BusinessInfo.cz

Vložil bmi, 18 Únor, 2006 - 12:03

Obecné informace o portálu  BusinessInfo.cz

Oficiální portál pro podnikání a export BusinessInfo.cz je pro podnikatele k dispozici od roku 2002. Prvotním impulsem pro vznik portálu BusinessInfo.cz byla roztříštěnost informací pro podnikatele poskytovaných státní správou.

Portál BusinessInfo.cz tedy představuje ucelený systém a propracovaný způsob prezentace informací a služeb, který je pro podnikatele a exportéry snadno dosažitelný na internetu. Provozovatelem portálu je vládní agentura CzechTrade.

Pro začínající podnikatele je připravena sada informací a znalostí ve formě průvodců a návodů pro řešení běžných „životních situací“ podnikatele. Dále jsou vytvářeny kanály pro elektronickou výměnu dokumentů ve vztahu stát - podnikatel (například elektronické formuláře).

Pro exportéry a podniky s exportním potenciálem jsou určeny zastřešující informace o možnostech, novinkách, akcích a konkrétních obchodních příležitostech ze zahraničních trhů soustředěné z mnoha zdrojů státní i soukromé sféry. Portál integruje a zprostředkovává společnou nabídku služeb státu v zahraničí, tedy servis firmám od všech zástupců státu v oblasti exportu a investic.

Hlavní služby portálu

Aplikace Interaktivní formuláře umožňuje podnikatelům práci s garantovanými formuláři a žádostmi úřadů a institucí. Formuláře lze on-line vyplnit, vytisknout, uložit v elektronické podobě přímo v aplikaci či v počítači. Aplikace využívá registrační údaje uživatele, které automaticky vkládá do formulářů. Připravuje se také řešení, pomocí kterého by měl mít podnikatel možnost data z formuláře online odeslat na příslušný úřad. 

Obsáhlá databáze životních situací podnikatele obsahuje příslušnými autoritami verifikované a průběžně aktualizované návody pro jednotlivé procesy životního cyklu podnikání. Návody jdou často napříč běžnými agendami úřadů a institucí. Najdete zde například průvodce založením různých forem živnosti, založením společnosti, zřízením ochranné známky a mnohé další. Informace jsou přehledně uspořádány a lze využít vyhledávání či třídění podle zaměření.

V databázi podpor a dotací naleznou uživatelé portálu aktuální dotace z evropských fondů, ze státního rozpočtu ČR či podpory poskytované kraji a dalšími subjekty. Databáze je průběžně aktualizována a umožňuje pohodlné vyhledávání. Uživatel může vyhledávat podle klíčových slov, termínů uzávěrky či podle tématických oblastí.

Databáze obsahuje aktuální zahraniční poptávky ze všech zdrojů státní správy. Vyhledávání v databázi zahraničních poptávek je možné podle třídy celního sazebníku, podle jednotlivých oblastí, časového rozmezí a nechybí ani možnost vyhledávání podle klíčového slova. Každý týden se v databázi objeví několik desítek nových poptávek. Poptávky jsou také rozděleny podle jednotlivých teritorií, což uživatelům portálu přináší větší komfort při vyhledávání informací z daného teritoria.

Veřejné zakázky

Databáze Veřejné zakázky shromažďuje na jednom místě výzvy z různých elektronických tržišť v České republice. Přehledná tabulka umožňuje rychlou orientaci díky možnosti třídění zakázek podle jejich čísla, jména odběratele, data vytvoření zakázky, orientační ceny a termínu odevzdání nabídek. Za platné a správné informace odpovídají příslušné instituce a elektronická tržiště.

Kalendář akcí obsahuje podrobný přehled domácích i zahraničních veletrhů,seminářů, konferencí či obchodních misí. Databáze nabízí rozsáhlé možnosti vyhledávání i dostatečně širokou bázi záznamů. V Kalendáři lze vyhledávat dle organizátora akce, dle zaměření (okruhu akce), podle data konání nebo na základě klíčových slov.

Katalog tuzemských i zahraničních internetových odkazů. Anotované odkazy na různé externí informační zdroje jsou uspořádány do hierarchické struktury, podobně jako tomu je u běžných rubrik (článků). Užitečné internetové informační zdroje lze též vyhledávat pomocí funkce vyhledávání.

 
Hlavní tématické rubriky portálu

Legislativa, právo
Texty vybraných zákonů, aktuality z legislativy a dokumenty poskytující orientaci v právních úkonech souvisejících s podnikáním (právní postupy a povinnosti).

 

Informace týkající se institucí, politik a legislativy Evropské unie. Najdete zde aktuální zprávy, slovník pojmů, důležité webové odkazy či upozornění na vyhlašované podpůrné programy. Poskytujeme informace o podnikatelském prostředí v rámci Unie, o změnách v českém zahraničním obchodě a rovněž statistické údaje z členských zemí.

 

Vše o  podpoře exportu a možnostech financování a pojištění vývozu. Najdete zde pravidelné analýzy a statistiky, vstupy do užitečných registrů a databází či upozornění na čerstvé exportní příležitosti. Poskytujeme informace z jednotlivých zemí a přístup k legislativním normám z oblasti zahraničního obchodu.

 

Informace z oblasti bankovnictví, daňové a účetní problematiky, pojištění, investic a kapitálových trhů. Samostatně je zastoupena sekce věnovaná státním financím. Nabízíme také přístup k těm nejzásadnějším legislativním normám, platným pro oblast finančního práva.

Informace týkající se podpory podnikání financované z prostředků státního rozpočtu ČR, z fondů Evropské unie i z jiných zdrojů. Najdete zde aktuální programy pro tento rok, důležité výzvy a uzávěrky či upozornění na vyhlašované veřejné zakázky. Poskytujeme informace týkající se podpory exportu, malých a středních podniků a rovněž informace o podpoře vědy a výzkumu nebo zemědělství.

 

Zde jsou k dispozici  informace z oblasti cestovní ruchu, dopravy, energetiky, chemického průmyslu, informačních technologií, telekomunikací, metalurgického a těžebního průmyslu, potravinářského průmyslu, reklamy a marketingu, služeb, stavebnictví, strojírenství, zdravotnictví a životního prostředí. Zvláštní pozornost je pak věnována sektoru zemědělskému.

Lidské zdroje, vzdělávání

V rubrice naleznete sekce věnované pracovněprávním vztahům či bezpečnosti a ochraně zdraví při práci (BOZP). Zvláštní prostor věnujeme informacím týkajícím se rozličných kurzů, školení a rekvalifikací.

V této rubrice naleznete informace z oblasti hospodářské soutěže, právní ochrany spotřebitele, problematiky kvality a jakosti, certifikací a norem. Samostatné sekce jsou věnovány problematice označování zboží a inspekcím a kontrolám. Nabízíme také přístup k těm nejzásadnějším legislativním normám, platným pro oblast ochrany spotřebitele.

V rubrice naleznete informace týkající se regionálního uspořádání v ČR, uspořádání regionů soudržnosti nebo kontakty na regionální kanceláře institucí. Najdete zde aktuální rozvojové programy, informace z krajů, regionální statistiky či spojení na regionální informační místa. K dispozici jsou odkazy na Euroregiony a informace týkající se státní podpory cestovního ruchu.

V rubrice jsou k dispozici makroekonomické analýzy i statistiky, oborové statistiky či statistiky o vývoji zahraničního obchodu. Kromě toho zde naleznete také demografické a sociální údaje a statistiky týkající se podnikatelského prostředí v České republice. K dispozici je rovněž archiv starších statistických dat.

V této rubrice naleznete přístupy do užitečných domácích i zahraničních registrů a databází přístupných z internetového rozhraní. Fundované komentáře vám usnadní orientaci v příslušné databázi a zrychlí vaše vyhledávání.