Měsíc Internetu
Partneři
Hlavní
Mediální
Odborní
Hlavní akce
Ostatní akce
Sdružení BMI
Výzkumy o Internetu
Sondy do českého Internetu
Internet a zdravotně postižení
Demokracie on-line
Tiskové zprávy
Kontakty
ENGLISH SUMMARY
Archiv

od: 
do: 


Česká televize
(BMI)

Komunikace prostřednictvím Internetu je fenoménem doby. Stále více ovlivňuje dnešní svět i život jednotlivých lidí, kteří jsou jeho uživateli, ale většina možností, které přináší, na své široké využití a zhodnocení teprve čeká. Také v České republice počet uživatelů Internetu dramaticky roste, ale pro mnoho lidí zatím ještě není běžnou součástí života. Možná to byla právě obrazovka České televize, která mnohým zprostředkovala první setkání s Internetem, ale dnes je Internet na její obrazovce již pravidelným tématem. Televizní diváci znají například magazín České televize Zavináč, nebo nedávný úspěšný seriál Škola Internetu, s jehož dalším pokračováním se počítá.

Role mediálního partnera projektu Březen - měsíc Internetu, je pro Českou televizi, která svým vysíláním plní funkci veřejné služby, přirozená. Také letos se diváci prostřednictvím obrazovky České televize budou dozvídat řadu informací o aktivitách, které jsou v rámci projektu Březen - měsíc Internetu připraveny. Internet je tu nepochybně pro každého a patří mu budoucnost.

Internetové stránky České televize

Internetové stránky ČT jsou svou funkcí, posláním a v neposlední řadě strukturou a rozsahem (přes 4000 jednotlivých stránek) na českém internetu zcela ojedinělým projektem a množství každodenních ohlasů jasně potvrzuje rostoucí dosah tohoto specifického informačního zdroje, obzvláště pak právě ve spojení s klasickým médiem - televizí.

V institucionální části internetových stránek jsou k dispozici informace o ČT jako instituci (statut ČT a její zákonný rámec, stručná historie, zápisy z jednání Rady ČT, základní informace o členech managementu a Rady ČT, atd.), veškeré publikace ČT (ročenky, Programová schémata, Fakta a čísla, atd.), informace o mediálních partnerstvích, atd.

Samostatnou a velmi obsáhlou kapitolou jsou kompletní výstupy z Anylýzy programu a auditoria (sledovanost, žebříčky nejsledovanějších pořadů, grafy diváckého ohlasu, průzkumné sondy ČT, Rekordy, čísla o vysílání a mnoho dalšího). Své místo na stránkách mají i informace o technických službách ČT (informace o satelitním vysílání, seznam vysílačů, stránka FAQ) a informace o zákonem vymezených podnikatelských aktivitách ČT (ceník reklamy, zvukové nosiče a videokazety), dále pak stránky festivalů, které ČT pořádá, či kterých se se svými pořady účastní.

Důležitou součástí stránek je Info pro novináře. Tato sekce je kompletním informačním servisem o dění v ČT, o chystaných pořadech a projektech. Obsahuje kontakty na jednotlivé pracovníky oddělení Public Relation, fotobanku, odkud je možno stáhnout veškeré fotografie, které jsou k daným projektům k dispozici. Jde o výrazné urychlení předávání veškerých tiskových informací, přehledu chystaných novinářských projekcí, presskitů k novým projektům, programových plánů atd.

V programové části stránek jsou k dispozici programy ČT na následujících 10 dní, základní informace o pořadech ČT, jejich tvůrcích, hlavních protagonistech, postupně se zpracovávají materiály o jednotlivých tvůrčích skupinách. Stále se rozvíjí stránka pořadů pro děti a mládež (Baťoh, Kostičky, Nedej se, večerníček Méďové, pohádky, atd.).

Všechny větší projekty mají v rámci web stránek ČT svoje vlastní rozsáhlejší stránky: filmy - Musíme si pomáhat, Cesta z města, Pelíšky a další, dokumenty - např. Bigbít, Islandská paměť, nevyjasněná úmrtí, publicistika - Naostro, Sněží, Černá bílá a další,kontaktní pořady - Noc s Andělem, Letadlo (pro tento pořad bylo vytvořeno diskusní fórum, přímo ve vysílání jsou používány emailové ohlasy a názory z diskusního fóra). V rámci internetových stránek ČT se již tradičně prezentuje také Člověk v tísni, o.p.s. při ČT.

Stránka zpravodajství je od května 1999 aktualizována sedm dní v týdnu, a to 2x denně. Obsahuje plné znění denního zpravodajství, relací Večerník, Události a Události plus. Dále jsou na stránce zpracovány upoutávky - pozvánky na týdeníky. Součástí stránky zpravodajství je informace o počasí a textová podoba sportovní relace Branky, body, vteřiny.

V roce 2000 začala ČT vysílat i na internetu, a to na adrese www.ct1.cz. V současné době se vysílají pouze hlavní zpravodajské relace a magazín Paskvil. Tento rok plánuje internetové oddělení výrazné rozšíření vysílání na internetu, zejména o publicistické a kontaktní pořady.

Poslední dva roky jen potvrdily domněnku o nevyhnutelnosti přirozeného začlenění internetových projektů do aktivit České televize, která má jako veřejnoprávní instituce právo a zároveň povinnost rozšiřovat své služby divákům v souladu s rozvojem dostupných technologií.




Komentáře ke článku


 
Hlavní partneři

Mediální partneři

Odborní partneři