BMI 2000

Partneři BMI

Hlavní akce

Výzkumy

BMI 1999

BMI 1998

Sdružení BMI

English summary

Stockholm Award

Homepage


Vyhlašovatel

Organizátor

Kontakt: tel. 02-2421 4945
bmi@brezen.cz

Mediální partneři






Odborní partneři



Správce webu


Internet Ring


 

Poslanci dostali 630 mailů

Celkem 630 dotazů dostali poslanci prostřednictvím internetové aplikace Pošlete e-mail svému poslanci od občanů z celé republiky od 30. března do poloviny července. Tuto pilotní fázi projektu Demokracie on-line připravilo sdružení BMI ve spolupráci s odborem informatiky Kanceláře Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR jako součást akce Březen – měsíc Internetu s cílem přispět ke zlepšení komunikace mezi voliči a poslanci a podpořit využívání moderních informačních technologií.

BMI sdružení odpovídá na výzvu ministra Karla Březiny

V druhé polovině letošního července vystoupil ministr a vedoucí Úřadu vlády České republiky Karel Březina s výzvou k naplnění partnerství občanské, odborné a podnikatelské veřejnosti a veřejné správy, které podle něho představuje základní princip úspěchu na cestě České republiky k informační společnosti. BMI sdružení odpovídá na výzvu tím, že nabízí veřejné správě k využití výsledky výzkumu, který připravuje v rámci projektu Sondy do českého Internetu na září letošního roku.

Sdružení BMI má novou adresu

Do nové kanceláře se přestěhovalo sdružení BMI. Stejná zůstává jen e-mailová adresa bmi@brezen.cz, nový je telefon 02-6671 0622, kancelář se nachází u stanice metra Nádraží Holešovice v ulici Za papírnou 5, 170 00 Praha 7.

Březen - měsíc Internetu ve Stockholmu nezapadl

S oceněním pro finalisty soutěže o nejlepší projekty na podporu informační společnosti se vrátili ze Stockholmu představitelé sdružení BMI, které je organizátorem projektu Březen - měsíc Internetu. V kategorii Veřejné služby a demokracie měli nejpočetnější konkurenci ze všech sedmi kategorií Stockholm Challenge Award.

Upřesněná čísla o českém internetu

V průběhu března 2000 bylo alespoň jednou na minimálně jednom ze 24 sledovaných předních českých serverů identifikováno 1 163 511 unikátních návštěvníků. Podrobnější analýza, kterou nyní provedla společnost Acron Communications, vyloučila přístupy ze zahraničí a dospěla k závěru, že českých uživatelů internetu bylo na sledovaných webových stránkách zaznamenáno 973 650. Jde o jeden z výsledků syndikovaného výzkumu Sondy do českého internetu, který organizuje sdružení BMI a jehož patrony jsou společnosti Cisco Systems a IBM.

Sdružení BMI nominováno do finále The Stockholm Challenge Award!

Do užšího výběru 96 finalistů, mezi nimiž budou vybráni a v přítomnosti švédského krále slavnostně oceněni 5. června ve Stockholmu vítězové sedmi kategorií v soutěži o nejlepší projekty na podporu informační společnosti The Stockholm Challenge Award 2000, se dostalo také sdružení BMI s projektem Březen – měsíc Internetu. Tohoto úspěchu dosáhlo v konkurenci 612 projektů z celého světa.

Výherci vědomostní soutěže o Internetu

Tečkou za úspěšným třetím ročníkem projektu Březen – měsíc Internetu se stalo vylosování výherců vědomostní soutěže o Internetu, k němuž došlo za přítomnosti notáře 11. dubna na slavnostním zakončení BMI 2000. Do slosování byly zařazeny správné odpovědi od čtenářů deseti periodik, kde byla soutěž zveřejněna. Celkem bylo vylosováno 180 cen, seznam jejich výherců uvádíme dále. Firmy, které ceny věnovaly, je zašlou výhercům poštou. Jen v případě pěti hlavních výherců dojde k předání počítačů Dell Optiplex od firmy Dell Computer osobně.

Ne náhodou byla sponzorem hlavních cen ve vědomostní soutěži o Internetu společnost Dell Computer. Pro ni se stává Internet stále důležitějším prodejním kanálem. Nejen celosvětově, ale už i v České republice dosáhl podíl počítačů prodaných prostřednictvím Internetu 50 procent.


Sondy do českého Internetu

Sdružení BMI připravilo dlouhodobý projekt, zaměřený na pravidelné zkoumání rozvoje Internetu v ČR v různých aspektech. Realizuje se jako syndikovaný výzkum několika výzkumných agentur a zabývá se nejen analyzováním uživatelů Internetu, ale i změnami postojů různých skupin obyvatelů k tomuto fenoménu. Sponzory projektu jsou společnosti Cisco Systems a IBM Česká republika.

Březen – měsíc Internetu potvrdil rostoucí zájem o Síť sítí

Více než 1,16 milionu uživatelů internetu navštívilo během března některý ze 24 sledovaných předních českých serverů. Oproti loňskému roku jich bylo o 95 procent více. Ukázal to opakovaný průzkum společnosti Acron Communications, jenž byl jedním z projektů kampaně Březen – měsíc Internetu. Přitom existuje silný potenciál pro další výrazné zvýšení počtu lidí připojených k internetu, jak potvrdil značný zájem veřejnosti o nejrůznější akce přibližující internet, které se uskutečnily po celé republice.

Výherci počítačů Dell známi

Tomáš Oborný ze Stříteže, Ivo Knopp z Havířova – Podlesí, Hana Křístková z Olomouce, Karel Zelinka z Cebína a Lenka, která zatím udala jen e-mailovou adresu, se stali hlavními vítězi čtenářské vědomostní soutěže, která byla zveřejněna v časopisech Computer, Computerworld, GameStar, Internet, Marketing Magazín, Moderní obchod, PC World, Právo, Profit, VTM, katalogu WWW stránky a na www.brezen.cz. Dostanou počítače Dell.

Pošlete mail svému poslanci

Kdo chce přímo oslovit svého nebo kteréhokoli jiného poslance, může k tomu od čtvrtka 30. března využít webovou aplikaci, která je umístěna na adrese http://www.mail-poslanci.cz. Na stránce je možné vyhledávat poslance podle jména, města, kde má umístěnu kancelář, či podle výboru nebo komise, v nichž působí.

Za pivní obchod 50 000 korun

Vítězem korespondenční soutěže v programování, kterou vyhlásila v rámci BMI 2000 firma Praxis spolu s redakcí Computerworldu, se stal student druhého ročníku FEL ČVUT v Praze Oto Válek. Vytvoření internetové prodejny piva s využitím perspektivní technologie XLM mu přineslo poukaz na nákup v prodejně C24 v hodnotě 50 000 korun. Do soutěže došlo přes 50 přihlášek, ale jen čtyři účastníci stihli dodat hotové aplikace, zadání se ukázalo jako dosti náročné.

V Pardubicích prodávají vstupenky do divadla přes internet

Nový systém prodeje a rezervace vstupenek, který využívá maximálně možností internetu, bude pokřtěn v pátek 31. března v závěru Týdne internetu v Pardubicích. Připravilo jej Internet informační centrum města Pardubic ve spolupráci s Východočeským divadlem v Pardubicích.

Anketa Rypák 2000

Originálním způsobem se rozhodl přispět k rozvoji internetu u nás Miroslav Jandora, když vyhlásil anketu Rypák 2000. Každý do ní může poslat výrok politika, pronesený na veřejnosti, a návštěvníci serveru rozhodnou hlasováním o vítězi, který obdrží vařenou prasečí hlavu. Inu, pokud by to přispělo ke kultivaci naší politické scény, nebylo by to na škodu.

Zájem o internet narazí brzy na velkou překážku

S podporou společnosti IBM probíhá projekt Týden internetu ve městě ..., který po Českém Krumlově, Zlíně a Moravské Třebové dorazil v posledním březnovém týdnu do Pardubic. Jak napovídá dosavadní průběh, skoro platí, že čím menší město, tím více zajímavých akcí se podařilo uspořádat.

Odstartoval projekt Teleworking

Komplexní seznámení s problematikou práce na dálku přináší nová sekce serveru job.atlas.cz. V druhé etapě projektu zde přibude nabídka a poptávka prací vhodných pro teleworking.

Na řadě je Moravská Třebová

Po Českém Krumlově a Zlínu dorazila pomyslná štafeta Týdne internetu ve městě do Moravské Třebové. Toto město připravilo za podpory všech složek na 20. až. 24. března vskutku bohatý program zaměřený na propagaci internetu ve všech sférách, od široké veřejnosti přes veřejnou správu až po podnikatele

Čtenářská soutěž o (nejen) počítače Dell

Široké spektrum akcí v průběhu Března - měsíce Internetu doplňuje vědomostní soutěž, určená čtenářům časopisů Computer, Computerworld, GameStar, Internet, Marketing Magazín, Moderní obchod, PC World, Právo, Profit, VTM a katalogu WWW stránky. Hlavní ceny v ní představují počítače Dell.

… Byli jsme při tom aneb Smekáme před tebou, Juniore!

Pod tímto titulkem referoval server Orbis Pictus o dětské konferenci Junior Internet 2000, která se uskutečnila 11. března v pražském klubu Lávka. Nebyl sám, komu se konference líbila.

Poznej fotky - dostaneš 2000 korun

Se svými příspěvky nejrůznějšího druhu se hlásí k Březnu – měsíci Internetu další firmy a instituce.

Devět podniků z deseti je připojeno na Internet

Výzkum u 609 podniků se sídlem v ČR s více než 25 zaměstnanci, který uskutečnila v závěru roku 1999 společnost Markent, prokázal potěšitelný růst počtu firem využívajících Internet i míru jeho využívání.

Už Komenský o Internetu

Na výzvu, kterou jsme zveřejnili na našem serveru před Internetovým Silvestrem (konal se 29. února v Praze), abyste nás upozornili na nejstarší zmínky o Internetu, reagovali mimo jiné z Moravské Třebové. Jejich zjištění je vedlo dokonce k vyhlášení soutěže. A k jakému závěru vlastně dospěli?

Český Internet v roce 1999

Minulý kalendářní rok byl rokem velkým změn v oblasti připojování k Internetu - poprvé jsem se dočkali "Internetu zdarma", zvýhodněného telefonního tarifu pro komutované připojení (tarifu Internet 99) i tzv. "počítaných linek", zpoplatňovaných podle objemu skutečně přenesených dat. Všechny tyto novoty přispěly k rozvoji českého Internetu - ale jak moc se tento zvětšil za minulý rok? O tom píše Jiří Peterka.

Digitální město Moravská Třebová

Veřejné prezentace Internetu a projektu „Digitální město Moravská Třebová“ představují jen část z akcí, které se uskuteční ve dnech 20. až 24. března v rámci Dnů Internetu ve městě Moravská Třebová. V tyto dny bude rovněž bezplatný přístup k Internetu ve vestibulu Městského úřadu, v Městském informačním centru, v knihovně Ladislava z Boskovic a prodejně firmy OR-CZ.

Gates a Muehlfeit nejznámější
Česká veřejnost, dokonce ani odborná, nezná příliš nejvýraznější osobnosti informačního průmyslu. Prokázal to výzkum agentury DEMA, v němž nejlépe obstáli na světové i domácí scéně představitelé společnosti Microsoft. Přitom žádnou tuzemskou osobnost neznalo 83 procenta dotázaných .

Týden Internetu v městě Český Krumlov

Ve městech Český Krumlov, Zlín, Moravská Třebová a Pardubice se uskuteční v průběhu března postupně Týden Internetu. Nejdále jsou s jeho přípravami v Českém Krumlově, kde se do organizace zapojily snad všechny složky ve městě, od starosty až po městskou knihovnu, gymnázium a místní firmy.

Výzkum agentury DEMA
Výsledky reprezentativního průzkumu, který uskutečnila agentura DEMA, ukazují na výrazné rozdíly v názoru na potřebnost Internetu. Zhruba polovina občanů na něj pohlíží bez zájmu, druhá polovina si jej dává do souvislosti s různými pojmy, z nichž nejčastěji převažují dvě slova - informace a komunikace. Bez Internetu si nedovedou představit svoji práci jen 3 procenta občanů ČR.

První zvýhodnění - 1. lesní server
Třebaže organizátoři Března - měsíce Internetu 2000 výslovně nevyzývali jako v minulosti, aby firmy připravily na březen zvýhodněnou nabídku zboží nebo služeb souvisejících s Internetem či nabízených jeho prostřednictvím, první taková nabídka už přišla. Ozval se s ní 1. lesní server (http://www.prvniles.cz). V průběhu března poskytuje slevu 20 % na registraci na serveru a po celý březen je možné podávat na 1. lesním serveru zdarma inzeráty, které zde budou vystaveny po dobu 3 měsíců. Kromě toho bude každou březnovou sobotu od 14 do 16 hodin na pracovišti 1. lesního serveru (Senožaty 75, okres Pelhřimov) zdarma přístupný počítač připojený k Internetu včetně odborné obsluhy.


Jak se nominovat na Junior Internet 2000
K účasti na dětské konferenci je třeba absolvovat úspěšně některou ze tří soutěží, které již byly vyhlášeny. Odměnou vítězům bude nejen zajímavý program, ale i tombola s velmi hodnotnými cenami pro každého účastníka.

Agentura DEMA se zaměřila na problematiku Internetu
Pro sdružení BMI, které organizuje projekt Březen - měsíc Internetu 2000, připravila průzkum "PROJEKT BŘEZEN - MĚSÍC INTERNETU Z POHLEDU ODBORNÉ VEŘEJNOSTI ".

Týdeník Profit vyhlašuje třetí ročník
Výstava Invex - Computer v Brně tradičně místem startu projektu Březen - měsíc Internetu

Třetí ročník projektu Březen - měsíc Internetu, jehož vyhlašovatelem je tradičně týdeník Profit, přinese v roce 2000 širokou škálu aktivit na podporu rozvoje Internetu v České republice. Sdružení BMI, které projekt organizuje, oznámilo na veletrhu Invex - Computer v Brně rozhodující partnery projektu i nejdůležitější připravované akce. Hlavními partnery jsou společnosti INET, Oracle Czech a Software602, další dva partneři ještě budou vybráni. Mediálními partnery se stávají Česká televize, Český rozhlas, ČTK, vydavatelství IDG a deník Právo, odbornými partnery jsou Computer Press a Triada.

Jaký bude Březen - měsíc Internetu v roce 2000?
Vyhlašovatelem je tradičně Profit, organizátorem sdružení BMI

Přípravy na třetí ročník projektu Březen - měsíc Internetu už jsou v plném proudu. Oproti předcházejícím ročníkům dochází k některým změnám, základní model projektu však zůstává zachován. Vyhlašovatelem je tradičně týdeník Profit, organizátorem se stává sdružení BMI.

První dětská konference o Internetu
Jak vznikají dílčí projekty Března - měsíce Internetu

Na počátku byl mail, který mi poslal Jirka Peterka mladší. Tohoto 12letého tvůrce dětského internetového časopisu Zavináč (zavinac.peterka.cz) jsem poznal v porotě soutěže o nejlepší webové stránky určené dětem, kterou jsme pořádali v rámci 2. ročníku Března - měsíce Internetu a kam jsme ho pozvali spolu s jeho o rok starším kamarádem Jirkou Benediktem.

Psaly o nás Novinky
Známý zpravodajský server přiblížil přípravu BMI 2000

Jaký bude příští ročník BMI? Tak se jmenoval článek, který zveřejnil zpravodajský server Novinky.cz 19. září 1999. Známý publicista Jiří Peterka v něm poměrně podrobně zachytil současný stav příprav 3. ročníku Března - měsíce Internetu. V závěru připomněl, že jde o otevřený projekt, do kterého je možné se ještě připojit s vlastní aktivitou, která odpovídá duchu BMI, a získat tak pro ni mediální podporu.

Viz . článek

Knihovníci se připojí
Březen je pro ně měsícem knihy i Internetu

Velký zájem účastníků konference Knihovny současnosti, která se konala 14. až 16. září v Seči, vyvolalo téma panelové diskuse v podvečer prvního dne - Knihovny a Březen - měsíc Internetu. Sál zcela zaplnilo na 150 účastníků, mnozí museli zůstat stát. Na úvodní vystoupení představitele BMI Jaroslava Wintra, který přiblížil minulé ročníky Března - měsíce Internetu a naznačil možnosti zapojení knihoven do připravovaného 3. ročníku, reagovali knihovníci velmi pozitivně. V živé diskusi se shodli na tom, že se do BMI v roce 2000 určitě zapojí, neboť mají co veřejnosti nabídnout. Kromě jiného připraví v mnoha veřejných knihovnách popularizační akce Do knihovny na Internet.

Co mají společného Farmář, Muzikus a Svět kulturistiky?

Jde o tři z řady časopisů, do kterých připravili příspěvky o uplatnění Internetu v oblasti jejich zájmu redaktoři Computer Pressu, odborného partnera projektu BMI. Dalšími časopisy, které projevily zájem o odborně zaměřené články o Internetu, jsou Autotip, Eko, Ekolist, Informace pro zahradnictví, Marketing a komunikace, Marketing Magazín, Místní samospráva v praxi, Peloton, Stadion, Stavitel, Střelecká revue a Žena a život.

Nejen velká města

To, že se Internetu věnuje pozornost nejen ve velkých městech, se rozhodlo dokázat Zájmové sdružení obcí CHOPOS spolu s partnerskými firmami SEAL spol. s r.o. z Prahy a 6 Plus Benešov. Na začátek a konec jarních prázdnin připravily společnou prezentaci Internetu pro školy a veřejnost v obcích, které jsou členy sdružení CHOPOS.

Březen patří Internetu

Ve více než stovce měst a obcí České republiky se v březnu uskuteční v rámci projektu Březen - měsíc Internetu (BMI) široká škála akcí a aktivit na podporu rozvoje Internetu. Mottem již třetího ročníku BMI je internetová gramotnost, která se postupně stává konkurenční výhodou nejen firem a států, ale i řadových občanů. Uvedli to v úterý 29. února představitelé sdružení BMI na tiskové konferenci v Praze. Večer se pak příznivci Internetu sešli v klubu Mecca na Internetovém Silvestru, kde přivítali nový internetový rok, který u nás již tradičně začíná 1. březnem. Obě akce přibližují snímky Josefa Bradny.

Výherce poletí na Mallorcu

Účastníky první dětské konference o Internetu, která se uskuteční pod názvem Junior Internet v sobotu 11. března v klubu Lávka v Praze, čeká nejen zajímavý program, ale každého také alespoň jedna cena v tombole. A ne ledajaká, největší atrakcí bude jistě letecký zájezd na Mallorcu, který věnuje cestovní kancelář Fischer.

Do knihovny na Internet - po Internetu do knihovny
Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR připravil ve spolupráci se sdružením BMI a firmou Albertina icome Praha na březen desítky akcí, během nichž se veřejnost bude moci seznámit v knihovnách s Internetem i nabízenými službami. Přinášíme jejich přehled, podrobnosti se zájemci dozvědí na místě.