Letošní Noc s Andersenem vypukne na více než 470 místech pěti zemí

Vložil bmi, 29 Březen, 2006 - 07:54
Ve více než 470 knihovnách, školách, družinách, ústavech i nemocnicích proběhne v pátek 31. března 2006 Noc s Andersenem, na kterou se těší víc než 17 tisíc malých i velkých čtenářů z Česka, Slovenska, Polska, Německa i Slovinska. Tradiční akci k podpoře dětského čtenářství pořádá s využitím internetu Klub dětských knihoven a SKIP ČR na závěr kampaně Březen - měsíc internetu a k oslavě Mezinárodního dne dětské knihy.

Na několika místech se uskuteční mezinárodní a výměnné večery, v Uherském Hradišti přivítají děti z Považské Bystrice, děti ze slovenské Skalice pojedou do českého města Slaný a obráceně české děti zavítají do Skalice. Slovensko-maďarský večer proběhne v Nových Zámkoch a Dunajské Strede, v Karviné bude česko-polský večer plný čtení pohádek. V polských Rydultowych stráví noc děti z Orlové. Česko-francouzskou mezinárodní noc připravuje Mediatéka Francouzského institutu v Praze, němčina spojí děti z německého Olbernhau s dětmi ZŠ německo-českého porozumění z Prahy 8.

I ostatní děti budou o sobě navzájem vědět – také letos je čeká komunikace pomocí chatu, děti s literárními sklony se mohou těšit na noční e-rozhovor se spisovatelkou Ivonou Březinovou a s novinářkou Radkou Páleníkovou z Dětské tiskové agentury.

Společnou výtvarnou soutěž i s hodnotnými cenami nabídne knihkupectví Kanzelsberger, slovenské nakladatelství BUVIK připravilo literární soutěž s otázkami pro slovenské a české děti. Pomocí konference Andersen putují po celý měsíc internetovou sítí nejrůznější literární kvízy, hádanky a soutěže, které připravují kreativní knihovnice z Klubu dětských knihoven SKIP k dvojímu výročí českého pohádkáře Václava Čtvrtka (*4.4.1911, +6.11.1976). I Čtisibrýl ušatý z Národní knihovny slibuje velmi těžké noční klání, děti mohou odpovídat elektronicky a odměna čeká na nejrychlejší! Ne všechny děti však mohou být šťastné s účastníky Noci s Andersenem, proto i letos mohou malí spáči přispět alespoň malou částkou na první dětský hospic v Malejovicích.

V průběhu pohádkového večera a noci budou děti volit nejoblíbenější knihu uplynulého roku v anketě Národní pedagogické knihovny SUK 2005 a ve středu 5. dubna 2006 v Památníku národního písemnictví bude podle hlasování dětí udělena i Cena nočních spáčů letošní Noci s Andersenem.

Tiskem byly vydány pohlednice k letošní společné noci – obrázek namalovala ilustrátorka Lucie Seifertová a básničku dětem napsal Arnošt Goldflam. Pro každého spáče je připravena i samolepka s logem čtoucího medvídka od Františka Petráka, vše nechaly organizátorky z Knihovny B.B.Buchlovana v Uherském Hradišti vytisknout díky daru Nadace Děti-kultura-sport z Uherského Hradiště, poštovné uhradí SKIP ČR a Spolok slovenských knihovníkov.

Výjimečnost Noci s Andersenem, která rok od roku nabývá větších rozměrů, spočívá v tom, že v jeden kouzelný večer, v jednu pohádkovou noc čtou všichni najednou dětem pohádky a tak, aby o sobě věděli díky internetu. Přátele čtení, nakladatele, knihkupce, novináře, pracovníky knihoven, pedagogy, rodiče a všechny organizátory spojuje pocit sounáležitosti a vzájemného přátelství - i když se většinou znají jen přes internet, mají pocit, že se znají osobně, že jsou jedna velká sedmnáctitisícová rodina. Více informací o společné pohádkové noci a seznam všech registrovaných míst se nachází na webu Knihovny B. B. Buchlovana: www.knihovnabbb.cz/cz/noc_s_andersenem.