Měsíc Internetu
Partneři
Hlavní akce
Ostatní akce
Akce v knihovnách

Sdružení BMI
Sondy do českého Internetu
Internet a zdravotně postižení
eBusiness Roadshow
Mezinárodní projekty
Tiskové zprávy
Kontakty



od: 
do: 


Pátý ročník Měsíce internetu startuje
28.2.2002

 Dostupný, rychlý a bezpečný internet pro každého, takové je motto letošního Března – měsíce Internetu. Pátý ročník ve světě ojedinělého projektu nabídne veřejnosti  dosud nejvíce možností seznámení s internetem a zvládnutí základů práce s ním. Zaslouží se o to zejména téměř 200 knihoven z celé republiky, které připravily na březen pestrý program akcí určených pro nejrůznější skupiny občanů, od dětí přes matky na mateřské dovolené, nezaměstnané až třeba po seniory. Zároveň v březnu odstartuje dlouhodobý projekt Centra internetu, který  na 18 místech v republice umožní zájemcům v odpoledních dvouhodinových kurzech za symbolickou cenu 100 korun naučit se krok za krokem pracovat s počítačem a internetem. Na kurzy se lze objednat odkudkoli na telefonním čísle 0844-111130.

 

Jak uvedli na tiskové konferenci v Praze představitelé BMI sdružení, které organizuje 5. ročník Měsíce internetu, zkrátka nepřijdou ani pokročilejší uživatelé internetu. Pro ně je připravena řada odborných seminářů a konferencí. O originální začátek BMI 2002 se postará početná skupina  knihovníků, která bude připravena odpovědět na jakýkoli dotaz, jenž dojde od 19. hodiny 1. března do 19. hodiny 2. března na adresu BMI@nkp.cz. Její ctižádostí je najít odpovědi v nepřeberném knihovnickém fondu v průběhu oněch 24 hodin, na složitější otázky odpoví nejpozději do konce března.

 

Slavnostní zahájení BMI 2002 se tentokrát uskuteční v Českém Krumlově 2. března na   1. letní párty aneb V měsíci internetu těšíme se na léto. 

 

Pro děti je určena konference Junior Internet, která proběhne 9.3.  v Praze. Menší děti pozve více než 50 dětských knihoven na Noc s Andersenem, aby ji strávily v knihovnách 22.3. v pohádkovém duchu. V jejím průběhu se budou internetovou konferencí informovat o svých zážitcích.

 

Nejrůznějšími aspekty uplatnění internetu v podnikání se budou zabývat konference Internet & Business Live (www.firsttuesday.cz) 5.3. v Praze, Internet a konkurenceschopnost firem (http://e-konference.utb.cz) 13. 3. ve Zlíně a  E-learning v praxi firemního vzdělávání (www.e-univerzita.cz) 14.3. v Praze.

 

Na možnosti, které nabízí internet zdravotně postiženým při jejich zapojení do společnosti a posílení šancí na trhu práce, se soustředí  16.3. v Praze INSPO 2002, konference Internet a informační systémy pro osoby se specifickými potřebami (www.aiso.cz). Internet do škol – a co s ním? se jmenuje konference, která nabídne 28.3. na výstavě Schola Nova v Praze odborné školské veřejnosti praktické zkušenosti z uplatnění internetu v nejrůznějších oblastech výuky. Přes 1500 účastníků se sjede     25. a 26. 3. do Hradce Králové na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě (www.isss.cz), která se stala nejen vrcholovou akcí českého Měsíce internetu, ale taky významnou mezinárodní událostí.

 

Letošní Měsíc internetu se rozhodlo podpořit i celorepublikové turné hvězd folku a country Kozel tour aneb Festival pod střechou, které je zaměřeno na protidrogovou prevenci. V březnu zavítá do 20 měst (www.abpcenter.cz) a upozorní na  internet jako jeden z možných způsobů trávení volného času.

 

V průběhu března se uskuteční také tradiční měření návštěvnosti předních českých serverů. Zatímco vloni společnost Acron Communications zaznamenala 1,9 milionu  unikátních návštěvníků, nyní se očekává počet mezi 2,5 až 3 miliony. Pro srovnání – v roce 1998 v době 1. ročníku BMI se počet tuzemských uživatelů odhadoval na 200 000. V březnu začnou platit také nová pravidla registrace domén druhého řádu v doméně .cz, kterými chce sdružení CZ.NIC zabránit spekulacím s doménami.

Hlavními partnery 5. ročníku projektu Březen – měsíc Internetu se staly Česká pošta, Intel, LANGMaster International, Stavební spořitelna České spořitelny a mezinárodní konsorcium ENERGIA. Mediálními partnery jsou ČTK, Český rozhlas, vydavatelství IDG Czech, vydavatelství Mladá fronta, deník Právo a internetový portál Atlas.cz. Odborným partnerem je společnost ICZ, která sponzoruje web www.brezen.cz. Na této internetové adrese  lze nalézt další podrobnosti o programu BMI 2002, jehož organizátorem je BMI sdružení.

Česká pošta nabízí uživatelům Internetu několik druhů služeb spojených s Internetem. Vedle ověřování elektronického podpisu je to hybridní pošta, kombinace elektronického přenosu dat a fyzického doručení zásilek. Kromě toho je Česká pošta nejčastějším doručovatelem zásilek objednaných v tuzemských internetových obchodech. 

Společnost Intel je největším dodavatelem komponent pro internetovou ekonomiku. Na březen připravila v ČR spolu s dalšími partnery otevření regionálních Center internetu. Tento ojedinělý projekt nabídne zájemcům ve 20 městech praktické kurzy ovládání počítače a základů práce s internetem. I úplní začátečníci zde budou moci krok za krokem nejen poznat možnosti využití internetu - odeslat svůj první email, pochopit výhody nakupování přes internet, ale budou moci také získat za výhodných podmínek počítač s internetovým připojením domů.

 

Česká společnost LANGMaster International se zabývá tvorbou kurzů pro elektronické      a distanční vzdělávání. Současné portfolio jejích produktů obsahuje kurzy pro výuku jazyků, vzdělávací systémy pro školy – Škola hrou i řídící vzdělávací systémy pro firmy   a organizace. V březnu se rozšíří o interaktivní multimediální kurz Řidičák na počítač, který lze provozovat na CD-ROM nebo na internetu a vznikl ve spolupráci se společností Vogel  Publishing.

 

Stavební spořitelna České spořitelny, známá jako buřinka, podporuje využívání internetu zaváděním nových on-line služeb a prostřednictvím výrazných slev, které na své on-line produkty a služby poskytuje. Na smlouvy o stavebním spoření uzavřené prostřednictvím internetu na www.burinka.cz nabízí slevu 50% z úhrady za uzavření smlouvy; za vyřízení úvěru on-line způsobem nepožaduje dokonce žádnou úhradu.

Projektové konsorcium ENERGIA (Extended Network to Eastern Regions involving Government authorities, Industrie and Academia) sdružuje 14 evropských partnerů, včetně BMI sdružení. V rámci cílů 5. rámcového programu Evropské komise se tento IST projekt zaměřuje na  rozvoj mezinárodní spolupráce, vybudování funkčního networku společností z EU a CEE, spojených zájmem propagovat nové způsoby práce, transfer technologií a jiné charakteristické rysy informační společnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
MEZINÁRODNÍ PROJEKTY

Go Digital

Březen - měsíc Internetu

Mediální partneři

Odborný partner

Internet na veřejných místech

Veřejný Internet

eBusiness Roadshow

tele2

Internet a zdravotně postižení

KB jistota

SPONZOR WEBU