Měsíc Internetu
Partneři
Hlavní akce
Akce v knihovnách
Ostatní akce

Sdružení BMI
Internet a zdravotně postižení
Výzkumy o Internetu
Mezinárodní projekty
PRELUDE
MS-NET
Tiskové zprávy
Kontakty



od: 
do: 
  Aktuální články BMI98 BMI99 BMI2000 BMI2001 BMI2002 BMI2003 BMI sdružení

Co přinesl Junior Internet svým účastníkům
21.3.2004

Hlavním cílem projektu Junior Internet je být odrazovým můstkem pro mladé kreativní lidi, kteří na Internetu vytvářejí zajímavé projekty. V minulosti už spousta takovýchto mladých lidí na Junior Internetu vyhrála a Junior Internet jim dal impuls k dalšímu rozvoji jejich projektů. Dokládají to i ohlasy samotných minulých vítězů!

„Junior Internet mi přinesl především kontakty na nové lidi. Díky němu jsem měl možnost jednouše srovnat své schopnosti se svými vrstevníky, kteří se zajímají o něco podobného jako já,“ tvrdí 18letý Zdeněk Cendra, provozovatel úspěšné webhostingové služby SuperHosting. „V neposlední řadě jsem se na konferenci takto dozvěděl o zajímavých webech ostatních účastníků, které pro mne byly vždy motivujícím prvkem v mé další činnosti.“
Zdeněk se zúčastnil všech předcházejících 4 ročníků Junior Internetu a pokaždé se přihlásil s novým projektem. Ve 3. ročníku vyhrál se svým bezplatným sms zpravodajstvím, kterého využívalo přes 50 000 lidí. Čtvrtý ročník Zdeněk vyhrál se svou webhostingovou službou SuperHosting, u které zůstal až dodnes. Vloni ho za ni dokonce na Junior Internetu ocenil i ministr informatiky Vladimír Mlynář.
V současné době SuperHosting má 2 500 klientů, jejichž prezentace jsou umístěny na 60 fyzických serverech. Na svoji firmu, která patří mezi 10 největších firem poskytujících webhosting v ČR, už dnes Zdeněk sám nestačí. Zaměstnává 6 stálých spolupracovníků. Informace o projektu SuperHosting najdete na adrese www.superhosting.cz

Katka Opočenská vyhrála na 1. ročníku konference Junior Internet se svou povídkou v soutěži JuniorText. „Díky Junior Internetu jsem si uvědomila, že pokud chce člověk něco dokázat, musí na sobě pracovat. Být nejlepší ve vaší třídě nebo škole není tak těžké, být nejlepší na Junior Intenretu ale vyžaduje srovnání s talentovanými lidmi z celé republiky a to už je přece jen rozdíl,“ tvrdí 18letá Katka. Spolupracovala na herním zpravodajském serveru Gamez.cz, který později koupil portál Centrum. Nyní je redaktorkou serveru Games.Tiscali.cz a přispívá i do časopisu Level. V současné době ji také můžete pravidelně vidět na obrazovce České televize v pořadu Game Page, na kterém spolupracuje.

Jan Řežáb vyhrál vloni v soutěži JuniorProject se svým projektem RedBoss. Z adresy www.redboss.cz si mohou návštěvníci stahovat pohodlně melodie, vyzvánění, loga, pozadí, animace a další zajímavé věci na svůj mobilní telefon. Od minulého roku se projekt RedBoss pořádně rozrostl, dnes už stahují návštěvníci ze serveru kolem 60 000 různých souborů denně. Tým programátorů, grafiků a dalších spolupracovníků se stará o vytváření obsahu a programování her na mobilní telefony. 17letý Honza spolupracuje i s mobilními operátory, od kterých dostává provize za soubory stažené z jeho serveru.

Dalším úspěšným mladým tvůrcem je 17letý Marek Blahuš. Ve 2. ročníku Junior Internetu uspěl se svým prvním wapovým vyhledávačem v ČR Český WAP (www.ceskywap.cz) Ten nedávno úspěšně prodal komerční firmě pracující v oblasti mobilních technologií. Nyní rozjíždí další zajímavý komerční projekt spolu s dalšími mladými lidmi z Junior Internetu. Na loňské konferenci byl prezentován nápad založit nový výměnný reklamní systém. Díky této prezentaci se ozvalo několik lidí, kteří vytvořili tým a společně naprogramovali reklamní systém Bannery.cz. Tento reklamní systém, nacházející se na adrese www.bannery.cz byl oficiálně spuštěn na letošním Junior Internetu.

Devatenáctiletý Vojtěch Horna provozuje již několik let úspěšný studentský portál Studentské stránky (www.studentskestranky.cz). Na Junior Internetu vyhrál hned v 1. ročníku se svým tehdejším Bazarem učebnic a skript. Jak sám říká, když viděl, že jeho projekt má úspěch, dodalo mu to motivaci a rozhodl se ho dál rozšířit. Dnes na jeho webu najdete denně aktualizované zpravodajství ze světa školství, databázi referátů, informace o možnostech studia v zahraničí atd. „Junior Internet je skvělá možnost pro mladé lidi porovnat svoji práci s ostatními,“ tvrdí Vojta, který nyní studuje ve Spojených státech.

„Junior Internet je velmi motivující soutěž,“ říká Jan Lenčo, autor jednoho z vítězných webů soutěže JuniorWeb v loňském roce, „poznal jsem konkurenci, některé vítězné projekty jsou už opravdu na vysoké úrovni.“ Honza na internetové adrese enigma.webz.cz provozuje zajímavou vědomostní soutěž.

Sedmnáctiletý Petr Málek vyhrál na Junior Internetu celkem dvakrát, naposledy vloni se svým redakčním systémem ActiveMag, který dnes využívá přes 150 časopisů. „Junior Internet považuji za velmi zajímavý a ambiciózní projekt, na kterém je vidět, čeho všeho můžou mladí dosáhnout (téměř) bez pomoci dospělých,“ prohlásil na adresu konference.

Hned několik projektů na Internetu vytváří také 17letý Jan Šedo, který vloni vyhrál se svým rozsáhlým křesťanským informačním webem www.signaly.cz. „Překvapuje mě, kolik lidí má odvahu svůj projekt přihlásit a to již v tak útlém věku,“ říká Honza, „pro ty, co nevyhrají, je to velmi motivační a mohou tak pochopit, proč zrovna s tím jejich projektem neuspěli, a udělat z něho ještě něco lepšího.“

Návštěvníky webu a-mobiles.wz.cz, ze kterého se dají stahovat vyzváněcí tóny a melodie na mobilní telefony, asi jen stěží napadne, že za ním stojí teprve 17letý Le Thanh Nguyen. Le Thanh vyhrál v minulém roce se svým projektem v soutěži JuniorProject, dnes na jeho stránkách najdete přes 5000 různých melodií a tónů.

"Je to konference, kterou si zorganizovaly samy děti, a projekty, které tu byly představeny a oceněny, jsou skutečně mimořádné, některé z nich mají naprosto profesionální parametry. Česká republika může být spokojená, že nám tady dorůstá generace, která skutečně bude světově konkurenceschopná v oblasti informačních technologií," řekl o konferenci ministr informatiky Vladimír Mlynář, který nad lJunior Internetem převzal již druhý rok po sobě záštitu.

Příkladů mladých lidí, kteří na Internetu vytvářejí zajímavé projekty, je opravdu nespočet. Internetoví uživatelé si často ani nevšimnou, že za těmito projekty stojí mladí lidé. Díky své anonymitě je Internet místem, kde na věku příliš nezáleží a důležité jsou především schopnosti, vytrvalost a zajímavé nápady. Právě díky tomu Internet skrývá spoustu příležitostí pro seberealizaci mladých kreativních lidí. Junior Internet se snaží být místem, kde se takoví lidé mohou setkat, předat si zkušenosti, názory a kontakty a třeba si najít i nové kamarády.

 

 


 


MEZINÁRODNÍ PROJEKTY

 
Březen - měsíc Internetu

Mediální partneři



Odborný partner

 
Konference INSPO 2004

 
Konference Junior Internet


Mediální partneři

 
Konference Elektronické vzdělávání
od budoucnosti ke školní současnosti