Měsíc Internetu
Partneři
Hlavní akce
Ostatní akce
Akce v knihovnách

Sdružení BMI
Sondy do českého Internetu
Internet a zdravotně postižení
eBusiness Roadshow
Mezinárodní projekty
Tiskové zprávy
Kontakty



od: 
do: 


Seminář o transevropské spolupráci uzavřel dvouletý projekt ENERGIA za účasti BMI a ukázal, že Východoevropané už mají co nabídnout
17.12.2002

Mnoho východoevropských firem a organizací již může svým západoevropským protějškům nabídnout zajímavé příležitosti ke spolupráci. Vyplynulo to z jednodenního mezinárodního semináře „Partnerství mezi Východem a Západem: jsou reálná?“, který uspořádala skupina partnerů projektu ENERGIA (Extended Network to Eastern Regions involving Government authorities, Industries and Academia) počátkem prosince v budově Evropského parlamentu ve francouzském Štrasburku. Hlavními tématy akce byly příležitosti, obtíže a možnosti spolupráce mezi západoevropskými a východoevropskými účastníky společných projektů vycházejících z programů Evropské komise.

 

Seminář uzavřel dvouletou činnost skupiny složené z organizací z pěti zemí EU (Belgie, Francie, Itálie, Německo, Řecko) a sedmi východoevropských států (Bulharsko, Česká republika, Gruzie, Polsko, Rumunsko, Rusko, Slovensko) participujících na řešení projektu. Akce se zúčastnilo na šest desítek odborníků zastupujících malé a střední podniky, místní samosprávu a univerzity, mezi nimi zástupci sdružení BMI, které na projektu ENERGIA spolupracovalo za Českou republiku.

 

S velkým ohlasem se setkalo vystoupení Petra Kadlece z české firmy economy.cz, který prezentoval moderní řešení elektronického tržiště Allytrade, zároveň ovšem ve svém příspěvku žádal o rovné zacházení s východoevropskými subjekty při rozhodováních o kontraktech. P. Kadlec se semináře zúčastnil jako host BMI sdružení.

 

Na semináři se hovořilo také o sítích pro mezinárodní spolupráci, o zkušenostech z probíhající spolupráce mezi západoevropskými a východoevropskými organizacemi a o výzvách Východu i Západu souvisejících s posilováním nové ekonomiky se zvláštním zřetelem na financování malých  a středních podniků, inkubátory, turistiku a nové metody práce v oblasti IT.

 

Představitelé BMI sdružení vystoupili s přednáškami o financování malých a středních podniků, moderovali kulatý stůl na téma Priority transevropské spolupráce a aktivně diskutovali i při druhém kulatém stole zabývajícím se výhodami spolupráce se zeměmi EU. Mezi prioritami transevropské spolupráce zmínili potřebu nezávislé vyhodnocovací autority, která by pro malé a střední podniky prověřovala důvěryhodnost a bonitu potenciálních zahraničních partnerů.

 

Cílem projektu ENERGIA bylo zmapování podmínek a příprava pro mezinárodní spolupráci malých   a středních firem z členských zemí Evropské unie a z kandidátských zemí,   propagace a rozšiřování aplikací pro elektronické obchodování a příprava podmínek pro  sbližování jak postojů, tak infrastruktury a praktických činností mezi západní a východní Evropou. Prostřednictvím IST projektů, mezi které patří i projekt ENERGIA, se stimuluje mezinárodní spolupráce zaměřená na překlenování výkonnostních rozdílů mezi EU a kandidátskými zeměmi na všech úrovních politiky, průmyslu, výzkumu a vývoje a akademické sféry.

 

 

 


 
MEZINÁRODNÍ PROJEKTY

Go Digital

Březen - měsíc Internetu

Mediální partneři

Odborný partner

Internet na veřejných místech

Veřejný Internet

eBusiness Roadshow

tele2

Internet a zdravotně postižení

KB jistota

SPONZOR WEBU