Měsíc Internetu
Partneři
Hlavní akce
Akce v knihovnách
Ostatní akce

Sdružení BMI
Internet a zdravotně postižení
Výzkumy o Internetu
Mezinárodní projekty
ENERGIA
PRELUDE
MS-NET
TECNO ZEINU
Tiskové zprávy
Kontakty



od: 
do: 


Tisíce dětí stráví spojeny Internetem pohádkovou Noc s Andersenem
(BMI) 26.3.2003

Ve sto padesáti knihovnách, z toho šesti slovenských   a čtyřech polských, stráví děti z pátku 28.3.  na sobotu 29. března dobrodružnou Noc s Andersenem. Pořádá ji už potřetí Klub dětských knihoven SKIP a sdružení BMI na podporu  a propagaci soustavné četby, hlasitého předčítání a  internetové komunikace nocujících mladých čtenářů. 

Kreativní organizátoři připravili pro děti zajímavý a lákavý program. Například ve Dvoře Králové pojali noc jako seminář a nazvali jej Spisovatelem během jedné noci. Děti se tak stanou pohádkářem, knihařem (výroba knihy), investigativním reportérem (návštěva Rukopisné kobky a věže kostela), falzifikátorem (výroba ručního papíru - ráno vlastní rukopis), ilustrátorem. 

 

V Moravských Prusech u Vyškova čeká děti Velká cesta za tajemným (sladkým) pokladem a návštěva z Vyškovského sdružení divadelníků Thalie. V Milevsku se pomocí detektiva posunou časem do roku 1835, kde se s Andersenem setkají osobně. Určitě o sobě poví spoustu zajímavého, ale i děti  mu nastíní, jak se bude jeho život ubírat dále a jaká sláva ho teprve čeká.

 

Nočním městem se budou  procházet děti v Poličce, vyšplhají  po 195 schodech na věž kostela, kde se podívají do  rodné světničky slavného hudebního skladatele   Bohuslava Martinů, která nebývá přístupná v noci. Na historickém opevnění města je  bude čekat strašidlo, navštíví kapli v historické radnici.

 

V olomoucké knihovně budou děti uvítány samotným princem a princeznou  v dobových kostýmech a během putování pohádkovým světem budou pomáhat známým pohádkovým hrdinům s jejich úkoly: s kocourem budou běhat v botách, Popelce pomohou přebírat fazoli s čočkou, Šípkovou Růženku budou hledat ve ztemnělém zámku (stezka odvahy), se zvířátky a Petrovskými si procvičí hlasivky při zpěvu Svěrákových písniček a svaly při tanci, zachrání Lociku z věže putováním poslepu po tenkém vlasu, Sněhurce pomohou spočítat zvířátka a trpaslíky na zahrádce (matematické úkoly s počtem hlav a nohou...), ti nejšikovnější s odvážným krejčíkem srazí "deset jednou ranou" a podobně.

 

V Chebu chystají soutěž Jak se stát knihomolem, děti budou vyrábět knihovnické strašidlo, o půlnoci proběhne soutěž o nejoriginálnější úbor na spaní, pohádku přijde přečíst herečka Západočeského divadla. Uskuteční se i společné soutěže pro všechny účastníky, zapojilo se vydavatelství Mladá fronta jako mediální partner a časopis Mateřídouška, soutěž nabídl časopis Rodina a škola a brněnské Sdružení přátel Jaroslava Foglara a časopis Bobří stopou. Děti budou moci také hlasovat v anketě o nejoblíbenější knihu loňského roku.

 

Vedle četby bude dalším spojujícím prvkem Internet – v internetové konferenci si organizátoři (ve valné většině knihovnice) vyměňovali již dlouho předem nápady, během samotné Noci s Andersenem si pak budou děti sdělovat svoje zážitky v místnosti pro chatování, kterou pro tento účel zřídil portál Atlas. Povídat si budou i se slovenskými a polskými dětmi. Z Katovic již předem vzkázali, že letos napoprvé bude nocovat s Andersenem stovka dětí z Polska, ale v příštím roce už děti ve stovce knihoven!

 

Všechny účastníky spojí vedle čtení pohádek také logo, které namaloval profesor UMPRUM v Uherském Hradišti František Petrák. Na upomínkových samolepkách je dostanou všichni nocležníci.

 

 

 

 

 

Komentáře k článku


Archiv rubriky

Březen - měsíc Internetu

Mediální partneři

Odborný partner

 
Konference Junior Internet


 
Konference INSPO 2003

 
MEZINÁRODNÍ PROJEKTY