Den pro bezpečnější internet 2006

Vložil bmi, 6 Únor, 2006 - 11:48
Den pro bezpečnější internet (Safer Internet Day) proběhne letos v úterý 7. února. Jeho patronkou je komisařka Viviane Redingová, která v Evropské komisi odpovídá za problematiku informační společnosti a médií. Projekt Insafe oslaví tento den uspořádáním globálního “blogathonu”, kdy různé organizace aktivní v oblasti propagace bezpečnějšího internetu a významní hosté zveřejní své příspěvky v připraveném blogu s výzvou internetovým návštěvníkům, aby přidali své komentáře. V České republice uvedla aktivity spojené s Dnem pro bezpečnější internet ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Petra Buzková, která na dnešní tiskové konferenci vyhlásila celonárodní literární soutěž na téma Můj internetový ochránce, již organizuje český projekt CzeSI .

Soutěž Můj internetový ochránce  naváže na úspěšný loňský ročník, který byl součástí celoevropské iniciativy, na níž se podílelo 65 organizací ze 30 zemí světa. Loňská soutěž vyvrcholila celoevropským setkáním v Paříži, kterého se zúčastnily dvě výherkyně českého národního kola.

Blog na serveru Insafe   zahrne příspěvky v několika jazycích, které budou postupně publikovány tak, jak se pohybuje zemská osa od západu k východu, přes několik světových časových pásem od Nového Zélandu po Argentinu. Reagovat na ně bude možné až do 15. února 2006.

Podle serveru Technorati  vzniká na světě každý den 70 000 nových blogů. Výzkum Guardian/ICM ve Velké Británii odhalil, že třetina mladých lidí má zkušenosti s publikováním na internetu prostřednictvím osobního blogu nebo webu. Blogy nabízejí úžasné možnosti pro vlastní vyjadřování a vzdělávání se. Mnozí mladí lidé si však neuvědomují důležité etické, právní a bezpečnostní aspekty. Publikování osobních informací a materiálů chráněných autorským zákonem patří k věcem, které vyvolávají znepokojení.

Blogathon je jednou z mnoha akcí pořádaných u příležitosti Dne pro bezpečnější internet po celém světě. Jeho cílem je zvýšit povědomí o technologických a sociálních aspektech komunikace na internetu a hlavně umožnit rodičům, učitelům a mladým lidem podělit se se svými zkušenostmi s užíváním nových technologií.