Domů

Pohádkovou Noc s Andersenem prožilo téměř 20 000 dětí ve 4 zemích

Podle stále ještě ne úplné statistiky strávilo kouzelnou a pohádkovou Noc s Andersenem z pátku 30.3. na sobotu 31. března na 590 místech nejméně 19 655 dětí a 3311 dospělých organizátorů, účinkujících, starostů, poslanců, spisovatelů, herců, lékařů... Knihovny tak učinily tradiční tečku za aktivitami v Březnu – měsíci internetu. Připojily se k nim však i školy, domy dětí, družiny, infocentra, hasičský a turistický oddíl i nemocnice v Česku a jedna slovinská knihovna, 30 polských biblioték a 65 slovenských knižnic.
 
Uskutečnilo se i několik mezinárodních výměn, například 10 dětí z Polska nocovalo v Petřvaldu a děti z Javorníku část noci strávily v polské knihovně v Paczkowě, slovensko – maďarsky se hovořilo ve Štúrově, znakovým jazykem se dorozumívali v Praze 5 – Stodůlkách, kde se poprvé zúčastnily Noci s Andersenem i neslyšící děti.
 
Na některých místech proběhla i tradiční sbírka na dětský hospic v Malejovicích, při které se vybralo 18 990,50 korun, dále bylo vyrobeno pro UNICEF  6 panenek v Krnově a 34 v Doksech.  V Lysé nad Labem vybírali na dětský domov v Milovicích nad Labem, protože jsou solidární s dětmi, které nemají maminky a tatínky, co by si s nimi četli a povídali o knížkách. A jinde zase pozvali děti z dětského domova, například z  Plumlova do Babic, ze Smoliny do Valašských Klobouk.
 
Kromě již tradičních nočních návštěv hřbitovů (Rožmitál pod Třemšínem), kostelů a far (Katovice) či zámků (Hradec nad Moravicí) a muzeí (Muzeum modelové železnice v Trmicích, Český Těšín, Mohelnice), evidují organizátorky  exkurzi do vyškovské a děčínské zoo, do noční pekárny v Rajnochovicích, do klatovského podzemí, návštěvu nočního divadla v Čáslavi, v Novém Jičíně výstup na kostelní věž,  dále pozorování hvězd, poznávání souhvězdí, návštěvy hvězdáren a planetárií, pozorování hvězdářskými dalekohledy. V Kardašově Řečici navíc vypustili meteorologické balónky s pozdravy. 
 
Konalo se také několik ohňostrojů a minimálně 36 lampiónových průvodů, speciálně v Noci vyšlo číslo časopisu Andersenův nočník, v Havířově se uskutečnila cesta kolem světa za jedinou noc. Proběhlo několik módních přehlídek a desítek bálů i karnevalů, za všechny lze jmenovat  kloboukový bál v Lounech, ples upírů v Tlumačově, konal se také punčochový bál, děti se naučily tančit valčík, wals i letkis, polku tančili v Charvátově, papučová diskotéka byla provozována ve slovenském Tisovci. Taneční víkend s Andersenem si prodloužili v Loučovících. Ve Rtyni v Podkrkonoší i Kunovicích a dalších místech čarovali kouzelníci.
 
Letos poprvé si nocležníci mohli vybrat, na jaké téma pohádkovou noc uspořádají, a podle hlášení je zřejmé, že kreativita a nápaditost organizátorů nezná mezí. Nejméně na 105 místech se malí účastníci mohli setkat s příběhy a pohádkovými ladovskými postavičkami, s Mulisáky, mnoha a mnoha kocourky Mikeši, Nácíčky, Chytrými kmotrami liškami, čarodějnicemi Kanimůrami, princeznami Ankami a draky Kabrhály, v Lobzech i s módní přehlídkou bubáčků a hastrmánků. V Charvátech místostarosta obce dorazil v převleku Mulisáka a před stezkou odvahy dětem přišla zahrát dokonce místní dechová kapela Verovanka. Ve Veselí nad Moravou Ladův obraz Dětské hry na jaře  spáči ztvárnili živě. Obsadili  všech 22 postav v dobovém oblečení, starý vozík s panenkou, dřevěného koníka, psa, houpačku, dokonce i špačka, v pozadí kulisy, jen místo slepice stál plyšový kohout.
 
V tomto ročníku došlo i k pokusu číst na více místech stejnou knihu. Na návrh nakladatelství Fragment, které připravilo dvě z letošních společných soutěží, volba padla na Šarlotinu pavučinku. A je jisté, že se četla o půlnoci první kapitola této knížky na nejméně  78 místech, mezi nimiž byla i  slovinská Radovljica.
 
Mezi děti zavítalo více než 60 starostů a primátorů (v Letovicích při reji  svatojánských broučků a berušek byl starosta převlečen za kmotříčka Broučka), 19 spisovatelek a spisovatelů, dále obecní zastupitelé, poslanci, hasiči, policisté, ba i hvězdáři a astrologové. Nechyběli ředitelé škol a knihoven, například generální ředitel Národní knihovny v Praze Vladimír Ježek četl pohádky dětem v Jeseníku.
 
V průběhu večera a noci bylo nově zasazeno či vytvořeno 222 pohádkovníků. Pomyslný pohádkový les se utěšeně rozrůstá, čítá již více než 700 stromečků. V knihovnách i školách vzniklo mnoho básní, vydaly by na samostatnou sbírku veršů. V Týnci nad Sázavou byly vypuštěny duhové bubliny ze 150 bublifuků, aby si udělali nádherný duhový svět.
 
Noc s Andersenem uspořádal Klub dětských knihoven SKIP s hlavními organizátorkami Mirkou Čápovou a Hanou Hanáčkovou z Knihovny B.B.Buchlovana v Uherském Hradišti již posedmé. Když jím poprvé obohatil v roce 2001 program Března – měsíce internetu, zúčastnilo se unikátní akce využívající internetu k podpoře dětského čtenářství 39 knihoven. Každoročně se jejich počet zvyšoval a z loňských 487 spacích míst poskočil na opět rekordních 590 míst. A protože zájem dětí byl často větší než kapacitní možnosti, v řadě míst se uskuteční Noc s Andersenem ještě o týden později, v pátek 6. dubna, aby se dostalo na všechny.
 

Organizátorem projektu Březen – měsíc internetu je BMI sdružení. Záštitu nad jeho 10. ročníkem převzal předseda Senátu Parlamentu ČR, hlavními partnery Března – měsíce internetu  2007 jsou IBM Česká republika a Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, mediálními partnery jsou Český rozhlas, Protext – PR servis ČTK, deník Právo, vydavatelství Springer Media CZ a Vogel Burda Communications, odborným partnerem FORInternet a logistickým partnerem Česká pošta.