Portál MPSV

Vložil bmi, 21 Únor, 2006 - 20:04
V současné době se integrovaný portál Ministerstva práce a sociálních věcí člení do sedmi sekcí.

MPSV

Stránky samotného Ministerstva práce a sociálních věcí informují o činnosti ministerstva, obsah dalších sekcí přibližují jejich názvy: státní sociální podpora, důchodové pojištění, rodina, dávky sociální péče, práce a právo, nemocenské pojištění, zdravotní postižení, sociální služby a zaměstnanost.

Zaměstnanost

Pomiňme velké množství základních informací, které se týkají obecných a kontaktních informací, informací o politice zaměstnanosti a věnujme se oblastem, které občany a firmy zajímají nejvíce:

Volná místa – bezkonkurenčně nejnavštěvovanější stránky portálu. Občan si zde může nalézt informace o jakémkoliv volném místě, které nabízejí úřady práce v České republice. Pro rychlejší vyhledávání je k dispozici volba Jednoduché vyhledávání, pro zdatnější uživatele výpočetní techniky a lidi hledající specifické typy profesí je k dispozici Rozšířené vyhledávání. Obě volby jsou k dispozici jak pro přihlášené, tak nepřihlášené uživatele.

Přihlášení uživatele je velmi jednoduché, nevyžaduje zadávání osobních údajů a pro nového uživatele netrvá déle než cca 30 vteřin. Přihlášení uživatelé pak získávají významné výhody. Jedná se především o možnost zadat a uložit výběrová kritéria požadovaných volných míst. Na základě těchto kritérií potom portál na přání uživatele automaticky zasílá nová volná místa e-mailem nebo na mobilní telefon ve formě SMS zpráv. Tato služba je stejně jako ostatní služby na portále bezplatná.

Inzerce zájemců o práci
– pro uživatele, který nenalezl hned při prvním hledání zajímavé zaměstnání, může být zajímavá možnost zadat svůj životopis do sekce Inzerce zájemců o práci. Opakem této aplikace je aplikace určená zaměstnavatelům, kde zaměstnavatel může podle výběrových podmínek vyhledávat vhodné zaměstnance dle údajů uvedených v jejich životopisech. Opět zde platí výhoda pro přihlášené uživatele jak na straně zájemců o práci, tak i zaměstnavatelů (automatické zasílání vhodných nabídek přes e-mail, SMS,…)

Školy
-  máte dítě, které končí docházku na základní nebo střední škole či učilišti a nevíte, co s ním? Pomohou vám aplikace v sekci Školy. Pomocí Vyhledávání škol a oborů můžete získat podrobné informace o školách a oborech v ČR. Druhá aplikace se stává noční můrou mnoha ředitelů škol a učilišť. Získáte v ní totiž informace, jak absolventi libovolné školy či oboru jsou schopni se uplatnit na trhu práce. Zjistíte –li tedy, že z oboru, o kterém uvažujete, končí většina absolventů v registru úřadů práce, bude asi dobré směr svého uvažování trochu poupravit.

Údržba volných míst – dnes již není nutné, aby zaměstnavatel osobně hlásil volná místa na úřadě práce. Kromě zavedeného telefonického kontaktu se nyní nabízí zaměstnavatelům možnost zadávat, upravovat a rušit volná místa v libovolnou denní i noční dobu prostřednictvím internetu. Zaměstnavatel takto získává 100 % kontrolu nad tím, jaká volná místa a s jakou specifikací jsou prostřednictvím úřadů práce nabízena. Přístupové heslo do systému získá zaměstnavatel na místně příslušném úřadě práce.

Statistiky - zajímá vás, kolik nezaměstnaných je ve vaší nebo sousední obci ? Jak se vyvíjela nezaměstnanost od roku 1995? Kolik lidí v loňském roce ve vašem okrese hledalo práci a kolik měly ÚP k dispozici volných míst? Jaké procento nezaměstnaných tvořili absolventi a občané se zdravotním postižením? Žádný problém – Sekce „Statistiky“ všechny tyto informace nabízí. Pravděpodobně se nejedná o typ informací, které běžný občan vyhledává každý den, ale například pro podnikatele, starosty obcí, vědce,novináře nebo studenty mohou mít tyto informace velkou hodnotu. Navíc jsou poskytovány jak v „suché“ tabulkové formě tak ve formě zajímavých grafických prezentací.

Státní sociální podpora (SSP)

Informace pro občany – kromě aktuálních novinek je tu upozornění na hlasový informační systém (zelená linka), který MPSV uvedlo do provozu, a dále základní informace o jednotlivých druzích dávek státní sociální podpory (přídavek na dítě, sociální příplatek, příspěvek na bydlení, rodičovský příspěvek, zaopatřovací příspěvek, dávky pěstounské péče, porodné, pohřebné) a v neposlední řadě i informace o životním minimu.

Elektronické formuláře SSP
– jde o internetovou aplikaci sloužící k usnadnění komunikace klientů s orgány ministerstva v oblasti státní sociální podpory. Jednotlivé formuláře žádostí si lze buď pouze vytisknout a následně ručně vyplnit, nebo s řadou nápověd a kontrol vyplnit na obrazovce a následně vyplněné vytisknout ,anebo konečně i vyplněné a podepsané zaručeným elektronickým podpisem přímo elektronicky odeslat. Kromě formulářů žádostí o dávky si lze vytisknout řadu dalších potvrzení, dokladů a prohlášení pro dávky státní sociální podpory.

Dávky státní sociální podpory – na úvodní stránce opět řada aktuálních informací a dále mají uživatelé možnost si přímo na obrazovce vypočítat podle své aktuální situace výši životního minima, přídavků na dítě, sociálního příplatku a příspěvku na bydlení.

Evidované informace – uživatelé mají možnost si ověřit, které údaje o jejich osobě a o jim vyplacených dávkách jsou shromážděny v centrálních databázích MPSV. Pro přihlášení mají možnost zvolit některý ze tří nabízených způsobů: zaregistrovat si uživatelské jméno a heslo, použít identifikátor klienta MPSV (nebo rodné číslo uživatele) a heslo a konečně využít certifikát s identifikátorem klienta MPSV.

Výběr úřadu SSP
– zde uživatel získá podrobné informace o svém příslušném úřadu (adresa, telefonní a další spojení, úřední hodiny a podobně).

EURES

 Tato část portálu nabízí informace možnostech zaměstnání v jednotlivých zemích EHP a ve Švýcarsku. Informace mají pro všechny země jednotnou strukturu a měly by umožnit odpověď na otázku: „ Je pro mě výhodné v této zemi pracovat a co všechno musím splnit, abych zde byl zaměstnáván legálně a mohl používat všech výhod, které mi jsou jako občanovi členské země nabízeny ?“

Pokud se ani tato sada informací nejeví jako dostatečná, může klient použít sekci Často kladené otázky. Informace o tom, jak by měly vypadat životopisy zasílané zaměstnavatelům do jednotlivých zemí Evropy, jsou pak uvedeny v části Životopisy. Pokud nějaké otázky ještě zůstaly, může si klient snadno vyhledat kontakt na nejbližšího EURES poradce nebo EURES kontaktní osobu. Kontakty jsou uvedeny jak ve formě telefonních čísel, tak elektronických adres.

Volná místa v zahraničí je možné nalézt dvěma způsoby:


Nabídka volných míst. U takto nabízených volných míst si může být občan jist, že pokud bude na takové místo přijat, bude v dané zemi zaměstnáván legálně a v případě, že se vyskytnou jakékoliv problémy, může zde kontaktovat příslušného EURES poradce a on mu pomůže. Obdobná situace je u pracovních náborů, kde za pomoci českých EURES poradců je nábor pořádán přímo v ČR. Občan tedy nemusí dokonce ani jet žádat o práci do zahraničí, zaměstnavatel a EURES poradce z dané země přijede přímo k nám.

Pokud tato nabídka volných míst neodpovídá svojí šíří požadavkům klienta, může zvolit vyhledávání v sekci Evropský portál pracovní mobility EURES. Zde jsou k dispozici tisíce míst z celé Evropy.
Obdobně jako náš klient v části EURES najde informace o životních a pracovních podmínkách a o podmínkách zaměstnávání v EU, naleznou zde informace i občané z jiných zemí EU/EHP o ČR.
 

Ověřování adres v registru UIR-ADR


Adresní registr UIR-ADR vyvinulo MPSV v rámci informačního systému SSP pro zabezpečení komunikace se svými  klienty. Obsahuje adresy všech objektů, které mají číslo popisné nebo evidenční. Uživatel zde může ve formuláři programu pro vyhledávání zadat i jen část příslušné adresy, jejíž existenci chce ověřit nebo jejíž atributy chce zjistit, a systém následně zobrazí jednu či více adres vyhovujících zadaným podmínkám a doplněných o všechny územní identifikace. V každém řádku tabulky vyhledaných adres je umístěn obrázek se symbolem zeměkoule. Po kliknutí levým tlačítkem myši na tento symbol se zobrazí okno s mapou, na které je poloha příslušné adresy vyznačena špendlíkem.

Česká správa sociálního zabezpečení

Odkaz na stránky této instituce, obsahující základní informace o ČSSZ a o její činnosti (zejména o pojistném na sociální zabezpečení, důchodovém pojištění, nemocenském pojištění, informace pro osoby samostatně výdělečně činné, informace z Evropské unie a řadu dalších údajů a kontaktů).

Portál veřejné správy České republiky

Odkaz na příslušné stránky Ministerstva informatiky. Tento portál je základní vstupní branou k informacím z celé veřejné správy ČR. Obsahuje zejména adresář orgánů veřejné správy, informace o zákonech, informace k řešení životních situací, umožňuje elektronické podávání některých žádostí a informuje o dění v EU.