logo

Portál MPSV

By bmi
Vytvořeno 02/21/2006 - 20:04
V současné době se integrovaný portál Ministerstva práce a sociálních věcí člení do sedmi sekcí.

MPSV [1]

Stránky samotného Ministerstva práce a sociálních věcí informují o činnosti ministerstva, [2] obsah dalších sekcí přibližují jejich názvy: státní sociální podpora, [3] důchodové pojištění, [4] rodina, [5] dávky sociální péče, [6] práce a právo, [7] nemocenské pojištění, [8] zdravotní postižení, [9] sociální služby [10] a zaměstnanost. [11]

Zaměstnanost [12]

Pomiňme velké množství základních informací, které se týkají obecných a kontaktních informací, informací o politice zaměstnanosti a věnujme se oblastem, které občany a firmy zajímají nejvíce:

Volná místa [13] – bezkonkurenčně nejnavštěvovanější stránky portálu. Občan si zde může nalézt informace o jakémkoliv volném místě, které nabízejí úřady práce v České republice. Pro rychlejší vyhledávání je k dispozici volba Jednoduché vyhledávání, pro zdatnější uživatele výpočetní techniky a lidi hledající specifické typy profesí je k dispozici Rozšířené vyhledávání. Obě volby jsou k dispozici jak pro přihlášené, tak nepřihlášené uživatele.

Přihlášení uživatele je velmi jednoduché, nevyžaduje zadávání osobních údajů a pro nového uživatele netrvá déle než cca 30 vteřin. Přihlášení uživatelé pak získávají významné výhody. Jedná se především o možnost zadat a uložit výběrová kritéria požadovaných volných míst. Na základě těchto kritérií potom portál na přání uživatele automaticky zasílá nová volná místa e-mailem nebo na mobilní telefon ve formě SMS zpráv. Tato služba je stejně jako ostatní služby na portále bezplatná.

Inzerce zájemců o práci [14]– pro uživatele, který nenalezl hned při prvním hledání zajímavé zaměstnání, může být zajímavá možnost zadat svůj životopis do sekce Inzerce zájemců o práci. Opakem této aplikace je aplikace určená zaměstnavatelům, kde zaměstnavatel může podle výběrových podmínek vyhledávat vhodné zaměstnance dle údajů uvedených v jejich životopisech. Opět zde platí výhoda pro přihlášené uživatele jak na straně zájemců o práci, tak i zaměstnavatelů (automatické zasílání vhodných nabídek přes e-mail, SMS,…)

Školy [15] -  máte dítě, které končí docházku na základní nebo střední škole či učilišti a nevíte, co s ním? Pomohou vám aplikace v sekci Školy. Pomocí Vyhledávání škol a oborů můžete získat podrobné informace o školách a oborech v ČR. Druhá aplikace se stává noční můrou mnoha ředitelů škol a učilišť. Získáte v ní totiž informace, jak absolventi libovolné školy či oboru jsou schopni se uplatnit na trhu práce. Zjistíte –li tedy, že z oboru, o kterém uvažujete, končí většina absolventů v registru úřadů práce, bude asi dobré směr svého uvažování trochu poupravit.

Údržba volných míst [16]– dnes již není nutné, aby zaměstnavatel osobně hlásil volná místa na úřadě práce. Kromě zavedeného telefonického kontaktu se nyní nabízí zaměstnavatelům možnost zadávat, upravovat a rušit volná místa v libovolnou denní i noční dobu prostřednictvím internetu. Zaměstnavatel takto získává 100 % kontrolu nad tím, jaká volná místa a s jakou specifikací jsou prostřednictvím úřadů práce nabízena. Přístupové heslo do systému získá zaměstnavatel na místně příslušném úřadě práce.

Statistiky [17]- zajímá vás, kolik nezaměstnaných je ve vaší nebo sousední obci ? Jak se vyvíjela nezaměstnanost od roku 1995? Kolik lidí v loňském roce ve vašem okrese hledalo práci a kolik měly ÚP k dispozici volných míst? Jaké procento nezaměstnaných tvořili absolventi a občané se zdravotním postižením? Žádný problém – Sekce „Statistiky“ všechny tyto informace nabízí. Pravděpodobně se nejedná o typ informací, které běžný občan vyhledává každý den, ale například pro podnikatele, starosty obcí, vědce,novináře nebo studenty mohou mít tyto informace velkou hodnotu. Navíc jsou poskytovány jak v „suché“ tabulkové formě tak ve formě zajímavých grafických prezentací.

Státní sociální podpora (SSP) [18]

Informace pro občany [19] – kromě aktuálních novinek je tu upozornění na hlasový informační systém (zelená linka), který MPSV uvedlo do provozu, a dále základní informace o jednotlivých druzích dávek státní sociální podpory (přídavek na dítě, sociální příplatek, příspěvek na bydlení, rodičovský příspěvek, zaopatřovací příspěvek, dávky pěstounské péče, porodné, pohřebné) a v neposlední řadě i informace o životním minimu.

Elektronické formuláře SSP [20] – jde o internetovou aplikaci sloužící k usnadnění komunikace klientů s orgány ministerstva v oblasti státní sociální podpory. Jednotlivé formuláře žádostí si lze buď pouze vytisknout a následně ručně vyplnit, nebo s řadou nápověd a kontrol vyplnit na obrazovce a následně vyplněné vytisknout ,anebo konečně i vyplněné a podepsané zaručeným elektronickým podpisem přímo elektronicky odeslat. Kromě formulářů žádostí o dávky si lze vytisknout řadu dalších potvrzení, dokladů a prohlášení pro dávky státní sociální podpory.

Dávky státní sociální podpory [21] – na úvodní stránce opět řada aktuálních informací a dále mají uživatelé možnost si přímo na obrazovce vypočítat podle své aktuální situace výši životního minima, přídavků na dítě, sociálního příplatku a příspěvku na bydlení.

Evidované informace [22]– uživatelé mají možnost si ověřit, které údaje o jejich osobě a o jim vyplacených dávkách jsou shromážděny v centrálních databázích MPSV. Pro přihlášení mají možnost zvolit některý ze tří nabízených způsobů: zaregistrovat si uživatelské jméno a heslo, použít identifikátor klienta MPSV (nebo rodné číslo uživatele) a heslo a konečně využít certifikát s identifikátorem klienta MPSV.

Výběr úřadu SSP [23] – zde uživatel získá podrobné informace o svém příslušném úřadu (adresa, telefonní a další spojení, úřední hodiny a podobně).

EURES [24]

 Tato část portálu nabízí informace možnostech zaměstnání v jednotlivých zemích EHP a ve Švýcarsku. Informace mají pro všechny země jednotnou strukturu a měly by umožnit odpověď na otázku: „ Je pro mě výhodné v této zemi pracovat a co všechno musím splnit, abych zde byl zaměstnáván legálně a mohl používat všech výhod, které mi jsou jako občanovi členské země nabízeny ?“

Pokud se ani tato sada informací nejeví jako dostatečná, může klient použít sekci
Často kladené otázky. [25] Informace o tom, jak by měly vypadat životopisy zasílané zaměstnavatelům do jednotlivých zemí Evropy, jsou pak uvedeny v části Životopisy. [26] Pokud nějaké otázky ještě zůstaly, může si klient snadno vyhledat kontakt na nejbližšího EURES poradce [27] nebo EURES kontaktní osobu. Kontakty jsou uvedeny jak ve formě telefonních čísel, tak elektronických adres.

Volná místa v zahraničí je možné nalézt dvěma způsoby:


Nabídka volných míst. [28] U takto nabízených volných míst si může být občan jist, že pokud bude na takové místo přijat, bude v dané zemi zaměstnáván legálně a v případě, že se vyskytnou jakékoliv problémy, může zde kontaktovat příslušného EURES poradce a on mu pomůže. Obdobná situace je u pracovních náborů, kde za pomoci českých EURES poradců je nábor pořádán přímo v ČR. Občan tedy nemusí dokonce ani jet žádat o práci do zahraničí, zaměstnavatel a EURES poradce z dané země přijede přímo k nám.

Pokud tato nabídka volných míst neodpovídá svojí šíří požadavkům klienta, může zvolit vyhledávání v sekci
Evropský portál pracovní mobility EURES. [29] Zde jsou k dispozici tisíce míst z celé Evropy.
Obdobně jako náš klient v části EURES najde informace o životních a pracovních podmínkách a o podmínkách zaměstnávání v EU, naleznou zde informace i občané z jiných zemí EU/EHP o ČR.
 

Ověřování adres v registru UIR-ADR [30]


Adresní registr UIR-ADR vyvinulo MPSV v rámci informačního systému SSP pro zabezpečení komunikace se svými  klienty. Obsahuje adresy všech objektů, které mají číslo popisné nebo evidenční. Uživatel zde může ve formuláři programu pro vyhledávání zadat i jen část příslušné adresy, jejíž existenci chce ověřit nebo jejíž atributy chce zjistit, a systém následně zobrazí jednu či více adres vyhovujících zadaným podmínkám a doplněných o všechny územní identifikace. V každém řádku tabulky vyhledaných adres je umístěn obrázek se symbolem zeměkoule. Po kliknutí levým tlačítkem myši na tento symbol se zobrazí okno s mapou, na které je poloha příslušné adresy vyznačena špendlíkem.

Česká správa sociálního zabezpečení [31]

Odkaz na stránky této instituce, obsahující základní informace o ČSSZ a o její činnosti (zejména o pojistném na sociální zabezpečení, důchodovém pojištění, nemocenském pojištění, informace pro osoby samostatně výdělečně činné, informace z Evropské unie a řadu dalších údajů a kontaktů).

Portál veřejné správy České republiky [32]

Odkaz na příslušné stránky Ministerstva informatiky. Tento portál je základní vstupní branou k informacím z celé veřejné správy ČR. Obsahuje zejména adresář orgánů veřejné správy, informace o zákonech, informace k řešení životních situací, umožňuje elektronické podávání některých žádostí a informuje o dění v EU.

Source URL:
http://www.brezen.cz/cs/knihovny/portal-mpsv