Měsíc Internetu
Partneři
Hlavní akce
Akce v knihovnách
Ostatní akce

Sdružení BMI
Internet a zdravotně postižení
Výzkumy o Internetu
Mezinárodní projekty
ENERGIA
PRELUDE
MS-NET
TECNO ZEINU
Tiskové zprávy
Kontakty



od: 
do: 


Neoprávněná agregace u ADSL nebo klamavá reklama?
(BMI) 6.8.2003

Tisková zpráva platformy ZUI z 6. srpna 2003: Nově spuštěná agregace připojení ADSL se projevila v poklesu rychlosti tohoto „vysokorychlostního“ připojení k internetu až na úroveň obyčejného modemu. Ve smluvních podmínkách přitom není vždy možnost takovéhoto snížení zakotvena.

Podle informací od Českého Telecomu byla agregace spuštěna v noci z 30. na 31. července. Reálné dopady, které koncoví uživatelé zaznamenali, mnohé z nich šokovaly. Soudě podle reakcí, které se v hojné míře rozproudily po prvních zprávách o zapnutí agregace, mnoha lidem poklesla efektivní přenosová rychlost opravdu velmi výrazně. Například podle ankety na http://www.adsls.cz/ více než 80 % z 327 hlasujících (uživatelů ADSL je celkem cca 8000) zaznamenalo pokles na cca 1/4 původní rychlosti!

Lze tedy hovořit o zásadním poklesu hodnoty poskytované služby. Provozovatelé ji ve svých reklamách a často i smlouvách označují za vysokorychlostní a v řadě případů možnost snížení kvality z důvodu agregace (overbookingu) jednoznačně ve smlouvě nemají zakotvenou (např. IOL vlastněný Českým Telecomem, který službu včetně všech jejích parametrů přeprodává dál ostatním operátorům). V takovémto případě je žádoucí se na svého poskytovatele obrátit s reklamací vady poskytované služby.

Pokud by se současná kvalita měla stát trvalou, tak lze hovořit o tom, že většina operátorů vytváří v uživatelích přehnaná očekávání bez garance jakékoliv kvalitativní úrovně. Lze zmínit opět reklamu IOL na stránce http://broadband.iol.cz/home/index.html, která slibuje při variantě 320/128 stahování 1 MB dat za 31,3 vteřiny, což se po zapnutí agregace zdá být pro většinu uživatelů nedosažitelným snem. Na jiné stránce http://broadband.iol.cz/home/index.html jsou uváděny mimo jiné i tyto výhody služby IOL Broadband: „nepřetržité připojení do Internetu bez časové tarifikace a vysoká rychlost (192 kbps nebo 320 kbps)“.

Běžný uživatel z takto poskytnuté informace logicky předpokládá, že bude moci touto rychlostí surfovat po internetu. Český Telecom a další operátoři by se tak dopouštěli klamavé reklamy.
Platforma Zástupců uživatelů internetu považuje za nejlepší řešení současné neuspokojivé situace vypnutí agregace, jak uvádí ve svém „Stanovisku platformy ZUI k současné situaci kolem ADSL služeb“, které je ke stažení např. na adrese http://www.spotrebitele.cz/domaci/zuikadsl030806.html.

Další informace mohou poskytnout zástupci jednotlivých organizací platformy Zástupci uživatelů internetu a naleznete je na stránkách www.zui.spotrebitele.info.

BMI (Březen měsíc internetu)   Jaroslav Winter   winter@brezen.cz    603406218
Internet pro všechny      Miloslav Sova   sova.miloslav@tiscali.cz    603506528
Občané proti zdražování telefonu s podporou Svazu pacientů ČR   Luboš Olejár  opzt@pacienti.cz   603720158
Sdružení obrany spotřebitelů ČR  František Lobovský  adsl@spotrebitele.info  224239940

 

Komentáře k článku


Archiv rubriky

Březen - měsíc Internetu

Mediální partneři

Odborný partner

 
Konference Junior Internet


 
Konference INSPO 2003

 
MEZINÁRODNÍ PROJEKTY