Měsíc Internetu
Partneři
Hlavní akce
Akce v knihovnách
Ostatní akce

Sdružení BMI
Internet a zdravotně postižení
Výzkumy o Internetu
Mezinárodní projekty
PRELUDE
MS-NET
Tiskové zprávy
Kontakty



od: 
do: 
  Aktuální články BMI98 BMI99 BMI2000 BMI2001 BMI2002 BMI2003 BMI sdružení

Tisková zpráva č. 9/2004
23.3.2004

Hledáme nejoblíbenější knihu obyvatel České republiky

Praha, 23. března 2004 - V průměru více než tisíc záznamů denně přibývá na stránkách www.mojekniha.cz v anketě Moje kniha, kterou současně s měsícem internetu odstartoval 1. března Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR (SKIP). Jejím cílem je zjistit nejoblíbenější knihu obyvatel České republiky.

Pojem „nejoblíbenější kniha“ lze vysvětlit jako „kniha, která mě nejvíce ovlivnila, ke které se často vracím, kterou bych doporučil/a dobrým přátelům, která změnila můj život, na kterou nemohu zapomenout, která mi objevila jiný svět, kterou bych si s sebou vzal/a jako jedinou na pustý ostrov“.

Kromě nalezení nejoblíbenější knihy sledují knihovníci i další cíle – chtějí zdůraznit význam četby pro vzdělání i každodenní život,  zvýšit potěšení z četby, rozšířit čtenářský výběr literatury,  informovat o místech veřejného přístupu k internetu v knihovnách, propagovat využití internetu při zjišťování názorů obyvatel, získat nové čtenáře a podporovat diskusi o četbě a zvýšit zájem o služby knihoven.

Anketa je zpřístupněna na samostatné webové strance www.mojekniha.cz . Provoz webové stránky a databáze údajů zajišťuje Národní knihovna ČR a Státní technická knihovna v Praze. Stránka je průběžně rozšiřována o užitečné odkazy týkající se čtenářství. V průběhu března připravilo na 300 knihoven pestrou škálu  instruktáží a možností seznámení s internetem pro různé skupiny zájemců, při kterých jim rovněž  nabízejí vyplnění ankety prostřednictvím webového formuláře. Kromě toho ale mohou knihovny získávat odpovědi i formou anketních lístků či individuálně nabízet registraci odpovědí telefonických.

Na závěrečné tiskové konferenci k projektu Březen – měsíc Internetu bude 7. dubna zveřejněn seznam 200 nejoblíbenějších knih bez určení pořadí a poté bude anketa pokračovat dále. V průběhu dubna až září budou sestavovány žebříčky nejoblíbenějších knih a autorů podle nejrůznějších kritérií a nejoblíbenější kniha bude vyhlášena v Týdnu knihoven (4. až 10.10.2004).  

Anketa Moje kniha je inspirována obdobnou aktivitou, kterou v roce 2003 iniciovala a realizovala britská rozhlasová a televizní stanice BBC pod názvem „The Big Read“ (www.bbc.co.uk/bigread). Nejoblíbenější britská kniha byla vybrána na základě 750 tisíc odpovědí. Pokud chtějí provozovatelé webových stránek podpořit anketu Moje kniha, mohou si z  www.mojekniha.cz stáhnout logo ankety a umístit na svoje stránky.

Anketa Moje kniha byla zahájena jako jedna z akcí projektu  Březen – měsíc Internetu. Organizátorem jeho 7. ročníku je BMI sdružení, záštitu poskytl primátor hlavního města Prahy Pavel Bém, hlavními partnery jsou Česká pošta, DIGI TRADE, Stavební
spořitelna České spořitelny, projekt PRELUDE, mediálními partnery Atlas.cz, ČTK, Český rozhlas, Právo, Springer Media CZ, Vogel Burda Communications, odborným partnerem ICZ.


MEZINÁRODNÍ PROJEKTY

 
Březen - měsíc Internetu

Mediální partneři



Odborný partner

 
Konference INSPO 2004

 
Konference Junior Internet


Mediální partneři

 
Konference Elektronické vzdělávání
od budoucnosti ke školní současnosti