Domů
BMI98 | BMI99 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 Česká verze English version

Neoficiální web čtrnáctiletého tvůrce se přemění na oficiální stránky městyse Dolní Cerekev

Kromě tradiční soutěže o nejlepší webové stránky měst a obcí Zlatý erb byly na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě v Hradci Králové 7. dubna vyhlášeny také  výsledky mezinárodní soutěže JuniorErb, nad kterou převzal záštitu předseda Senátu Parlamentu ČR Přemysl Sobotka. Zatímco 18letý Jan Kramář, autor oceněných oficiálních stránek města Kojetína, byl přímo osloven k jejich vytvoření představiteli města, 14letý Miloš Havlíček vytvořil nejprve neoficiální stránky Dolní Cerekve  a teprve jejich vítězství v soutěži mu přineslo nabídku od starosty, aby z nich udělal oficiální web tohoto městyse z Vysočiny a nadále se o něj staral.

Soutěž Junior Erb byla vyhlášena letos poprvé jako součást 9. ročníku projektu Junior Internet, který si vymysleli a s pomocí BMI sdružení organizují mladí lidé, sdružení v neziskové organizaci Together Czech Republic. "Nová soutěž je určena mladým lidem do 18 let, kteří se aktivně zajímají o internet a svoje znalosti, energii a nadšení využívají ve prospěch místních komunit či celé společnosti," uvedl  koordinátor soutěže Jiří Peterka. "Hlavním cílem je podpořit jejich úsilí, pomoci jim v přípravě na budoucí profesní růst, podchytit zajímavé podněty a zároveň dále rozšířit jejich zájem o věci veřejné."
 
Soutěž Junior Erb proběhla rovněž na Slovensku a v Polsku. Na Slovensku byl oceněn například web, který vytvořila Ľubica Lalíková pro svoji obec Hriňová , či propracovaná prezentace ZŠ Nová Bošáca, vytvořená Tomášem Mitanou. V Polsku byl oceněn webový informační servis pro občany města Łapy, který společně vyvíjejí Łukasz Strychalski a Bogusław Tolarz.  Všichni jmenovaní mladí autoři měli možnost představit  svoji práci také v rámci programu  dvoudenní konference ISSS v Hradci Králové a po celou dobu jejího trvání i na stánku Projektové laboratoře, kde měl každý z vítězů k dispozici PC.  
 
„Kromě grafického ztvárnění stránek obdivuji, kolik informací o Dolní Cerekvi dokázal Miloš Havlíček s pomocí svého stejně starého bratrance na web shromáždit,“ řekl starosta Zdeněk Jirsa, který byl přítomen slavnostního předání cen vítězům Junior Erbu. „ Když jsem jeho neoficiální stránky uviděl, dohodl jsem se s ním, aby z nich udělal oficiální stránky Dolní Cerekve. A dodáme mu na stránky ještě i další informace. Například materiály od Správy úložišť radioaktivních odpadů informujících o této problematice ve světě i o přípravě takového úložiště u nás, aby naši občané měli dost informací o tomto tématu, které se jich v budoucnu může bezprostředně týkat.“
 
Soutěž JuniorErb je součástí projektu "Young Internet Citizens for Visegrad", podpořeného Mezinárodním višegrádským fondem. Byla vyhlášena v 9. ročníku Junior Internetu, jehož partnery jsou Nadace Penta, Nadace Vodafone, Mezinárodní višegrádský fond,  Axima, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Kofola a SaferInternet.cz. Dopravcem projektu je společnost Eurolines. Ceny pro vítěze a do tomboly pro účastníky věnovaly společnosti ESET, Burda Communications, Computer Press, časopis Mobility, Microsoft, Zoner Software a další. Mediálními partnery jsou Alík, Dětská tisková agentura, Newton Media a časopis Mobility. Více informací o projektu je na www.juniorinternet.cz.  
Junior Internet je již podeváté jednou z hlavních akcí Března - měsíce internetu, který organizuje BMI sdružení. Hlavním partnerem letošního 11. ročníku BMI je Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, partnerem Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR, mediálními partnery jsou Český rozhlas, Protext - PR servis ČTK, deník Právo, vydavatelství Burda Communications, Business Media CZ a Reader's Digest Výběr, odborným partnerem FORInternet.