Měsíc Internetu
Partneři
Hlavní akce
Akce v knihovnách
Ostatní akce

Sdružení BMI
Internet a zdravotně postižení
Výzkumy o Internetu
Mezinárodní projekty
ENERGIA
PRELUDE
MS-NET
TECNO ZEINU
Tiskové zprávy
Kontakty



od: 
do: 


Biancheri seznámí Prahu a Broumov s Vizí Evropy 2020
(BMI) 19.8.2003

 

Praha se stane i zásluhou BMI sdružení 101. a Broumov 102. evropským městem, kde se uskuteční diskusní setkání seriálu Maraton demokracie nových Evropanů (Newropeans Democracy Marathon). S Vizí Evropy 2020 seznámí českou veřejnost sám iniciátor tohoto projektu Franck Biancheri. Jde o první evropský politický projekt generace narozené po Římské smlouvě, který obrací naruby tradiční evropskou vizi.

Jeho 14 strategických a operačních návrhů na vytvoření efektivní a demokratické Evropské unie v příštích 20 letech bylo zformulováno po tříleté práci za účasti více než deseti tisíc občanů, národních a evropských představitelů, expertů, studentů, nevládních organizací. Biancheri se dostal díky Maratonu demokracie nových Evropanů na žebříček 20 evropských hrdinů (European Heroes Top 20), který byl sestaven časopisem Time na základě hlasování 25 000 lidí. Připojil se tak ke skupině známých osobností jako je Tony Blair, Bono, Václav Havel, Jacques Chirac, Jan Pavel II, Gerhard Schröder, Lech Walesa či Zinedine Zidane.

Demokratizaci evropských struktur se 42letý Francouz Biancheri, ředitel pro studia a strategie asociace Europe 2020, věnuje již 17 let. Například v roce 1998 se ve své studii „EU 2009: Kdy vnuci Franka, Hitlera, Mussolini a Pétaina převezmou kontrolu nad Evropoupokusil varovat před rostoucím rizikem odluky demokracie od evropského projektu v případě, že občané nebudou plně integrováni do procesu přijímání evropských rozhodnutí. Vize Evropy 2020, o které od října 2002 do června 2003 diskutoval přímo s občany 100 měst ve 25 evropských zemích, byla rozšířena ve stotisícovém nákladu v pěti jazycích.

Díky Informačnímu centru Evropské unie (ICEU) v Praze, BMI sdružení, občanskému sdružení Mikroregion Stěnava, společnosti Internet Centrum, která je provozovatelem Národního programu počítačové gramotnosti, a Evropským demokratům s předsedou Janem Kaslem se s Vizí Evropy 2020 bude moci seznámit také veřejnost v České republice. Biancheri ji přiblíží na diskusním setkání ve čtvrtek 11. září od 17 hodin v prostorách ICEU v Rytířské ulici v Praze a v pátek 12. září od 9 hodin v Městském divadle v Broumově. Vstup je volný.

Program pražského setkání dne 11.9.2003
17,00 krátká tisková konference pro novináře
17,30 zahájení setkání s veřejností
17,40 Franck Biancheri - Vize Evropa 2020 - představení 14 návrhů
18,20 Jan Kasl, předseda Evropských demokratů  - komentář k přednesené vizi
18,30 Pavel Komárek, autor Národního programu počítačové gramotnosti - komentář k vizi
18,40 diskuse s účastníky setkání
Předpokládaný konec v 19,30 hodin

 

 

Kdo je Franck Biancheri

Franck Biancheri (42 let) se už 17 let věnuje demokratizaci evropských struktur:

V roce 1985
ještě coby student založil celoevropskou studentskou síť  AEGEE-EUROPE, která za pouhé 3 roky přilákala vice než 12 000 členů ze 70 různých evropských akademických měst. V roce 1987, v závěru řady jednání s politickými představiteli Evropského společenství, se Francku Biancheri podařilo přesvědčit francouzského prezidenta François Mitterranda, aby se veřejně angažoval ve prospěch přijetí a financování evropského programu ERASMUS, který je orientován na mladou generaci.

V roce 1989 Franck Biancheri se svými evropskými přáteli vytvořil transevropské politické hnutí Initiativa pro evropskou demokracii (IDE) a sestavil kandidátské listiny v různých zemích (Francie, Španělsko a Nizozemí) pro účast v evropských volbách. Doposud zůstala tato iniciativa ojedinělá.

Od roku 1991 se Franck Biancheri angažuje prostřednictvím nevládních organizací ve prospěch rozvoje vztahů mezi EU a různými regiony a kontinenty světa (Východní Evropa, arabský svět, Latinská Amerika, Asie a severní Amerika). Se svými přáteli zorganizoval v roce 1996 důležitý kongres EuroMed Barcelonského procesu v Marakéši (Maroko), a také založil v r. 1997 první transatlantický webový portál TIESWEB, který je určen pro dialog mezi evropskými a americkými občanskými skupinami.
Současně je zván jako expert různými evropskými i národními institucemi (Evropská komise, vládní organizace). Ve své práci upozorňuje na rostoucí problémy v řízení evropských veřejných fondů a také na prohlubující se propast mezi evropskými institucemi a občany.   

V roce 1998 se Franck Biancheri pokusil ve své studii " EU 2009: When the grand-children of Franco, Hitler, Mussolini and Pétain will take control of Europe " („EU 2009: Kdy vnuci Franka, Hitlera, Mussoliniho a Pétaina převezmou kontrolu nad Evropou“) varovat před rostoucím rizikem odluky demokracie od evropského projektu v případě, že občané nebudou plně integrováni do procesu přijímání evropských rozhodnutí.

Od 1999 do 2002
zorganizoval Franck Biancheri jako ředitel pro studia a strategie asociace Europe 2020 dvě série seminářů věnované vizi Evropy v roce 2020 a problematice rozšíření ve spolupráci s řadou evropských vlád a institucí. Tyto semináře významně přispěly k zvýšení pozornosti ohledně hluboce zakořeněné krizi projektu tvorby Evropy a jejích institucí.

V říjnu 2000 organizuje Franck Biancheri konferenci "Newropeans 2000 - New Europe, New Challenges, New Generations " s cílem dát prostor názorům mladé generace Evropanů narozených po podpisu Římské smlouvy na zítřejší Evropu.  Konference se v Paříži zúčastnilo přes 2000 mladých lidí společně s řadou šéfů vlád, ministrů a evropských komisařů. Na konferenci se zrodil jeden z nejdůležitějších světových projektů e-demokracie nazvaný Eu-StudentVote, který umožnil prostřednictvím Internetu zvolit první Evropskou studentskou radu v červnu 2002.

Celý rok 2002-2003 věnoval Franck Biancheri organizaci seriálu 100 občanských konferencí ve 25 evropských zemí (Newropeans Democracy Marathon). Vyjádřil přitom hluboké přesvědčení, že budování Evropy dosáhlo kritického stavu své historie a hlavní výzva tohoto desetiletí spočívá ve sladění evropské jednoty a demokracie. V opačném případě bue nastolena sice jednotná, ale nedemokratická Evropa ztělesněná vznikajícími populistickými proudy.

Od října 2002 přispívá Franck Biancheri pravidelně do sloupků "Salt and Pepper" (Sůl a pepř) evropského online magazinu EU-Observer.com a od června 2003 zodpovídá za mezinárodní zpravodajství francouzského online časopisu   L'Idéaliste.com.

 

Komentáře k článku


Archiv rubriky

Březen - měsíc Internetu

Mediální partneři

Odborný partner

 
Konference Junior Internet


 
Konference INSPO 2003

 
MEZINÁRODNÍ PROJEKTY