Portál MPO

Vložil bmi, 1 Březen, 2006 - 20:28

Portál  Ministerstva průmyslu a obchodu

Internetové stránky Ministerstva průmyslu a obchodu poskytují svým návštěvníkům ucelenou informaci o práci úřadu, jehož resort obsahuje značnou šířku problematiky hospodářství České republiky.

Filozofie webu je postavena na moderním designu, snadné orientaci a maximální snaze o splnění "přístupnosti" pro všechny skupiny uživatelů, včetně handicapovaných návštěvníků. Web MPO tímto splňuje požadavky "Pravidel tvorby přístupného webu," která v rámci novely zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy připravilo Ministerstvo informatiky. Přehledná informační architektura webu MPO podtrhuje obsahovou bohatost a dostupnost velké šířky informací resortu průmyslu a obchodu.

Pro uživatele, který pravidelně hledá informace pouze z určité oblasti webu, je připraven systémový servis RSS kanálů. V pravidelném časovém intervalu tak může automaticky získávat veškeré aktuality z vybrané oblasti.

Informační nabídku zároveň obohacuje oborová stránka "Ministr a ministerstvo". Vedle analytických materiálů a uspořádaných statistických výstupů, informací o pořádaných seminářích a konferencích ministerstva a jeho podřízených organizacích tady návštěvník webu nalezne aktuality z programu ministra, fotogalerii významných setkání a jeho rozhovory a komentáře.

Zvolená technologie (kaskádové styly CSS a XHTML 1.0 Strict) umožňuje např. průběžný rozvoj nových aplikací nebo propojení s ostatními informačními zdroji veřejné správy a tím vytváří prostor pro další navýšení informační hodnoty webu.


Základní struktura webových stránek MPO

Strukturu webových stránek MPO tvoří kromě stránky úvodní zejména 8 "oborových" stránek, které rozdělují problematiku resortu MPO podle věcného oboru informací:
Ministr a ministerstvo
Podpora podnikání
Statistická zjišťování
Zahraniční obchod
Ochrana spotřebitele
EU a Vnitřní trh
Energetika a suroviny
Průmysl a stavebnictví


Design těchto stránek je tvořen třemi svislými sloupci, přičemž levý sloupec obsahuje vždy odkazy na další podstránky, pod kterými se již objevuje seznam konkrétních informací v dané problematice. Důležitou roli na úvodní a oborových stránkách hraje zejména střední sloupec, který návštěvníka informuje o aktuálně publikovaných zprávách na jednotlivých podstránkách. V horní části pravého sloupce jsou uvedeny aktuální klíčové materiály v daném oboru, popř. nejčastěji navštěvované dokumenty, aby uživatel nemusel informace tohoto typu složitě vyhledávat ve struktuře webu. Spodní část pravého sloupce pak pomocí užitečných odkazů může uživateli stránek pomoci k vyhledání dalších zajímavých informací v oboru.

Ministr a ministerstvo


Tato stránka obsahuje základní informace o práci ministerstva a zejména pak ministra průmyslu a obchodu. Životopis ministra, jeho mediální vystoupení či jeho komentáře k aktuálním tématům doplněné fotogalerií z jednání, kterých se zúčastnil, podávají návštěvníkům těchto stránek informace o jeho aktuální činnosti.

Na těchto stránkách jsou návštěvníkům k dispozici například stručné portréty náměstků ministra průmyslu a obchodu, organizační struktura ministerstva, historický přehled ministrů nebo tiskové informace, zejména informace vycházející ze zákona č.106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, nebo tiskové zprávy. Rovněž je zde možné nalézt přehled právních předpisů v působnosti MPO, analytické materiály, které MPO připravuje či semináře, které MPO pořádá. Informace z oblasti informatiky na MPO či odkazy na nejdůležitější vládní, parlamentní a podnikatelské instituce včetně podřízené organizace – agentury v působnosti ministerstva jen doplňují návštěvníkům obecný přehled o práci ministerstva.


Podpora podnikání

Na této oborové stránce jsou publikovány nejdůležitější informace o aktivitách MPO zaměřených zejména na kultivaci podnikatelského prostředí, zvyšování kvality podmínek pro podnikání v ČR pro všechny zainteresované subjekty a v neposlední řadě o aktivitách zaměřených na zvyšování konkurenceschopnosti celé české ekonomiky.

K nejdůležitějším částem této sekce patří bezesporu detailní informace o jednotlivých programech podpory z Operačního programu průmysl a podnikání. Jedná se o soubor programů, které zajišťují komplexní podporu především malého a středního podnikání s využitím prostředků strukturálních fondů Evropské unie, resp. z Evropského fondu regionálního rozvoje. Problematika rozvoje lidských zdrojů je následně řešena v rámci programu financovaného z Evropského sociálního fondu.

Další a neméně významnou kategorií sekce Podpory podnikání je oblast investičních pobídek a související podpora průmyslových zón a technologických center. V této kategorii je možné nalézt nejen znění jednotlivých programů, ale i výkladová pravidla a nejdůležitější právní předpisy upravující danou oblast.

Z pohledu drobných podnikatelů se důležitými jeví informace věnované živnostenskému podnikání a podpoře malých a středních podniků. Kromě odkazu na registr živnostenského podnikání zde lze nalézt detailní informace o národních programech podpory MSP spolu s nejvýznamnějšími koncepčními dokumenty pro oblast MSP.

Rostoucímu zájmu, v souvislosti s plněním cílů Lisabonské strategie i s ohledem na priority České republiky pro příští programovací období, se těší informace o programech a nejvýznamnějších strategických dokumentech v oblasti výzkumu, vývoje a inovací.
Součástí sekce jsou také informace o výstupech meziresortního poradního orgánu Ministerstva průmyslu a obchodu, kterým je Rada pro rozvoj podnikatelského prostředí. Hlavní náplň činnosti RRPP spočívá v řešení soudobých problémů českého podnikatelského prostředí. Mezi nejdůležitější realizované výstupy tohoto orgánu patří zejména projekt Zjednodušení administrativních postupů při zahájení a v průběhu podnikání.


Statistická zjišťování


Uvedená oborová stránka poskytuje svým uživatelům "servisně - technickou" podporu při vyhledávání formulářů pro resortní statistiky a pokyny, jak tyto formuláře vyplňovat. Dále jsou na těchto stránkách uvedeny právní předpisy, které statistickou službu upravují, a související odkazy, například na číselníky obcí, klasifikace činností, výrobků a podobně. Uživatelé zde rovněž naleznou kontakty na jednotlivé odborné pracovníky podle druhu výkazu. Informace jsou zde prezentovány z minulosti zavedeným způsobem a ve stabilním uspořádání.
Základ stránek tvoří popisy zjišťování na aktuální období včetně Programu statistických zjišťování – výňatek z vyhlášky ČSÚ týkající se resortní statistiky MPO, kde jsou podrobné popisy jednotlivých výkazů včetně formulářů ke stažení. Zejména pak formulářů pro elektronický sběr dat.
Aktuality stránek tvoří zejména upozornění na změny v již zavedených šetřeních a informace o nových statistických šetřeních.


Zahraniční obchod

Stránka zabývající se problematikou zahraničního obchodu nabízí podnikatelům koncepční a strategické materiály jako např. Exportní strategie ČR na období 2006 - 2010, Strategie prosazování obchodně ekonomických zájmů ČR v EU a strategie vůči prioritním zemí -  Čína, Rusko, Indie, Vietnam,  státy severní Afriky, Perského zálivu a další. Poskytuje základní informace o společné obchodní politice EU, o zahraničně obchodní politice EU a mechanismu řešení obchodních sporů a roli ČR v tomto systému. Rovněž zde naleznete ofenzivní přístupy MPO k řešení nejdůležitějších otázek světového obchodu.
Seznamuje podnikatele a nástroji ochrany obchodu jako jsou antidumpingová opatření, obchodně politická ochranná opatření a ochrana proti nedovoleným překážkám obchodu. Zároveň představuje ČR v mezinárodních organizacích WTO, OECD, UNCTAD, EHK, ITC apod.

Dokumenty uvedené na těchto stránkách dále seznamují podnikatele s problematikou práv k duševnímu vlastnictví, s konkrétními opatřeními v proexportní politice jako je finanční podpora na veletrzích a výstavách, dlouhodobými vývozními úvěry nebo projekty rozvojové pomoci a teritoriálními semináři za účasti vedoucích Obchodně ekonomických úseků Zastupitelských úřadů ČR v zahraničí.

Pro podnikatele jsou obzvlášť důležité obchodní vztahy s jednotlivými zeměmi v členění na dvoustranné vztahy se zeměmi Evropy, Afriky a Blízkého východu, Amerik a Karibiku, Asie, Austrálie a Pacifiku a přehled mezinárodních smluv v oblasti obchodu a hospodářské spolupráce, které jsou v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Podnikatelé mohou čerpat ze základních statistických informací o zahraničním obchodě ČR tvořících několik specifických pohledů na obchodní výměnu ČR se zahraničím zveřejněných Ministerstvem průmyslu a obchodu a z dokumentů organizací OSN, které se zaměřují na oblast pravidel světového obchodu UNIDROIT a UNCITRAL.

Licenční správa poskytuje podnikatelům veškeré informace týkající se dovozních kvót, licenčních režimů, povolení k dovozu výrobků, podrobné informace o zaměstnávání českých pracovníků v SRN, vzory formulářů žádostí.

Ochrana spotřebitele


Stránka ochrany spotřebitele obsahuje informace důležité pro občany, kteří vystupují v právních vztazích jako spotřebitelé a současně jsou využitelné i podnikateli, kteří právní vztahy se spotřebiteli uzavírají. Nedílnou součástí jsou informace z oblasti standardizace, která se zabývá především technickými požadavky na výrobky, a dále informace o stavu vnitřního obchodu v České republice.

Na těchto stránkách lze tedy nalézt přehled právních předpisů upravujících spotřebitelská práva a jim odpovídající povinnosti podnikatelů, podrobný popis oblastí, v nichž se mohou spotřebitelé dostat do potíží, spolu s návodem, jak v takových případech postupovat. Součástí jsou i často kladené dotazy spotřebitelů a odpovědi na ně. Vedle právních předpisů je možné seznámit se zde také s koncepčními dokumenty, které vymezují aktivity státních orgánů, dozorových orgánů a spotřebitelských organizací v oblasti ochrany spotřebitele. Důležité je také uvedení kontaktů na tyto subjekty.

Samostatně je pozornost věnována spotřebitelské problematice v Evropské unii, a to jak z pohledu právního, tak koncepčního. Významnou součástí jsou informace o postavení a působení Evropského spotřebitelského centra.

Pro spotřebitele i podnikatele jsou důležité také údaje o stavu vnitřního obchodu v České republice, které obsahují mj. popis situace domácího obchodu, vývoj podnikatelských struktur, ekonomické výsledky včetně vývoje konečné spotřeby, apod.

EU a Vnitřní trh

Webová stránka "EU a Vnitřní trh" dává čtenářům informaci o hlavních prioritách MPO během rakouského předsednictví v prvním pololetí roku 2006. Podrobněji se zabývá klíčovou strategií EU pro posílení růstu a zaměstnanosti při respektování enviromentální a sociální dimenze  – Lisabonskou strategií.

Důležité a aktuální informace poskytuje rovněž o procesu projednávání Směrnice o službách na vnitřním trhu EU a hlasování v Evropském parlamentu. Poskytuje dobrý přehled o Vnitřním trhu EU jako takovém, jakož i o zboží, službách a jejich volném pohybu na něm. Informuje o systému mimosoudního řešení sporů  SOLVIT a o právních předpisech Evropských společenství, které jsou v gesci MPO.

Věnuje pozornost přípravě MPO na předsednictví ČR v Radě EU v prvním pololetí roku 2009 a  koordinaci s politikami EU formou činnosti Resortní koordinační skupiny (RKS). Velmi důležité informace odborné i laické veřejnosti poskytuje o strukturálních fondech EU, programech podpory a Operačním programu průmysl a podnikání.


Energetika a suroviny


Stránky energetiky a surovin obsahují základní informace a aktuality o energetických odvětvích a o těžbě surovin v ČR, tzn. elektroenergetice a teplárenství, plynárenství a kapalných palivech, hornictví, jaderné oblasti, typových plánech řešení krizí v energetice.
Pro základní orientaci v predikci vývoje energetického hospodářství a využití nerostných surovin stránky nabízejí klíčové koncepční dokumenty, a to Státní energetickou koncepci ČR, vyhodnocení Státní energetické koncepce a Surovinovou politiku v oblasti nerostných surovin.

Na stránkách je možno najít přehled vydaných autorizací v elektroenergetice, teplárenství a plynárenství. Je zde oficiální seznam energetických auditorů certifikovaných Ministerstvem průmyslu a obchodu. Pro zájemce o složení zkoušky energetického auditora jsou zde všechny potřebné informace včetně okruhu zkušebních otázek.

Pro zlepšení komunikace s veřejností jsou na stránkách vyvěšeny telefonické a e-mailové kontakty na sekci energetiky.

Pro orientaci v energetické legislativě stránky nabízejí aktualizovaný přehled národní legislativy v oblasti plynárenství a kapalných paliv, elektroenergetice a teplárenství a v oblasti obnovitelných zdrojů energie a úspor energie.

Na stránkách lze dále najít aktuální informace o využívání potenciálu obnovitelných zdrojů energie, informace o plnění indikativního cíle ČR ve výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů a informace o obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů.

Stránky obsahují informace o programech podpory v oblasti obnovitelných zdrojů energie a úspor energie, např. o Státním programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie, o Národním programu nakládání s energií a využívání jejích obnovitelných zdrojů, o programu Inteligentní energie pro Evropu (IEE) a o fondu Phare.

Stránky pomáhají veřejnosti zorientovat se v evropské energetické politice, informují o prioritách předsednictví Rady EU a podávají informace o energetické legislativě ES. Užitečné mohou být také informace o zahraniční spolupráci v oblasti energetiky, zejména s Mezinárodní energetickou agenturou.

Součástí těchto stránek jsou rovněž informace o využívání surovin, těžbě z mořského dna a komoditních burzách, dále obecné informace o energetické statistice a přehled statistik v energetice týkající se tuhých paliv, obnovitelných zdrojů energie, energetické bilance obnovitelných zdrojů energie a energeticky využívaných odpadů, solárních kolektorů, tepelných čerpadel, využití briket a pelet z biomasy, elektřina a teplo, čerpacích stanic pohonných hmot.

Průmysl a stavebnictví

Stránky sekce průmyslu a stavebnictví poskytují praktické informace o zpracovatelském průmyslu, stavebnictví, restrukturalizaci průmyslových subjektů, průmyslové politice. Rovněž obsahují velké množství statistických dokumentů, jak z regionálního, tak z celonárodního hlediska.

Na stránkách této sekce je zveřejněna publikace Panorama českého průmyslu, která velice přehledně dokumentuje vývoj produkčních charakteristik zpracovatelského průmyslu za uplynulý rok a je pro podnikatelské subjekty cenným zdrojem statistických informací. V roce 2005 byla rovněž na těchto stránkách zveřejněna zkrácená verze Panoramy, která poskytuje základní informace i pro širokou veřejnost.

Cenným informačním zdrojem je tato oborová stránka v oblasti stavebnictví, kde podnikatelským subjektům, ale i čtenářům z řad veřejnosti, poskytuje aktuální statistické informace, informace o vývoji na stavebním trhu a pozornost věnuje i citlivé problematice regenerace panelových domů. 

Oprávněná pozornost na těchto stránkách je věnována rovněž oblasti chemického průmyslu. Zájemci zde naleznou nejenom praktické údaje o chemické legislativě platné v České republice, ale také o nové chemické legislativě REACH a dopadech, které tato evropská legislativa bude mít na zpracovatelský průmysl naší země.

Velké množství dokumentů na těchto stránkách se zabývá problematikou udržitelného rozvoje průmyslu, vazbami mezi průmyslovou a zemědělskou výrobou a řešením vztahů mezi hospodářskou činností a ochranou životního prostředí. Významné je v této souvislosti právě  znečišťování životního prostředí průmyslem, které je jednou z oblastí upravovanou zákonem č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování (zákon o integrované prevenci).

Stránka je doplněna o velké množství odkazů na nejrůznější asociace se kterými MPO spolupracuje a na jejichž stránkách je možné hledat doplňující informační zdroje.