Měsíc Internetu
Partneři
Hlavní akce
Akce v knihovnách
Ostatní akce

Sdružení BMI
Internet a zdravotně postižení
Výzkumy o Internetu
Mezinárodní projekty
PRELUDE
MS-NET
Tiskové zprávy
Kontakty



od: 
do: 
  Aktuální články BMI98 BMI99 BMI2000 BMI2001 BMI2002 BMI2003 BMI sdružení

Do knihovny na Internet – po Internetu do knihovny
8.2.2004

Již 247 knihoven zveřejnilo  alespoň rámcově svůj program, kterým se zapojí do 7. ročníku Března – měsíce Internetu. Kromě zvýhodněné nabídky služeb a nejrůznějších slev či zcela prominutých poplatků, ať už za připojování k Internetu či jiné služby, a kromě rozšířené provozní doby pro veřejnost je to především velká nabídka instruktáží, konzultací i řádných dlouhodobějších školení v práci s počítačem a Internetem.

Letos v březnu proběhnou v knihovnách instruktáže a školení snad pro všechny cílové skupiny: dospělé (někde dokonce zvlášť pro dámy a zvlášť pro pány), děti všeho věku (od mateřských škol až po maturanty, ale také pro skautské oddíly či žáky speciálních škol), maminky na mateřské dovolené, a to i s dětmi (o ty se zatím postarají v odděleních pro děti), seniory (jak individuálně, tak pro obyvatele domů s pečovatelskou službou či kluby důchodců), nevidomé, neslyšící, ústavy sociální péče a samozřejmě pro nezaměstnané. Jsou i knihovny, kde práci s informačními technologiemi učí děti své rodiče.

Prostřednictvím více než 1700 a do konce roku zhruba 2000 veřejných knihoven připojených k Internetu má možnost více než 75 % obyvatel  České republiky přistupovat na Internet v příjemném, neohrožujícím, vstřícném a známém prostředí veřejné knihovny ve své obci či městě. Veřejné knihovny tak nabízejí rovné šance v přístupu k Internetu i informačním zdrojům a samozřejmě přitom také ke svým fondům.

V průběhu března to budou právě především veřejné knihovny, které nabídnou možnost seznámit se s Internet všem, kteří dosud takovou příležitost neměli a chtěli by zjistit, zda a k čemu by jim mohl být Internet užitečný. Program organizovaný v duchu motta Do knihovny na Internet – po Internetu do knihovny lze zjistit na www.brezen.cz v sekci Akce v knihovnách, kde je možné vyhledávat podle města, okresu, knihovny i klíčových slov. Mediálním partnerem knihovnických aktivit je elektronický časopis o informační společnosti  Ikaros.

Knihovny spolu se Svazem knihovníků a informačních pracovníků představují  velmi důležitého protagonistu projektu Březen – měsíc Internetu. Hlavními partnery 7. ročníku tohoto projektu jsou společnosti Česká pošta, DIGI TRADE a Stavební spořitelna České spořitelny, mediálními partnery Český rozhlas, ČTK, portál Atlas, deník Právo,  vydavatelství  Springer Media ČR a Vogel Burda Communications, odborným partnerem ICZ, záštitu poskytl primátor hlavního města Prahy Pavel Bém.


MEZINÁRODNÍ PROJEKTY

 
Březen - měsíc Internetu

Mediální partneři



Odborný partner

 
Konference INSPO 2004

 
Konference Junior Internet


Mediální partneři

 
Konference Elektronické vzdělávání
od budoucnosti ke školní současnosti