nad něčím, nad čím ve skutečnosti nemůžeme, a kdo to čte, vítězí s námi. Ludvík Vaculík

Děkujeme Vám, že jste nám pomohli vzbudit zájem veřejnosti o čtení a těšíme se s Vámi někdy příště...

Zprávu podávají Hana Hanáčková a Mirka Čápová, oddělení pro děti Knihovny BBB v Uherském Hradišti


Source URL:
http://www.brezen.cz/cs/noc_s_andersenem_podle_prvnich_zprav_prozilo_vice_neze_18_tisic_deti