Published on www.brezen.cz (http://www.brezen.cz)

Pomůcka pro příbuzné lidí s roztroušenou sklerózou je k dispozici a zdarma

By bmi
Vytvořeno 2007-05-17 12:25

Vše o roztroušené skleróze, jak se na ni připravit či se s ní vyrovnat, kde hledat pomoc a další informace se dozvědí zájemci z multimediálního produktu DVD/CD, který vznikl v rámci projektu Qualified Care - Profesionalizace rodinné péče o lidi trpící roztroušenou sklerózou. Projekt financovala Evropská komise v rámci programu Leonardo da Vinci, podílelo se něm také BMI sdružení a DVD/CD je možné si objednat zdarma v Unii Roska.

Projekt Qualified Care - Profesionalizace rodinné péče o lidi trpící roztroušenou sklerózou,  financovaný Evropskou komisí v rámci programu Leonardo da Vinci, probíhal v letech 2004 až 2006. Jeho cílem bylo navrhnout a vytvořit výukový nástroj, určený zejména pro rodinné příslušníky lidí s roztroušenou sklerózou, který jim poskytne odborné informace o roztroušené skleróze a správné rodinné péči o pacienty.
Partnery projektu byly španělské organizace ABDEM (Baleárská asociace pro roztroušenou sklerózu), XXI INVESLAN, FELEM (Španělská organizace pro boj s roztroušenou sklerózou) a Fundación Vasca de Esclerósis Múltiple Eugenia Epalza, řecké Greek Multiple Sclerosis Society a HRDC (Hellenic Regional Development Centre), italská Pragma Engineering S.R.L. a za Českou republiku BMI sdružení.
 
Výukový nástroj, který vznikl, se skládá ze dvou disků. DVD obsahuje 16minutové video s výpověďmi lidí s RS, jejich příbuzných a odborníků zabývajících se různými aspekty péče o nemocné RS.
CD-ROM pak nabízí v češtině, španělštině, italštině, řečtině a angličtině komplexní pohled na roztroušenou sklerózu a možnou péči o lidi, kteří jsou jí postiženi.  Jeho rozsah přibližují názvy kapitol – Obecné aspekty roztroušené sklerózy (RS), Vliv RS na jednotlivce, Vliv RS na rodinu, Pokyny k péči – Mobilizace a transfery, Kognitivní a emocionální dysfunkce, O zvládání nemoci, Inkontinence, Technická pomoc a adaptace na běžný život, Porucha polykání, řeči a komunikace, Sexuální vztahy. Mnohé kapitoly jsou doplněny názornými obrázky.
 
Kromě toho každá z partnerských organizací projektu doplnila svoji jazykovou verzi  o informace týkající se národních specifik. Česká verze je díky BMI sdružení nejrozsáhlejší.  Obsahuje nejen rozsáhlý adresář lékařských center pro RS, pomáhajících organizací, všech členských organizací Unie Roska a odkazy na další internetové informační zdroje, ale také kapitoly týkající se dávek sociální péče, důchodového zabezpečení, pomůcek  a daňových a poplatkových úlev souvisejících se zdravotním postižením.
Obsah CD přibližuji ukázky některých kapitol. Produkt je možné získat zdarma, objednat jej můžete mailem na kontaktním formuláři webu Unie Roska, [1]   která celou akci aktivně podpořila a zajišťuje i bezplatnou distribuci.

PřílohaVelikost
Poplatky.pdf [2]220.35 KB
Davky.pdf [3]194.61 KB
Dalsi zdroje informaci.pdf [4]222.85 KB
IV 6 Porucha polykani, reci a komunikace.pdf [5]210.48 KB
IV 5 Technicka pomoc a adaptace na bezny zivot.pdf [6]683.8 KB
IV 3 O zvladani nemoci.pdf [7]74.81 KB
IV 1Mobilizace a transfery.pdf [8]841.55 KB
III VLIV RS Na Rodinu.pdf [9]123.97 KB
I Obecne Aspekty RS.pdf [10]117.47 KB

Source URL:
http://www.brezen.cz/cs/pomucka_pro_pribuzne_lidi_s_roztrou_enou_sklerozou_je_k_dispozici_a_zdarma