Měsíc Internetu
Partneři
Hlavní akce
Akce v knihovnách
Ostatní akce

Sdružení BMI
Internet a zdravotně postižení
Výzkumy o Internetu
Mezinárodní projekty
ENERGIA
PRELUDE
MS-NET
TECNO ZEINU
Tiskové zprávy
Kontakty



od: 
do: 


Projekt TECNO - ZEINU LdV 2001
13.1.2003

Od konce roku 2001 spolupracuje BMI sdružení na mezinárodním projektu TECNO – ZEINU v rámci programu Leonardo II. Projekt hledá optimální úlohu informačních technologií jako nástroje, jenž by sluchově postiženým usnadnil jejich integraci se slyšícími. Skládá se z pěti cílů:

 

1. zmapování situace sdružení českých neslyšících

2. dotazníková akce poskytující přehled o vztahu neslyšících k IT technologiím

3. posouzení a úpravy návrhu softwarového nástroje na pomoc výuce znakového jazyka

4. distribuce nástroje a sběr zkušeností od odborníků a lektorů

5. rozšíření informovanosti o projektu i nástroji v českém tisku, Internetu a dalších mediích

 

Zúčastněné organizace:

 

LUETEC (Itálie),  KI Comunic, Asociación de Sordos de Bilbao (Španělsko), CTI (Řecko), a BMI sdružení (ČR). Koordinátorem celého mezinárodního projektu je ASIMAG (Španělsko).

 

V rámci prvního cíle vznikl přehled nejrůznějších organizací sdružujících neslyšící a sluchově postižené. Dále se realizoval dotazníkový průzkum mezi nimi, dotýkající se převážně neslyšících,  ale i slyšících studentů a lektorů znakového jazyka. Třetí etapa spočívá na španělské straně, která vyhodnotila dotazníky a návrhy ze zúčastněných zemí a připravuje softwarový nástroj k výuce.

 

V dalším stádiu bude na ostatních zúčastněných státech, aby k němu zaujaly stanovisko, připravily tuzemskou verzi návrhu a nahradily ty pasáže, které by nebyly v jejich zemi studentům srozumitelné, lokálními. Také shromáždí a postoupí připomínky odborníků. Nakonec se zúčastní, částečně i formou diskuse na společných webových stránkách, zhodnocení a posouzení výsledku´a jeho šancí na eventuální funkční a komerční distribuci, včetně pozdějšího rozšíření vědomostí o něm v nejrůznějších médiích a publikacích.

 


Březen - měsíc Internetu

Mediální partneři

Odborný partner

 
Konference Junior Internet


 
Konference INSPO 2003

 
MEZINÁRODNÍ PROJEKTY