Měsíc Internetu
Partneři
Hlavní akce
Ostatní akce
Akce v knihovnách

Sdružení BMI
Sondy do českého Internetu
Internet a zdravotně postižení
eBusiness Roadshow
Mezinárodní projekty
Tiskové zprávy
Kontakty



od: 
do: 


Tisková zpráva č. 19
22.10.2002

Bojí se firmy na Pardubicku elektronického obchodování?

Pardubice,  22. října 2002 - Jak jsou firmy v Pardubickém kraji připraveny na přechod k elektronickému podnikání? Liší se nějak svými obavami z elektronického obchodování od podniků v jiných krajích? Na to odpoví výzkum společnosti TELE2 a BMI sdružení, který v rámci projektu eBusiness Roadshow právě probíhá mezi malými a středními firmami do 100 zaměstnanců v pardubickém regionu. Navazuje na stejný výzkum, který se již uskutečnil v sedmi krajích.

Vyplynulo z něho, že co do počtu připojení k internetu na tom tuzemské firmy nejsou špatně. Ze sledovaných 900 firem jich 78 procent má přístup k internetu a dalších        10 procent jej hodlá zavést do konce roku 2002. Avšak  výzkum dalších kritérií připravenosti na elektronické obchodování ukázal, že mírou využití internetu ve vlastním podnikání se tyto  firmy z větší části  nacházejí  teprve v první fázi jejich  implementace. Nejen že zdaleka nedovedou využít jejich potenciálu, ale ani mnohé z těchto možností neznají, s internetem jako komunikačním, marketingovým či obchodním nástrojem se teprve začínají seznamovat.

Poměrně dobře dopadly firmy ze sousedního Královéhradeckého kraje, které s 81 % obsadily třetí místo za Jihomoravským (84 %) a Moravskoslezským krajem  (82 %) v podílu firem s internetovým připojením. Zatímco v ostatních krajích pokládají za největší překážky rychlejšího rozvoje elektronického obchodování mezi firmami nízkou úroveň znalostí o internetu a informačních technologiích (30 i více procent)                     a nedostatečnou znalost přínosů elektronického obchodu, v Královéhradeckém kraji  označují za nejvýznamnější bariéru nedostatečnou bezpečnost transakcí a dat (27 %). Teprve pak následují s 22 a 15 % zmíněné překážky spojené s vlastní neznalostí.

Souběžně s výzkumy v kraji se vždy uskuteční seminář o elektronickém obchodování. Ten příští pořádá BMI sdružení ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou Pardubice 31. října v pardubickém Domě techniky. Program, jenž je založen na prezentaci praktických zkušeností firem, které již dosáhly při uplatnění internetu ve svém podnikání konkrétních výsledků, je uveden na www.brezen.cz.

 


 
MEZINÁRODNÍ PROJEKTY

Go Digital

Březen - měsíc Internetu

Mediální partneři

Odborný partner

Internet na veřejných místech

Veřejný Internet

eBusiness Roadshow

tele2

Internet a zdravotně postižení

KB jistota

SPONZOR WEBU