Měsíc Internetu
Partneři
Hlavní akce
Akce v knihovnách
Ostatní akce

Sdružení BMI
Internet a zdravotně postižení
Výzkumy o Internetu
Mezinárodní projekty
ENERGIA
PRELUDE
MS-NET
TECNO ZEINU
Tiskové zprávy
Kontakty



od: 
do: 


Junior Internet ukázal, že na síti věk nerozhoduje
(BMI) 9.3.2003

Na Internetu nezáleží na věku, ale jen na schopnostech člověka. Potvrdila to dětská konference Junior Internet, která se uskutečnila v sobotu 8. března v zaplněném pražském klubu Lávka. U mnoha webových stránek či projektů, které byly na konferenci představeny, by nezasvěcený stěží uhodl, že jsou dílem dětí, popřípadě mladých tvůrců do 18 let. Ocenil to i ministr informatiky Vladimír Mlynář, který převzal nad konferencí záštitu a současně předal zvláštní cenu Zdeňkovi Cendrovi za projekt SuperHosting.

 

Sedmnáctiletý Zdeněk nabízí s úspěchem  webhosting, prostor pro umístění webových stránek. Má přes 750 zákazníků z celé České republiky a několik i ze zahraničí. Tyto stránky běží fyzicky na 15 serverech, které Zdeněk spravuje. Sám se stará o propagaci, účetnictví, tvorbu webu, registraci domén, zajišťuje připojení serverů, vývoj nových služeb a kompletní technickou podporu zákazníkům.

 

Firma Intel, která byla hlavním partnerem konference, ocenila procesorem Intel 2,5 GHz projekt 14letého Jana Lenče. „Je patrné, že děti práce na Internetu baví, podporuje jejich tvořivost a  chuť se vzdělávat. Cenu společnosti Intel jsme se rozhodli udělit mladému tvůrci stránky Enigma, který ve své práci spojil dva podle nás velmi důležité aspekty – dobrovolné vzdělávání zábavnou formou a vyhledávání užitečných informací pomocí informačních technologií,“ uvedl Predrag Jakšič, Country Manager společnosti Intel.

 

Junior Internet 2003 je již 4. ročníkem konference o Internetu pro děti a mládež. Každoročně probíhá  jako jedna z hlavních akcí Března – měsíce Internetu. Projekt si vymyslely a z větší části připravují  samy děti. Organizátory konference jsou dětský www časopis eZavináč (www.ezavinac.cz) a BMI sdružení (www.brezen.cz).

Před samotnou konferencí probíhají tzv. nominační soutěže. V nich mají mladí internetoví tvůrci možnost předvést, co všechno s Internetem dokáží. Letos byly vyhlášeny  celkem 3 soutěže – slohová soutěž JuniorText, soutěž o nejlepší webovou stránku JuniorWeb a soutěž rozsáhlejších internetových projektů JuniorProject. Kvůli velkému zájmu starších účastníků byla věková hranice u třetí kategorie letos prodloužena z 15 na 18 let. Na konferenci se sešlo celkem 216 přihlášek, což je zatím rekordní počet. Junior Internet navíc už překročil i hranice České republiky, do soutěže JuniorProject se přihlásili i účastníci ze Slovenska.

 

Porota z přihlášek do nominačních soutěží vybrala nejlepší  práce, jejichž autoři dostali hodnotné ceny a mohli prezentovat své práce a projekty na konferenci. Současně byly vyhlášeny také výsledky soutěže Webík o nejlepší webové stránky dětských knihoven, kterou vyhrál 14letý Martin Šťáva z Nového Bydžova. Vrcholem dopolední části konference byla diskuse s významnými osobnostmi, které se zúčastnil ministr Vladimír Mlynář, manažer Jan Kala, programátor Jiří Kosek a Miss Internet a novinářka Jasna Sýkorová. Na závěr byli odměněni nejen spontánním potleskem, ale i jojem, v jehož ovládání se ukázal nejzručnějším ministr Mlynář. 

 

Odpolední část byla rozdělena do sekcí pro mladší a pro starší účastníky. Starší se v řadě  odborných přednášek dozvěděli o Macromedia Flashi, programování internetových aplikací, nejčastějších chybách při tvorbě webů nebo o podnikání nezletilých na Internetu. Proběhla  i diskuse s mladými internetovými osobnostmi – vítězi nominačních soutěží a organizátory konference. Sekce pro mladší pak byla naplněna soutěžemi a zábavnějšími přednáškami o herních webech, stránkách pro školáky nebo o tvorbě webových stránek. 

 

Díky společnostem Logitech, Microsoft, LangMaster, Monima, Computer Press, DTP Studio, Pepsi Cola a dalším si účastníci odvezli z konference nejen množství nových poznatků a zážitků, ale také hodnotné ceny z tomboly.  Mediálními partnery konference byly  Česká škola, Moje 1. noviny, Učitelské noviny, VTM. Portál Atlas.cz vysílal konferenci v přímém přenosu na adrese http://live.atlas.cz , kde později bude umístěn záznam konference. Agentura SAN, sdružující mladé novináře,  zajišťovala on-line zpravodajství z konference na adrese www.novinar.cz.

 

Konference Junior Internet je jednou z akcí projektu Březen – měsíc Internetu. Organizátorem jeho 6. ročníku je BMI sdružení, hlavními partnery jsou Česká pošta (www.cpost.cz), České radiokomunikace (www.cra.cz), DIGI TRADE (www.digi-trade.cz) a LMC (www.prace.cz), mediálními partnery Atlas.cz, BertelsmannSpringer CZ, Český rozhlas, ČTK, IDG Czech  a Právo, odborným partnerem ICZ.   Podrobný program Měsíce Internetu je na www.brezen.cz.

 

Komentáře k článku


Archiv rubriky

Březen - měsíc Internetu

Mediální partneři

Odborný partner

 
Konference Junior Internet


 
Konference INSPO 2003

 
MEZINÁRODNÍ PROJEKTY