Domů
BMI98 | BMI99 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 Česká verze English version

Měsíc internetu

Vyhlášena popáté korespondenční soutěž INKOS

V rámci akce Březen - měsíc internetu a knihy vyhlásila Krajská knihovna Vysočiny již pátý ročník internetové korespondenční soutěže INKOS 2008 – určené lidem se zdravotním handicapem. Od 1. března je uveřejněno 15 soutěžních otázek, na které je možné odpovídat po celý měsíc březen. Soutěží se knihovna snaží přivést k počítači lidi, kteří sice musí překonávat zdravotní potíže, ale chtějí dát životu najevo, že se nevzdají, že také zvládnou práci s moderní technikou.

Služby NETBOX Internet jako výhoda pro znevýhodněné

Brněnská společnost SMART Comp a.s. poskytuje za zvýhodněných podmínek služby NETBOX Internet sdružením zdravotně postižených, domovům pro seniory a dalším znevýhodněným skupinám.

Evkanet: připojení pro lidi se zdravotním postižením v březnu zdarma

Poskytovatel působící na Ostravsku nabízí v březnu slevu na připojení osobám, které se prokáží platným průkazem ZTP nebo ZTP-P.

Net vlak

Po dohodě Českých drah a.s. a Chráněných ICT pracovišť Deep Boskovice vyjede na tratě naší republiky internetový vlak. Jeho cílem je seznámit zájemce v měsíci internetu s možnostmi využití internetu pro cestování, včetně systémů plánování cest (www.vlak.cz – IDOS), nákupu jízdenek online (www.eshop.cd.cz) a rezervace jízdenek a služeb pro cestující s handicapem (www.cd.cz/bezprekazek), a současně ukázat, jak České dráhy umožňují dopravu i lidem s pohybovým omezením.

Komerční, mediální a další partneři

Také jedenáctý ročník projektu Březen - měsíc Internetu se může uskutečnit jen díky podpoře řady partnerů.
 
Hlavní partneři


Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Komplexně zajišťuje vytváření rovných příležitostí z hlediska zdravotního postižení a věku ve všech sociálních oblastech, řídí oblast poradenství, rekvalifikací a dalšího profesního vzdělávání ve službách zaměstnanosti.
Podporuje vzdělávání zdravotně hendikepovaných občanů, u kterých mohou informační a komunikační technologie (ICT) vyřešit jejich komunikační bariéry. Podporuje rovněž cílené vzdělávání pro nezaměstnané a sociálně hendikapované (v oblasti rekvalifikace znalosti ICT i na základní úrovni zvyšují šance nalézt pracovní uplatnění) a konečně i vzdělávání seniorů (řeší problematiku smysluplných aktivit pro využití volného času). Rekvalifikace zaměřené na ICT představují vůbec nejčastější typ rekvalifikací.

MPSV ČR dále provozuje na pracovištích úřadů práce (pro oblast zaměstnanosti a pro oblast státní sociální podpory) informační kiosky. Z celkového počtu 400 je zhruba 230 kiosků nového typu, na kterých je plánována úprava, aby je mohli používat nevidomí. 
 

Mediální partneři

Český rozhlas

Veřejnoprávní Český rozhlas vysílá na vlnách 4 celoplošných a 11 regionálních stanic. Prostřednictvím digitálního vysílání DVB-T můžete poslouchat ještě čtyři další stanice – Rádio Česko, Český rozhlas D-dur, Český rozhlas Leonardo a Český rozhlas 4 – Radio Wave. Na základě smlouvy s Ministerstvem zahraničních věcí ČR zajišťuje vysílání do zahraničí v šesti jazycích. Vedle vlastní tvorby a vysílání rozhlasového programu podporuje také původní uměleckou a rozhlasovou tvorbu (festival Prix Bohemia Radio), mladé hudebníky mnoha oborů (soutěže Concerto Bohemia a Concertino Praga) a významná umělecká tělesa (Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Dismanův rozhlasový dětský soubor, Dětský pěvecký sbor). Rozhlasové vysílání se šíří prostřednictvím pozemních i satelitních vysílačů a po internetu.

Podrobnější informace o Českém rozhlase a jeho aktivitách lze nalézt na internetové adrese www.rozhlas.cz či na telefonním čísle 221551313. Reakce na vysílání na adresách Český rozhlas, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2 nebo ohlasy@rozhlas.cz. Kompletní program všech stanic Českého rozhlasu najdete v Týdeníku Rozhlas.

 Protext – PR servis ČTK

Služba Protext umožňuje zákazníkům - firmám, veřejným institucím i jednotlivcům - využít komunikační sítě České tiskové kanceláře pro rozšíření vlastního sdělení, které je v původním znění bez redakčních úprav poskytnuto všem odběratelům zpravodajského servisu ČTK (tedy zejména médiím a novinářům, ale i státní a podnikové sféře). Službu Protext je možné využít v souvislosti s informováním o nových produktech, službách, změnách ve společnosti, o pořádaných akcích, případně lze tímto způsobem reagovat na zprávy v médiích, zveřejňovat vlastní stanoviska či názory k určitém problému a podobně.

Právo

 

Do knihovny na internet, po internetu do knihovny

Knihovny jsou tradičním a velmi významným protagonistou Března – měsíce internetu. V roce 2007 připravily 384 knihovny v průběhu března pro veřejnost pestrou paletu akcí a programů,  kterých se zúčastnilo kolem 100 tisíc návštěvníků.

I v březnu 2008 nabídnou knihovny zájemcům široké spektrum aktivit s cílem propagovat nejen internet jako takový, ale vhodným a mnohdy mimořádným způsobem spojit tradiční svět knihovny s živým a stále se měnícím prostředím internetu. Přehled  těchto aktivit bude tradičně na stránkách, které  připravuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků.

Přehled hlavních akcí BMI 2008

 
29.2.2008 - tisková konference k zahájení BMI 2008, Knihovna Akademie věd ČR, Praha

Ostatní akce Měsíce internetu 2008

Na tomto místě se může objevit i akce, kterou chystáte na březen 2008 u vás. Stačí, když nám o tom dáte zprávu na bmi@brezen.cz.

Cíl projektu Březen - měsíc internetu zůstává stejný: podpořit rozvoj internetu v ČR

Projekt vznikl se záměrem upozornit na obrovský význam internetu pro rozvoj ekonomiky i společnosti v době, kdy si to v České republice málokdo uvědomoval. Prvních osm ročníků akce Březen - měsíc internetu v letech 1998 až 2005 prokázalo, že aktivity tohoto druhu mají smysl a mohou být obecně prospěšné. Zájem veřejnosti o ně dokonce stále stoupá. V březnu 2005 navštívilo zhruba 1700 akcí ve 330 knihovnách kolem 47 000 obyvatel celé České republiky. Dalších 2500 zájemců navštívilo některou z odborných konferencí.

Syndikovat obsah