Měsíc Internetu
Partneři
Hlavní akce
Akce v knihovnách
Ostatní akce

Sdružení BMI
Internet a zdravotně postižení
Výzkumy o Internetu
Mezinárodní projekty
ENERGIA
PRELUDE
MS-NET
TECNO ZEINU
Tiskové zprávy
Kontakty



od: 
do: 


Tisková zpráva č. 12/2003
26.3.2003


Konferenci Internet do škol – a co s ním? dominovaly vzdělávací portály

Praha,  27. března – Školské vzdělávací a informační portály byly  hlavním tématem konference Internet do škol – a co s ním?, kterou uspořádalo  ve čtvrtek 27. března BMI sdružení na veletrhu Schola Nova ve Veletržním paláci v Praze.  Předešlé dva ročníky vyvolaly značný zájem odborné školské veřejnosti. Předloni se díky termínové shodě stala konference prvním fórem, kde mohl být představen vládou právě schválený program Státní informační politika ve vzdělávání.  Vloni se v panelové diskusi ostře střetli zastánci a odpůrci prosazovaného způsobu zavádění Internetu do škol. Tentokrát se účastníci seznámili s různými koncepty vzdělávacího portálu, představenými hlavními partnery konference – společnostmi CCA Group, LangMaster International a iniciativou Škola bez hranic.

Učitelům, žákům a studentům i jejich rodičům, pracovníkům krajských úřadů  a MŠMT a dalším vzdělávacím organizacím a asociacím je určen portál Škola online (www.skolaonline.cz), vyvinutý společností CCA Group. Kromě informací o všech aspektech školské problematiky představuje  prostředí pro profesní diskuzi a zdroj návodů a pomůcek pro vlastní práci učitele. Na jeho stránkách je vstup do speciální aplikace, která usnadňuje komunikaci mezi učiteli, rodiči a studenty. Na základě požadavků pilotních škol obsahuje možnosti jako vedení evidence a docházky studentů,  zadávání a zveřejnění zkušebních plánů pro jednotlivé studenty a pro kolektivy, vedení evidence studijních výsledků studentů, odesílání informaci o výsledcích a docházce studenta pomocí SMS či e-mailů rodičům, jednotlivé rozvrhy hodin podle studentů, učitelů a tříd a podpora tisku vysvědčení.

Poprvé byla na konferenci představena veřejnosti nová iniciativa Škola bez hranic. Založily ji Unie školských asociací CZESHA a společnosti Albafin, Centre for Modern Education, SPN, Terasoft         a Unicorn. Jejím cílem je shromažďovat myšlenkový, technický a finanční potenciál pro realizaci         a podporu projektů zaměřených na využití informačních a komunikačních technologií v českém školství.

Iniciativa hodlá nabídnout svůj potenciál například při tvorbě vzdělávacího portálu Státní informační politiky ve vzdělávání; jejím cílem však není pouze účast na tomto plánovaném projektu. Členové iniciativy jsou si vědomi, že při rozvoji ICT ve vzdělávání nelze spoléhat pouze na finance ze státního  rozpočtu a že je nutné hledat zdroje i v soukromém sektoru. Příkladem úspěšné akce tohoto druhu je projekt B@jt, jenž v těchto dnech realizuje jeden z členů iniciativy, Unie školských asociací CZESHA, a který díky spolupráci s Českou spořitelnou přinese školám několik tisíc počítačů pro výuku.

Brána vědění, prezentovaná společností LangMaster International, spíše než vzdělávací portál představuje  řešení, které ukládá rozsáhlá data potřebná k výuce takovým způsobem, aby byla “co nejblíže” uživateli. Ve škole na školním serveru, v rodině na pevném disku nebo CD/DVD-ROM. Komerčně bude spuštěna letos v září, do té doby bude k dispozici 10 GB multimediálních výukových dat, což znamená asi 30 vzdělávacích CD-ROMů. Na tvorbě výukového obsahu se mohou podílet s pomocí poskytnutého autorského nástroje také učitelé.


Březen - měsíc Internetu

Mediální partneři

Odborný partner

 
Konference Junior Internet


 
Konference INSPO 2003

 
MEZINÁRODNÍ PROJEKTY