Měsíc Internetu
Partneři
Hlavní akce
Akce v knihovnách
Ostatní akce

Sdružení BMI
Internet a zdravotně postižení
Výzkumy o Internetu
Mezinárodní projekty
PRELUDE
MS-NET
Tiskové zprávy
Kontakty



od: 
do: 
  Aktuální články BMI98 BMI99 BMI2000 BMI2001 BMI2002 BMI2003 BMI sdružení

Tisková zpráva č. 12/2004
6.4.2004

Noc s Andersenem předčila očekávání

Praha, 6. dubna 2004 – Počtem dětí, zúčastněných knihoven a dalších zařízení i pestrým a nejednou překvapivým programem předčila Noc s Andersenem očekávání a stala se vynikající tečkou za 7. ročníkem Března – měsíce Internetu. Zúčastnilo se jí z pátku 2. 4. na sobotu 3. dubna  minimálně 5129 dětí a 1108 dospělých  ve 264 zařízeních, z toho 11 v Polsku a 16 na Slovensku. Díky internetu se mohly v chatu či konferenci podělit s ostatními o své zážitky, zapojit se do několika soutěží. Akci na podporu dětského čtenářství připravil Klub dětských knihoven SKIP spolu s BMI sdružením.

Se čtením pohádek letos pomohli na 21 místech starostové, místostarostové a členové obecních zastupitelstev a dokázali, že i oni si umí hrát. Ve Vranově nad Topľou si dokonce primátor  přinesl do knihovny peřinu, další starosta seděl na střeše ZŠ Roztoky jako Andersen a připíjel Noci dětským šampaňským.

Do knihoven a škol dorazilo minimálně 13 Andersenů, dále duchové B. Němcové, J. Lady, sultán Solimán, několikero Bílých paní, čaroděj Čábes Mádes, Šípková Růženka, Dlouhý, Široký a Bystrozraký, Budulínek, nastalo krmení Otesánků, vysvobozeny byly princezny, skřítkové, děti hledaly a také nacházely poklady. Přišli i živí spisovatelé a ilustrátoři - V. Klimtová, L. Seifertová, J. Kahoun, D. Hevier, G. Futová, J. Eichlerová, V. Klimešová.

V Hrochově Týnci měli v pohádkovém duchu dokonce celý březen, během kterého děti psaly své vlastní pohádky a básničky a přinášely je do knihovny. Uložila jim to Sněhová královna, která zaklela knihovnu, protože se rozzlobila, že děti málo čtou a nechodí do knihovny. Nejlepší pohádkáři pak mohli za odměnu strávit Noc s Andersenem v knihovně.  Její součástí byl i průvod, do kterého přišlo v maskách a s lampióny kolem čtyř set lidí. Průvod vedený Andersenem a královnami šel vysvobodit Sněhovou královnu. Účastníci se cestou utkali s loupežníky a zažili pořádnou papírovou válku.

S lampiónky vyrazily děti také na noční prohlídku zámku v Bruntále, celá ZŠ Výčapy ve slušivých pyžamkách rozsvítila svou obec. Konaly se pohádkové bály, stezky odvahy, módní přehlídky v nočních úborech, plesy upírů, například v Havířově měli  upíři krev zkontrolovánu na AIDS a BSE. Dále proběhly noční diskotéky, taneční a pěvecké soutěže o Superstar, Doremi, A jsi hvězda; uskutečnil se Kufr, tančila Novamba. V Mohelnici byla připravena Slepiččina pouť, Nová Paka zase nocovala s kočkami, v Ostravě chytali ptáka Ohniváka, v Suchdole Medvědi mlsali med, ve Rtyni šli na noční vycházku do přírody, v Rychnově nad Kněžnou putovali po stopách J. Šlitra a dokonce našli jeho památníček... Zaznělo několik set písniček, vyprávěly se vtipy i horory a duchařské příběhy. Náladu Noci s Andersenem asi nejlépe vystihl výrok holčičky z Desné: „Líbilo se mi to tak, až jsem si smíchy natrhla koutky.“
Díky přímému internetovému přenosu společnosti ICZ z průběhu Noci v Sedlčanech si mohli udělat představu o atmosféře zvědavci z celého světa, další svědectví v podobě fotografií přibývala aktuálně na webových stránkách knihoven.  Při vší té zábavě nezapomněli organizátoři ani na méně šťastné děti, v řadě míst se děti zapojily do sbírky na první dětský hospic v Malejovicích, při které se shromáždilo 17 165 korun. Někde pozvali také děti se zdravotním postižením.

Nocí s Andersenem skončil 7. ročník Března – měsíce Internetu. Jeho organizátorem   je BMI sdružení, záštitu poskytl primátor hlavního města Prahy Pavel Bém, hlavními partnery jsou Česká pošta, DIGI TRADE, Stavební spořitelna České spořitelny, projekt PRELUDE, mediálními partnery Atlas.cz, ČTK, Český rozhlas, Právo, Springer Media CZ, Vogel Burda Communications, odborným partnerem ICZ.


MEZINÁRODNÍ PROJEKTY

 
Březen - měsíc Internetu

Mediální partneři



Odborný partner

 
Konference INSPO 2004

 
Konference Junior Internet


Mediální partneři

 
Konference Elektronické vzdělávání
od budoucnosti ke školní současnosti