Měsíc Internetu
Partneři
Hlavní akce
Akce v knihovnách
Ostatní akce

Sdružení BMI
Internet a zdravotně postižení
Výzkumy o Internetu
Mezinárodní projekty
ENERGIA
PRELUDE
MS-NET
TECNO ZEINU
Tiskové zprávy
Kontakty



od: 
do: 


Výroční zpráva za rok 2002
(BMI) 17.7.2003

I. Zpráva o činnosti BMI sdružení v roce 2002
Zpráva o činnosti BMI sdružení je zpracována za období kalendářního roku 2002. Vyhodnocuje období, jehož činnosti byly zformulovány předcházející valnou hromadou, která se konala 26. června 2002. Celkově je možno konstatovat, že byly splněny záměry pro rok 2002. Kromě toho byla realizována řada dalších akcí, a to zcela v rámci poslání sdružení.

Během roku 2002 proběhla celkem 4 zasedání správní rady sdružení, o kterých jsou pořízeny zápisy. 

Během roku 2002 sdružení provádělo soustavný fundrising. Celkové finanční vyhodnocení činnosti BMI sdružení připravila externí kancelář daňového poradenství a účetnictví Ing. Jany Podlahové z Prahy 8.


Přehled akcí uskutečněných akcí v roce 2002

I. Pátý ročník projektu Březen – měsíc Internetu.

 Hlavní akce pořádané nebo spolupořádané BMI

28. 2. Tisková konference k zahájení 5. ročníku BMI, Institut Svazu účetních, V Tůních 15, Praha 3

1. - 31. 3. Do knihovny na Internet, po Internetu do knihovny. Bohatý program knihoven z celé republiky, zúčastnilo se téměř 250 knihoven.  Jejich nabídku na seznámení s Internetem využily desetitisíce zájemců, výrazný byl zájem seniorů.

1. - 2. 3. BMI v BMI. V rámci akce  Bezmezné informace v BMI (tedy v Březnu – měsíci internetu) nabídli knihovníci  po dobu 24 hodin od 19. hodiny 1. března do 19 hodin 2. března  odpověď kterémukoliv zájemci na jakoukoliv otázku zaslanou v tuto dobu na adresu BMI@nkp.cz,  a to v duchu hesla: Nemožné na počkání, zázraky do konce BMI. Došlo 131 dotazů nejrůznějšího charakteru.

2. 3. První  letní párty aneb V měsíci Internetu se těšíme na léto, Zámecká jízdárna Český Krumlov. Společenský večer k zahájení Měsíce Internetu, o zábavu se postaraly skupiny Semtex, Nadoraz, Šajtar, bratři Tesaříci a Jindra Malík, a to pod taktovkou Pavla Zedníčka. Pořádaly ABP center a Prodejnička u Špildy.

5. 3. Internet & Business Live, Praha. Čtvrtý ročník konference, kterou pořádal First Tuesday CZ, se soustředil  na základní trendy, obchodní modely a strategie,  které  se uplatňují na českém Internetu v různých oblastech  internetového  podnikání.

9. 3. Junior Internet, klub Lávka, Praha. Třetí ročník dětské konference, kterou si vymyslely a s podporou BMI sdružení samy organizují děti, zahájil velvyslanec Delegace Evropské komise Ramiro Cibrián. Konference se zúčastnily děti o věkovém průměru 13,1 let, které předtím uspěly v některé z nominačních soutěží. Mnohé z nich prokázaly značné vědomosti a představené dětské projekty ukázaly, že často nelze rozeznat, zda jde o práci dětí, anebo dospělých.

13.3. Internet a konkurenceschopnost podniku, Zlín. Čtvrtý ročník konference se zaměřil na uplatnění Internetu v podnikatelské strategii firem.

14.3. E-learning v praxi firemního vzdělávání, Praha. Konference, kterou pořádala SEMIS, byla určena personalistům, manažerům vzdělávání firem a dalším zájemcům.
 
16.3. INSPO 2002 - konference Internet a informační systémy pro zdravotně postižené, Kongresové centrum, Praha. Konference se soustředila na možnosti, jak využít Internetu k lepšímu uplatnění zdravotně postižených na trhu práce a ke kvalitnějšímu zapojení do společenského života. Celkem 122 účastníků z celé republiky pozdravil v úvodním vystoupení rovněž Ramiro Cibrián.

22. 3. Noc s Andersenem. Pořádal Klub dětských knihoven. Téměř 1500 dětí a 300 dospělých účastníků strávilo v 70 knihovnách po celé republice noc z pátku na sobotu v pohádkovém duchu. Spojila  je bude internetová konference, v níž si sdělovali svoje zážitky.

25. a 26. 3. Internet ve státní správě a samosprávě, Hradec Králové. Pátého ročníku konference, která se stala místem každoročního hodnocení pokroku v oblasti využití nejmodernějších informačních a komunikačních technologií na místní, regionální a celostátní úrovni, se zúčastnilo rekordních 1687 účastníků z 18 zemí.

28. 3. Internet do škol - a co s ním? - Praha. Druhý ročník konference, kterou pořádalo BMI sdružení jako součást doprovodného programu konference Schola Nova, poskytla možnost rozpoutat diskusi o aktuálních problémch Státní informační politiky ve vzdělávání

Partneři projektu:

Hlavními partnery 5. ročníku BMI byly společnosti Intel, Česká pošta, LANGMaster International, Stavební spořitelna České spořitelny  a konsorcium ENERGIA, mediálními partnery  Český rozhlas, ČTK, IDG, Mladá fronta, Právo  a portál MSN.ATLAS.CZ a odborným partnerem ICZ.

Stručné hodnocení publicity projektu :

O projektu BMI 2002 bylo publikováno 545 práv celkem v 92 zdrojích. Inzeráty byly zveřejněny v titulech mediálních partnerů o celkovém nákladu 2 762 500 výtisků, bannerová kampaň představovala přes 1 milion zobrazení na Atlasu a dalších serverech.

Další akce a projekty:

Projekt eBusiness Roadshow
Projekt eBusiness Roadshow je cyklus seminářů, které uspořádalo BMI sdružení a společnost TELE2. Semináře proběhly od května 2001 do listopadu 2002 v celkem osmi krajských městech, souběžně s nimi ve stejných krajích a navíc v Praze provedla společnost DEMA výzkum připravenosti malých a středních firem na elektronické obchodování. V průběhu eBusiness Roadshow se do výzkumu zapojilo celkem 1014 malých a středních firem do 100 zaměstnanců. Výsledky výzkumu byly prezentovány na konferenci Go Digital – na přechodu k elektronickému podnikání, kterou uspořádaly 21. května v Jednacím sále Senátu v Praze sdružení BMI, Úřad pro veřejné informační systémy (ÚVIS) a senátní výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu  za podpory společností TELE2, Redbus Interhouse (Czech), mezinárodního konsorcia ENERGIA a společnosti Unicorn. Konečné výsledky se zároveň staly podkladem pro zpracování studie o bariérách rozvoje elektronického obchodu, kterou Úřad pro veřejné informační systémy zařadil jako přílohu k Zelené knize o elektronickém obchodu.

Projekt Helpnet
Cílem projektu je vytvořit internetový portál se zaměřením na problematiku lidí se zdravotním postižením, v širším smyslu osob se specifickými potřebami, který by sloužil jako informační, komunikační a vzdělávací médium pro tuto oblast.
Partneři projektu
Z pověření AISO se úlohy realizátora projektu ujalo BMI sdružení, koordinátorem projektu a šéfredaktorem portálu je Jaroslav Winter.
Technické zabezpečení (hardware, software a konektivita prostřednictvím sponzorské podpory firem Oracle, Aliatel a Aplis) smluvně zajišťuje Alfa Human Service, webmastrem portálu je ing. Václav Chmel.
Garanty spolupráce pro jednotlivé oblasti (rubriky) jsou InternetPoradna.cz (poradenství), Bez bariér.cz (odstraňování bariér), Nadatio Samaritanus – Sdružení Samaritán (pomůcky a legislativa), Homo Humanus (domácí péče), Máme otevřeno? (mentální postižení), Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví (duševní nemoci), Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých (zrakové postižení), Neslyšící.cz (sluchové postižení), LMC (zaměstnávání osob se změněnou pracovní schopností), Křižovatka.cz (odkazy na domácí zdroje), Alfabet.cz (pro rodiče dětí se zdravotním postižením).  Společnost Anopress IT zajišťuje  monitoring příspěvků na téma problematiky osob se specifickými potřebami ze zhruba 250 zdrojů (tisk, rozhlas, televize). Předpokládá se ještě navázání spolupráce s dalšími partnery. 
 
Zahraniční projekty
A) V roce 2002 byl úspěšně ukončen projekt  ENERGIA (Extended Network to Eastern Regions involving Government authorities, Industrie and Academia) jehož bylo BMI sdružení členem. Tento IST projekt sdružoval 14 evropských partnerů. V rámci cílů 5. rámcového programu EK  zaměřil na  rozvoj mezinárodní spolupráce, vybudování funkčního networku společností z EU a CEE, spojených zájmem propagovat nové způsoby práce, transfer technologií a jiné charakteristické rysy informační společnosti. Za podpory mimo jiné i projektového konsorcia ENERGIA byla 21. května v Jednacím sále Senátu v Praze uspořádána konference Go Digital – na přechodu k elektronickému podnikání.
Projekt byl ukončen mezinárodní konferenci v budově Evropského parlamentu ve Štrasburku.

B)  BMI sdružení se stalo partnerem ve dvou projektech v rámci programu Leonardo II, zaměřených na vybrané skupiny zdravotně postižených. Jedná se o projekty se španělským koordinátorem, ve kterých se mapuje a zkoumá situace s výukou znakové řeči pomocí Internetu a  tréninkem pro osoby s některými specifickými potřebami.
Projekt MS NET zkoumá  možnosti IT jako nástroje, jenž by lidem žijícím s roztroušenou sklerózou (RS) poskytl nové, schůdnější možnosti přístupu k informacím, ale i tréninku a částečně i terapii.
Skládá se z pěti cílů:
   1. zmapování situace sdružení českých osob postižených roztroušenou sklerózou
   2. dotazníková akce poskytující přehled o vztahu postižených k IT technologiím
   3. posouzení a úpravy internetového nástroje na pomoc postiženým RS
   4. distribuce navrženého nástroje a sběr zkušeností od odborníků i postižených
   5. propagace výsledů projektu a nástroji samotném v mediích a odborných kruzích.
Zúčastněné organizace:
ASIMAG (Španělsko), PRAGMA ENGINEERING, UORIN (Itálie),  SELOS (Franie), FELEM, FEM a ADEMBI (Španělsko), WEGRE (Řecko) a BMI sdružení (ČR).

Projekt TECNO ZEINU hledá optimální úlohu IT jako nástroje, jenž by sluchově postiženým usnadnil jejich integraci se slyšícími.
Skládá se z pěti cílů:
   1. zmapování situace a sdružení českých neslyšících
   2. zjistit vztah neslyšících k IT (dotazníková akce )
   3. lokalizace návrhu softwarového nástroje na pomoc výuce znakového jazyka
   4. distribuce nástroje (CD ROM) a sběr zkušeností od odborníků a lektorů
   5. propagace výsledů projektu v českých médiích na odborných kruzích.
Zúčastněné organizace:
ASIMAG (Španělsko), LUETEC (Itálie),  KI Comunic, Asociación de Sordos de Bilbao (Španělsko), CTI (Řecko), a BMI sdružení (ČR).

C) Od června 2002 se BMI zapojilo do spolupráce na dalším velice prestižním IST projektu PRELUDE (Promoting European Local and Regional Sustainability in the Digital Economy), který propojí rozsáhlé propagační a věcné programy devíti evropských regionů. Za Českou republiku se k projektu na pozvání BMI připojil také kraj Vysočina. Na projektu kromě 9 evropských regionů participují takové mezinárodní organizace jako ELANET a ERISA.
D) V řijnu 2002 BMI organizovalo a moderovalo workshop „Barriers and Opportunities for SMEs to Go Digital“ na prestižní evropské konferenci eChallenge 2002, která se konala v Praze.
E) Prostřednictvím ředitelky sdružení BMI se podílelo na projektu Phare – Twinning Covenant v gesci MV ČR, spojeném s reformou veřejné správy a vypracováním metodiky Komunikační strategie veřejné správy pro příští období.
F) Na základě účasti ředitelky sdružení BMI v mezinárodní diskusní skupině eDemocracy, organizované v rámci projektu IST 1999, E-FORUM (www.eu-forum.org), sdružení BMI podepsalo smlouvu o spolupráci na plnění elektronické databáze dokumentů o eGovernmentu v rámci pokračování tohoto projektu v r. 2003.
G) Celkem se v r. 2002 BMI  zúčastnilo jednání a příprav 10 mezinárodních projektů, z nichž část prošla úspěšně systémem vyhodnocení.

Výsledky hospodaření za rok 2002

Výnosy BMI sdružení za rok 2002 činily 3 876 782,82 Kč, náklady 3 772 260,19 Kč, zisk 104 522,63 Kč.

II. Plán činnosti BMI sdružení na rok 2003
1. Příprava a realizace 6. ročníku projektu Březen – měsíc Internetu
2. Vytvoření  portálu Helpnet.cz, jeho spuštění a zajištění provozu.
3. Dokončení projektů programu Leonardo II.
4. Pokračování práce na projektu IST PRELUDE.
5. Zapojení do nových mezinárodních projektů
6. Rozšíření počtu zaměstnanců podle aktuálních potřeb

Správní orgány BMI sdružení

Členové správní rady:
Jaroslav Winter  - president (zaměstnanec BMI)
Irina Zálišová - ředitelka (zaměstnankyně BMI)
Miroslav Forman
Vít Petrjanoš (zaměstnanec na částečný úvazek)
Pavel Hajný (zaměstnanec na částečný úvazek)

Kontrolní komise:
Jitka Macháčková

Sekretariát:
Zuzana Bernasová (zaměstnankyně)

Řádní členové:
V době konání valné hromady, tj. k 3.7.2003, čítá sdružení 14 řádných členů.

 

 

Komentáře k článku


Archiv rubriky

Březen - měsíc Internetu

Mediální partneři

Odborný partner

 
Konference Junior Internet


 
Konference INSPO 2003

 
MEZINÁRODNÍ PROJEKTY