Justice.cz

Vložil bmi, 18 Únor, 2006 - 13:21

Obecné informace o portálu Justice.cz

Na hlavní stránce oficiálního portálu resortu justice  (www.justice.cz) jsou umístěny odkazy na informace o daném serveru, odkazy na ministerstva spravedlnosti významných států (zejména členů EU), odkazy na servery státní správy a servery České republice, které se zabývají problematikou práva.
 Server umožňuje každému zájemci, aby se seznámil jednotným způsobem s informacemi, které poskytují všechny složky resortu Ministerstva spravedlnosti. Aktualizací "svých" vlastních informací zajišťuje každá složka resortu Ministerstva spravedlnosti prostřednictvím speciálního programového vybavení. Následující tabulka obsahuje počty složek resortu, které využívají server pro publikování údajů:
 

Typ organizace 

počet organizací
v rámci resortu

Ministerstvo spravedlnosti

1
Soudy
 

Nejvyšší soud

1

Nejvyšší správní soud

1

Vrchní soud

2

Krajský soud

8

Okresní soud

86

Státní zastupitelství

 

Nejvyšší státní zastupitelství

1

Vrchní státní zastupitelství

2

Krajské státní zastupitelství

8

Okresní státní zastupitelství

86

Další organizace resortu

 

Rejstřík trestů

1

Justiční akademie

1

Institut pro kriminologii a soc. prevenci

1

Probační a mediační služba

1

Vězeňská služba

 


Všechny složky resortu aktualizují „své“  internetové stránky samostatně. Každá má právo měnit nejen obsah jednotlivých stránek, ale zároveň i struktury MENU. Každá složka resortu publikuje různě podrobné informace, v části „Úřední deska“ jsou zpřístupněny informace, které soud vyvěšuje na své úřední desce, která je obvykle umístěna v přízemí budovy soudu.

Nejvíce informací lze najít na stránkách Ministerstva spravedlnosti (www.justice.cz/msp). Za nezbytné pak považuji upozornit zejména na následující zdroje:

Aktuality -  v této části jsou zveřejňovány všechny tiskové zprávy, které vydává Ministerstvo spravedlnosti. Zároveň jsou zde předem avizovány akce, které Ministerstvo spravedlnosti připravuje. 

Legislativa a koncepce v této části serveru jsou veřejnosti zpřístupněny základní koncepční a legislativní materiály, které Ministerstvo spravedlnosti připravuje anebo se na přípravě materiálů podílí.

Evropská unie – zde jsou zpřístupněny a aktualizovány informace týkající se naší vazby na Evropskou unii.

Justiční aktuality  na tomto místě může zájemce získat v PDF formátu úplný tisk resortního časopisu, který Ministerstvo spravedlnosti započalo vydávat v roce 2005.

Statistika, hodnotící zprávy -  tato část je obsahově nejrozsáhlejší. Ministerstvo spravedlnosti v této části svého internetového serveru publikuje všechny základní statistiky o vyřizování hlavních agend jednotlivých soudů a státních zastupitelství. Zároveň jsou zde zpřístupněny rozsáhlé a dlouhodobé statistiky o pravomocně skončených věcech soudů a státních zastupitelství.

Obchodní rejstřík

Na portále resortu jsou zpřístupněny i všechny otevřené informační zdroje, které jsou v resortu justice spravovány. Je to zejména Obchodní rejstřík, který je rovněž nejnavštěvovanějším místem portálu resortu justice.

Data obchodního rejstříku jsou denně aktualizována a lze konstatovat, že každé ráno lze na Internetu najít všechny informace, které byly do konce pracovní doby předchozího dne zapsány u jednotlivých rejstříkových soudů. Z databáze lze získat jednak výpis platných údajů a historii změn všech údajů, ale zároveň od loňského roku je možné na Internetu zjistit seznam všech dokumentů, která má daná společnost založeno ve sbírce listin. Založené dokumenty jsou soudem postupně scenovány a nascenované dokumenty jsou rovněž zpřístupněny v síti Internetu. Koncem ledna 2006 bylo v databázi uloženo již více než 2 miliony  stran uložených dokumentů (to je přibližně 15 % všech uložených dokumentů).

Od 1.7.2005 jsou v této části serveru rovněž zpřístupněny informace o možnostech podávání návrhu na zápis do obchodního rejstříku. Uživatel má rovněž možnost stáhnout příslušné programové vybavení Filler602 a potřebný formulář (ve formátu FO či formátu PDF nebo RTF). Na serveru jsou k dispozici pokyny pro vyplňování formulářů stejně jako seznam nezbytných příloh, které musí předložit navrhovatel společně s vyplněným formulářem příslušnému rejstříkovému soudu.

Další databáze

Velmi důležitým zdrojem informací je rovněž  Centrální evidence úpadců. Databázi aktualizují všechny soudy v České republice, které vyřizují agendu konkursů a vyrovnání. Data ukládají on line vybraní zaměstnanci příslušných soud,  a to ve stejný den, kdy je daná informace publikována na úřední desce soudu. Na portále jsou zveřejněny nejen základní informace o prohlášeném konkursu, ale zároveň i kopie vlastního rozhodnutí soudu. Data lze získat nejen ve formátu html, ale aplikace databázi zpřístupňuje i ve formátu XML.

Dalším datovým zdrojem, který poskytuje cenné aktuální informace pomocí sítě Internetu , je databáze znalců, tlumočníků a ústavů. I tato databáze je aktualizována denně jednotlivými krajskými soudy a obsahuje všechny soudní znalce a tlumočníky.

Portál resortu justice zveřejňuje i aktuální přehled soudců státních zastupců. Aktuálnost seznamu zajišťuje Ministerstvo spravedlnosti.