Domů
BMI98 | BMI99 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 Česká verze English version

Více než dvacet tisíc dětí dnes stráví kouzelnou Noc s Andersenem

Už poosmé spojí své síly knihovny, školy, ústavy sociální péče, domy dětí, občanská sdružení i obecní úřady, aby pozvaly děti do kouzelného světa pohádek. Mezinárodní akci Noc s Andersenem pořádá k podpoře dětského čtenářství, na ukončení kampaně Březen - měsíc internetu a k oslavě Mezinárodního dne dětské knihy Klub dětských knihoven SKIP ČR. Podle aktuálních informací proběhne dnes Noc s Andersenem na 650 místech v ČR, Slovensku, Polsku a Slovinsku a zúčastní se jí více než 20 000 dětí.

 Pestrý program připravuje každá přihlášená knihovna, družina či škola podle místních podmínek. Je na co se těšit, vždyť v předcházejících ročnících kromě čtení pohádek ožily pohádkové bytosti, hrálo se loutkové divadlo, tančilo se na pohádkových diskotékách, putovalo se nočními městy, recitovalo, kouzlilo, malovalo, vznikla hudební znělka, logo a společná elektronická konference Andersen, kde si organizátoři pohádkového čtení předávají rady, náměty i zkušenosti.
 
I letos děti potěší noční chat a několik společných soutěží, které zajistí nakladatelství Albatros,  Computer Press a Fragment. To navíc poskytlo pro společné čtení dětí dvě kapitoly z právě vycházející knihy Zdeňka Svěráka Radovanovy radovánky. Děti budou moci hlasovat v anketě Národní pedagogické knihovny Komenského „SUK – Čteme všichni“ a zvolí nejlepší knihu uplynulého roku, ta získá Cenu nočních spáčů, Čtisibrýl Ušatý z Národní knihovny chystá těžkou otázku a opět byly vytištěny a rozeslány na všechna čtecí místa speciální pohlednice, letos s obrázkem Jiřího Votruby a textem Martiny Drijverové a dětí z pobočky A. Šprince v Olomouci. Předpokládá se, že proběhne i noční sbírka dětí na první dětský hospic v Malejovicích a že se rozroste pohádkový les o nové pohádkové stromy (Fabularius Anderseni)…
 
Ráno po Noci s Andersenem se děti probouzejí zpravidla plné síly a energie, zatímco organizátoři po probdělé noci energii pomalu ztrácejí a přemýšlejí, čím vyplnit čas dětí, než si je vyzvednou rodiče. Letos přichází na pomoc Eliška, Vítek a Čeniška z časopisu Pojď si hrát se svou poštářkovou soutěží o polštářek proti zlým snům. Stačí nakreslit (nalepit, vystříhat, ušít ...) kamaráda polštářkům Berušce, Alíkovi nebo Květošovi. Soutěž je určena všem nocujícím z Česka, Slovenska i Polska či Slovinska. Dvacet dětí získá originální polštářek s motivem Elišky, Vítka a Čeniškou.
 
Letošní Noc s Andersenem probíhá s finanční podporou Ministerstva kultury ČR, společnosti 3M Česko, Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR, Spolku slovenských knihovníků, Slovartu a stovek lokálních sponzorů.
 
 
Noc s Andersenem je zároveň tradiční knihovnickou tečkou za Březnem – měsícem internetu. Jeho organizátorem je BMI sdružení.  Hlavním partnerem letošního 11. ročníku BMI je Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, partnerem Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR, mediálními partnery jsou Český rozhlas, Protext – PR servis ČTK, deník Právo, vydavatelství Burda Communications, Business Media CZ a Reader´s Digest Výběr, odborným partnerem FORInternet. Veškeré informace o projektu jsou na www.brezen.cz.