Domů

Junior Internet již poosmé odrazovým můstkem pro mladé podnikavé tvůrce

Ode dneška se mohou mladí lidé přihlašovat do internetových soutěží projektu Junior Internet se svými webovými stránkami, grafickými pracemi či texty o internetu. Junior Internet proběhne v rámci jubilejního 10. ročníku Března - měsíce internetu již poosmé.

Cílem projektu je být odrazovým můstkem pro mladé lidi aktivní na internetu. Řada vítězů z minulých let provozuje na Internetu úspěšné projekty, někteří z nich dokonce založili i vlastní firmy. Celý projekt Junior Internet přitom organizují s pomocí BMI sdružení sami mladí lidé.

Pro osmý ročník byly vyhlášeny celkem tři internetové soutěže:
JuniorWeb – soutěž webových stránek a internetových projektů
JuniorDesign – soutěž webových designů a jiných grafických prací
JuniorText – soutěž textů na téma „Internet – výhoda pro znevýhodněné“

Všechny soutěže jsou určeny mladým lidem do 18 let včetně. Přihlašovat se mohou na adrese www.juniorinternet.cz do 31. ledna 2007. Po tomto datu porota vybere vítěze.

„Vítězové kromě hodnotných cen dostanou také možnost prezentovat své projekty na konferenci Junior Internet před svými vrstevníky, novináři a IT profesionály.“ dodává Jiří Peterka (19), který projekt ve 12 letech s pomocí BMI sdružení založil. „Projekt jim tak poskytne jakýsi odrazový můstek pro jejich další rozvoj – propagaci, nové kontakty, náměty a nabídky na spolupráci.“

Všichni účastníci internetových soutěží budou pozváni na konferenci Junior Internet. Ta se uskuteční v sobotu 3. března 2006 v Praze. Kromě prezentací vítězných projektů zde pro mladé lidi bude připraven i bohatý program plný přednášek, prezentací, diskusí a soutěží. Konference se zúčastní rovněž mladí lidé ze Slovenska, Polska a Maďarska, kde projekt Junior Internet od minulého roku rovněž probíhá. Mladí lidé budou mít jedinečnou šanci najít si nové kamarády se stejnými zájmy, navázat nové kontakty a spolupráci a dozvědět se řadu nových informací.

Celý projekt Junior Internet  již druhým rokem probíhá ve všech státech Višegrádské čtyřky. V každém z nich se budou konat samostatné internetové soutěže a v průběhu března národní konference za účasti mladých lidí z ostatních států. Od 30. 3. do 1. 4. 2007 se pak mladí vítězové ze všech zemí zúčastní v Bratislavě závěrečného mezinárodního sympozia.

V rámci projektu jako každoročně proběhne rovněž statistický průzkum mezi účastníky soutěží o využívání internetu mladými lidmi. V minulém roce se napríklad  ukázalo, že polovina mladých účastníků si již někdy vydělala díky internetu peníze nebo že většina mladých lidí v rodinách rozhoduje o nákupu počítačových komponent.

Projekt je otevřen rovněž mladým lidem se zdravotním postižením. Konference bude tlumočena do znakového jazyka, bude připraven speciální program na toto téma. Junior Internet byl letos oceněn za největší přínos k rozvoji informační společnosti Cenou ministryně informatiky.

Celý projekt organizují sami mladí lidé (sdružení v neziskové organizaci Together Czech Republic) za podpory BMI sdružení. Hlavním partnerem projektu je PVT, a.s., mediálním Moje 1. Noviny, Česká škola a Dětská tisková agentura, ceny pro vítěze a do tomboly pro účastníky konference věnují Microton, Software602, Symantec, Zoner Software a další. Více informací o projektu Junior Internet najdete na www.juniorinternet.cz.