Měsíc Internetu
Partneři
Hlavní akce
Akce v knihovnách
Ostatní akce

Sdružení BMI
Internet a zdravotně postižení
Výzkumy o Internetu
Mezinárodní projekty
ENERGIA
PRELUDE
MS-NET
TECNO ZEINU
Tiskové zprávy
Kontakty



od: 
do: 


Čeká se rekordní počet knihoven
(BMI) 17.2.2003

Do poloviny února nahlásilo své akce k Březnu měsíci internetu již 225 knihoven, z toho 203 veřejných, 15 odborných a 7 vysokoškolských. Zdá se, že nakonec bude překonán loňský rekord, kdy se k aktivitám přihlásilo celkem 250 knihoven. Knihovny letos opět nabídnou svým návštěvníků široké spektrum akcí s cílem propagovat nejen internet jako takový, ale vhodným a mnohdy mimořádným způsobem spojit tradiční svět knihovny s živým a stále se měnícím prostředím internetu.

Knihovny v průběhu března usnadní uživatelům přístup k internetu rozšířením provozní doby, ale také nabídnou slevy a bezplatný přístup k internetu. Velké množství aktivit je zaměřeno na školení práce s počítačem a využívání internetu. Školení jsou diferencována pro různé skupiny zájemců jako jsou děti, mládež, ženy v domácnosti, zdravotně postižení, senioři, nezaměstnaní,  podnikatelé, učitelé apod. Práci s internetem v knihovnách obohatí rozsáhlá nabídka elektronických informačních zdrojů, jakými jsou například báze plných textů časopisů z různých oblastí (EBSCO, ProQuest, Anopress, báze ČTK).

 

Podrobný program knihoven s možností vyhledávání podle města, okresu, knihovny i klíčových slov najdou zájemci zde.

 

Řada aktivit knihoven bude spojena s propagací vstupu České republiky do Evropské unie. Smutným bodem těchto aktivit je skutečnost, že na rozdíl od loňského roku nenajdou uživatelé v knihovnách přístup k rozsáhlé informační databázi KnowEurope, protože na ni v letošním roce „nezbyly“ finanční prostředky. Ironii osudu je, že občané České republiky budou za částku 140 milionů  Kč zaplavováni reklamními billboardy, SMSkami a barevnými letáčky, ale k serioznímu informačnímu zdroji nebudou mít přístup. Bázi KnowEurope nabízelo v loňském roce 260 knihoven a bylo v ní uskutečněno 12 600 vyhledávání.

 

 

 

 

Komentáře k článku


Archiv rubriky

Březen - měsíc Internetu

Mediální partneři

Odborný partner

 
Konference Junior Internet


 
Konference INSPO 2003

 
MEZINÁRODNÍ PROJEKTY