Měsíc Internetu
Partneři
Hlavní akce
Ostatní akce

Sdružení BMI
Sondy do českého Internetu
Internet a zdravotně postižení
eBusiness Roadshow
Mezinárodní projekty
Tiskové zprávy
Kontakty



od: 
do: 


Konference Internet a informační systémy pro zdravotně postižené mířila do černého
17.9.2001

S mimořádně velkým zájmem se setkala konference Internet a informační systémy pro zdravotně postižené, která se uskutečnila v sobotu 15. září v Kongresovém centru v Praze. Na první akci tohoto zaměření přijelo 114 účastníků z osmi desítek organizací z celé republiky, z nich jedna třetina mimopražských.

Účastníci se seznámili s řadou existujících i připravovaných projektů, s možnostmi financování a řízení neziskových projektů i s některými novými trendy v oblasti výpočetní techniky a informačních systémů. Jak ocenila senátorka Daniela Filipiová, sama upoutaná na ortopedický vozík, několikrát se ve vystoupeních před ní opakovalo, že se zúčastnění necítí postiženými, ale jsou jen lidmi s určitým hendikepem.

Přítomní velmi uvítali možnost vyměnit si zkušenosti z různých projektů a seznámit se mezi sebou a mnozí projevili zájem podílet se aktivně na činnosti nově založené Asociace informačních systémů osob se specifickými potřebami (AISO), desítka organizací rovnou podala členskou přihlášku do AISO. Ta byla vedle občanského sdružení Křižovatka.cz, provozovatele stejnojmenného vyhledávače www.krizovatka.cz, a BMI sdružení jedním z organizátorů konference.

Kromě nových vědomostí si všichni účastníci odvezli domů instalaci Red Hat Linux 7, prvních 20 zaregistrovaných verzi De luxe, které věnovala společnost Sevrim. Nejvzdálenější účastník, kterým se stal nevidomý Tomáš Valúšek ze Vsetína, získal finanční příspěvek od Nadace zaměstnanců Komerční banky Jistota a BMI, ve slosování bylo možné vyhrát webové kamery od firmy Intel a grafické editory Zoner Callisto od společnosti Zoner Software.

Firma asp1000 poskytla 10 uživatelům z řad AISO roční přístup zdarma na aplikaci www.workteam.cz pro vzájemnou koordinaci aktivit asociace. Členové AISO (www.aiso.cz) budou moci využívat rovněž bezplatný webhosting od firmy Emporium Online a bezplatné monitorování uživatelského chování návštěvníků svých serverů od společnosti Mytrix, které vyhodnocuje více než 600 statistik sledujících trendy u 56 parametrů internetové návštěvnosti.

Celodenní konference s bohatým programem byla pro všechny účastníky díky dalším sponzorům zdarma. Kongresové centrum Praha poskytlo bezplatně konferenční prostor a Nadace Jistota a BMI sdružení dotovaly stravu, kterou za režijní cenu zajistil Eurest.

Vzhledem k velkému zájmu se pořadatelé rozhodli, že příští konferenci o Internetu pro zdravotně postižené uspořádají již v březnu 2002 jako součást Měsíce Internetu a v ještě větším rozsahu.


 
MEZINÁRODNÍ PROJEKTY

Go Digital

Březen - měsíc Internetu

Mediální partneři

Odborný partner

Internet na veřejných místech

Veřejný Internet

eBusiness Roadshow

tele2

Internet a zdravotně postižení

KB jistota

SPONZOR WEBU