logo

Den pro bezpečnější internet 2006

By bmi
Vytvořeno 02/06/2006 - 11:48
Den pro bezpečnější internet (Safer Internet Day) proběhne letos v úterý 7. února. Jeho patronkou je komisařka Viviane Redingová, která v Evropské komisi odpovídá za problematiku informační společnosti a médií. Projekt Insafe [1] oslaví tento den uspořádáním globálního “blogathonu”, kdy různé organizace aktivní v oblasti propagace bezpečnějšího internetu a významní hosté zveřejní své příspěvky v připraveném blogu s výzvou internetovým návštěvníkům, aby přidali své komentáře. V České republice uvedla aktivity spojené s Dnem pro bezpečnější internet ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Petra Buzková, která na dnešní tiskové konferenci vyhlásila celonárodní literární soutěž na téma Můj internetový ochránce, již organizuje český projekt CzeSI [2] .

Soutěž Můj internetový ochránce  naváže na úspěšný loňský ročník, který byl součástí celoevropské iniciativy, na níž se podílelo 65 organizací ze 30 zemí světa. Loňská soutěž vyvrcholila celoevropským setkáním v Paříži, kterého se zúčastnily dvě výherkyně českého národního kola.

Blog na
serveru Insafe [3]  zahrne příspěvky v několika jazycích, které budou postupně publikovány tak, jak se pohybuje zemská osa od západu k východu, přes několik světových časových pásem od Nového Zélandu po Argentinu. Reagovat na ně bude možné až do 15. února 2006.

Podle
serveru Technorati [4]  vzniká na světě každý den 70 000 nových blogů. Výzkum Guardian/ICM ve Velké Británii odhalil, že třetina mladých lidí má zkušenosti s publikováním na internetu prostřednictvím osobního blogu nebo webu. Blogy nabízejí úžasné možnosti pro vlastní vyjadřování a vzdělávání se. Mnozí mladí lidé si však neuvědomují důležité etické, právní a bezpečnostní aspekty. Publikování osobních informací a materiálů chráněných autorským zákonem patří k věcem, které vyvolávají znepokojení.

Blogathon je jednou z mnoha akcí pořádaných u příležitosti Dne pro bezpečnější internet po celém světě. Jeho cílem je zvýšit povědomí o technologických a sociálních aspektech komunikace na internetu a hlavně umožnit rodičům, učitelům a mladým lidem podělit se se svými zkušenostmi s užíváním nových technologií.

Source URL:
http://www.brezen.cz/cs/den-pro-bezpecnej-i-internet-2006