Měsíc Internetu
Partneři
Hlavní akce
Akce v knihovnách
Ostatní akce

Sdružení BMI
Internet a zdravotně postižení
Výzkumy o Internetu
Mezinárodní projekty
PRELUDE
MS-NET
Tiskové zprávy
Kontakty



od: 
do: 
  Aktuální články BMI98 BMI99 BMI2000 BMI2001 BMI2002 BMI2003 BMI sdružení

Tisková zpráva č. 8/2004
22.3.2004

Konference Junior Internet potvrdila, že na webu dětské tvůrce nepoznáte

Praha, 22. března 2004 – Více než 150 účastníků konference Junior Internet, která se uskutečnila v sobotu 20. března 2004 v pražském Klubu Lávka, odměnilo obdivným potleskem vítěze nominačních soutěží, do kterých letos došlo 211 přihlášek. Mladí tvůrci webových stránek v kategorii Junior Web (do 14 let) a rozsáhlejších internetových aplikací v kategorii Junior Project (do 18 let) představili weby, jejichž návštěvníci stěží poznají, že je nevytvořili dospělí profesionální tvůrci.

Cenu ministra informatiky Vladimíra Mlynáře, který nad konferencí převzal již druhým rokem záštitu, obdržel 17letý Hynek Žalčík z Dobřichovic za projekt www.freegame.cz. Jeho server je zaměřen především na počítačové hry, které jsou volně ke stažení, a denně zaznamenává kolem 5000 návštěv. Cenu publika, které rozhodovalo svými hlasy mezi pěti nejlepšími projekty z kategorie Junior Project,  získal s převahou 18letý Tomáš Krcha ze Starého Města u Uherského Hradiště především za www.bonsaimuseum.cz. Projekt vytvořený technologií Flash stál Tomáše, který je sám pěstitelem bonsají, rok focení, příprav, návrhů, tvorby a vylepšování. Jeho základním kamenem je virtuální procházka zahradou Bonsai Muzea ve Starém Městě.

V soutěži Webík o nejlepší stránky dětské knihovny zvítězil Martin Sádovský z Knihovny Matěje Josefa Sychry ve Žďáru nad Sázavou.

Konference, kterou si vymyslely děti a kterou tradičně organizuje dětský internetový časopis eZavináč s pomocí BMI sdružení, v letošním roce obsahovala tři  novinky. Díky podpoře programu Mládež Evropské komise byla rozšířena o účastníky ze Slovenska, druhou premiérou byla snaha o zapojení dětí se zdravotním postižením do nominačních soutěží (v kategorii Junior Text byla jednou z vítězek neslyšící Kristýna Mariáková) a třetí novinkou bylo představení úspěšných soutěžících z minulých ročníků. Při něm se ukázalo, že řadě z nich pomohla účast v Junior Internetu v dalším rozvoji, někteří z nich již úspěšně podnikají s internetovými projekty.

Například Jan Řežáb vyhrál vloni v soutěži JuniorProject se svým projektem RedBoss. Z adresy www.redboss.cz si mohou návštěvníci stahovat pohodlně melodie, vyzvánění, loga, pozadí, animace  a další zajímavé věci na svůj mobilní telefon. Od minulého roku se projekt RedBoss pořádně rozrostl, dnes už stahují návštěvníci ze serveru kolem 60 000 různých souborů denně. Tým programátorů, grafiků a dalších spolupracovníků se stará o vytváření obsahu a programování her na mobilní telefony. Sedmnáctiletý  Honza spolupracuje i s mobilními operátory, od kterých dostává provize za soubory stažené z jeho serveru.

Dalším úspěšným mladým tvůrcem je 17letý Marek Blahuš. Ve 2. ročníku Junior Internetu uspěl se svým prvním wapovým vyhledávačem v ČR Český WAP (www.ceskywap.cz) Ten nedávno  úspěšně prodal komerční firmě pracující v oblasti mobilních technologií, aby se mohl věnovat jinému zajímavému projektu. Na loňské konferenci byl prezentován nápad založit nový výměnný reklamní systém. Díky této prezentaci se ozvalo několik mladých tvůrců, kteří vytvořili tým a společně naprogramovali reklamní systém Bannery.cz. Poté, co ve zkušebním režimu dosáhl již milionu zobrazených reklamních proužků denně, byl oficiálně spuštěn do běžného provozu právě na sobotní konferenci Junior Internet.

Katka Opočenská vyhrála jako čtrnáctiletá v 1. ročníku konference Junior Internet se svou povídkou v soutěži JuniorText. „Díky Junior Internetu jsem si uvědomila, že pokud chce člověk něco dokázat, musí na sobě pracovat. Být nejlepší ve vaší třídě nebo škole není tak těžké, být nejlepší na Junior Internetu  ale vyžaduje srovnání s talentovanými lidmi z celé republiky a to už je přece jen rozdíl,“ tvrdí dnes 18letá Katka. Úspěch na Junior Internetu ji přivedl ke spolupráci s herním zpravodajským serverem Gamez.cz, který později koupil portál Centrum. Nyní je redaktorkou serveru Games.Tiscali.cz a přispívá i do časopisu Level. V současné době ji také lze pravidelně vidět na obrazovce České televize v pořadu Game Page, na kterém spolupracuje.


Podrobnosti o průběhu konference jsou na www.juniorinternet.cz. Internetový přenos z konference zajišťovala společnost Pozitiv, která záznam přenosu umístí na http://live.atlas.cz. Partnery konference byly společnosti Computer Press, DTP Studio, Lang Soft, Microsoft, Monima a Pepsi, mediálními partnery Moje 1. noviny, Česká škola, VTM Science, Radio Domino, Dětská tisková agentura, Škola Online a na Slovensku časopis Fifík.

Konference Junior Internet je jednou z hlavních akcí projektu Březen - měsíc Internetu. Organizátorem jeho 7. ročníku je BMI sdružení, záštitu poskytl primátor hlavního města Prahy Pavel Bém, hlavními partnery jsou Česká pošta, DIGI TRADE, Stavební spořitelna České spořitelny, projekt PRELUDE, mediálními partnery Atlas.cz, ČTK, Český rozhlas, Právo, Springer Media CZ, Vogel Burda Communications, odborným partnerem ICZ.


MEZINÁRODNÍ PROJEKTY

 
Březen - měsíc Internetu

Mediální partneři



Odborný partner

 
Konference INSPO 2004

 
Konference Junior Internet


Mediální partneři

 
Konference Elektronické vzdělávání
od budoucnosti ke školní současnosti